7 Tips voor een succesvolle en productieve workation

17/8/2023

Sinds de pandemie van het COVID-19 virus zijn er heel wat zaken uitgevonden, waaronder een nieuwe manier van werken: workation. Je hebt geen kantoorhokje meer nodig, je kan van overal werken met niets meer dan een laptop en een wifi-verbinding. Dit heeft geleid naar een combinatie van werk en vakantie.

Er zijn veel voor- als tegenstanders. Sommigen zullen beweren dat werk en vakantie combineren nooit gecombineerd mag worden, maar als je het goed kan inplannen, kan een workation effectief en tegelijkertijd ontspannend zijn.

Wat is het precies?

Een workation is de perfecte balans tussen werken op afstand én vakantie. Maar het is natuurlijk niet helemaal het een óf het ander, en het kan verschillende vormen aannemen.

Over het algemeen betekent het dat je jouw werk meeneemt op vakantie en probeert om beide te doen. Voor een werkvakantie moet je nu eenmaal wel een speciale werkruimte hebben, een vaste werkroutine en een beperking van de tijd die je besteedt aan het verkennen van je vakantiebestemming.

Als je het goed inplant, de juiste discipline hebt, dan kan dit een goede ervaring bieden!

We willen je alvast goed op weg helpen mocht je een workation willen inplannen!

1. Kies een vertrouwde bestemming voor je werk

Wanneer jij je werkvakantie inplant, kan de verleiding immens groot zijn om een bestemming te kiezen die je altijd al hebt willen bezoeken. Doe dit niet! Het kan een grote vergissing zijn.

De beste bestemming voor een werkvakantie is ergens waar je al reeds geweest bent. Je bent al bekend met de plaatselijke eetgelegenheden, bezienswaardigheden, dus je hoeft geen tijd meer te besteden aan research als je aankomt.

Een nieuwe bestemming kan spannend zijn, er zijn nieuwe dingen te doen en te zien… Dit kan je planning van je werk omverstoten. Mocht je toch kiezen voor een nieuwe bestemming, neem dan contact op met toerismekantoren - de meesten zijn al reeds bekend met dit nieuwe vorm van reizen en veel bezoekerscentra hebben workation-routebeschrijvingen. Tui speelt hier bijvoorbeeld volop op in.

2. Welke type accommodatie kies je?

Een van de belangrijkste aspecten van een geslaagde werkvakantie is het kiezen van het juiste type accommodatie. Er zijn goede opties - maar ook slechte…

B&B’s, campings, hotels, … zijn typische overnachtingsmogelijkheden voor vakanties. Maar voor een werkvakantie zijn deze opties niet ideaal. Ze kunnen lawaaierig zijn, vaak zijn deze ook niet voorzien van werkruimtes - ze zullen het je moeilijk maken om je op je werk te concentreren.

Wat kan je het best kiezen?

  • Suites in hotel voorzien van werkruimtes en een eigen keuken
  • Langetermijn accommodatie zoals een appartement, huis of huisje

Op deze plekken heb je alle voorzieningen die je nodig hebt om een geweldige werkvakantie door te brengen - een keuken waar je al je maaltijden kan voorbereiden, een eetkamer om een werkplek in te richten, aparte slaapkamers voor mogelijke reisgenoten. In deze type omgevingen zal jij je beter kunnen concentreren op je werk én je zal je comfortabeler voelen.

3. Je werkruimte inrichten

Als je geen stabiliteit hebt, zal je concentratievermogen minder zijn. Het inrichten van een werkruimte kan hierbij wonderen verrichten. Wijd een kamer toe als werkruimte (mocht je met reisgenoten zitten, laat hen dit ook weten!), en zo kan jij makkelijker werken.

Een bijkomende voordeel is: als je klaar bent met werken, kan je deze ruimte verlaten en volop genieten van je vakantie. Het zal gemakkelijker zijn om de werkruimte te vergeten omdat het reeds een aparte ruimte is van de rest van je accommodatie.

4. Je bestemming moet work-friendly zijn

Een verlaten eiland, een hutje in afgelegen bergen, … fantastische plekken om te reizen, zeker door de rust en kalmte. Echter, als het gaat om je werk, moet je kiezen voor een plek die de nodige faciliteiten aanbiedt zoals Wi-Fi en een goede telefoonverbinding.

Vooraleer je jouw workation boekt, moet je zeker zijn dat je telefoon en laptop werkende zijn.

5. Het juiste 'gereedschap' meenemen

Op workation, zit je niet langer op je kantoorruimte noch beschik je over de gebruikelijke kantooruitrusting. Vooraleer je vertrekt, maak een lijstje met alle items die absoluut noodzakelijk zijn om je werk gedaan te krijgen vanop afstand.

Denk hierbij aan je laptop, een tablet, telefoon, harde schijf, …

Je kan je ook aanmelden voor een paar work-friendly tools die online back-ups kunnen maken en het makkelijker maken met het delen van online documenten.

6. Schema & planning

Time management! Het is essentieel om tijd vrij te maken voor je vrije tijd als je op reis bent, anders ben je de hele tijd aan het werk en verken je de omgeving niet. En dat zou een grote zonde zijn!

Je moet uitzoeken op welke uren je moet werken en wanneer je pauzes kan inlassen. Zo zorg jij dat je tijd hebt om plezier te maken!

Hou rekening mee met mogelijke tijdsverschillen!

7. De juiste hoeveelheid tijd blijven

Het is aangeraden om één of twee weken op een workation te gaan. Deze duur is optimaal om je werk serieus te nemen én tegelijkertijd geeft het je genoeg tijd om de bestemming te verkennen.

Bovendien, krijg je bij langetermijnverhuur vaak korting bij het boeken van +1 week.

Weet dat het niet goed is om een maand lang op een mooie strandbestemming/bergen te blijven werken. Het kan nadelig zijn voor je concentratievermogen, alsook té lang verblijven op één plek kan leiden tot vermoeidheid en gemakzucht met het werk.

Conclusie?

Nogmaals, een werkvakantie moet wel goed gepland worden, anders kan het uitdraaien op een niet-productieve vakantie waarbij niemand baat bij heeft. De persoon kan niet van de vakantie genieten noch efficiënt werken.

Workation kan een geweldige opportuniteit zijn om zowel je productiever op het werk te maken, alsook om op een spannende locatie je geest op te frissen en gemotiveerd te worden!