8 Krachtige Onderhandelingstips

3/10/2023

In de wereld van vastgoedmakelaardij is de kunst van effectief onderhandelen van onschatbare waarde als het gaat om het sluiten van succesvolle deals. Elke onderhandelingssituatie is uniek en vereist specifieke vaardigheden om tot een bevredigend resultaat te komen. In dit artikel zullen we je laten kennismaken met 8 krachtige onderhandelingstips die je als vastgoedprofessional kunt toepassen om je onderhandelingsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen en optimaal te presteren in het sluiten van deals.

1. Creëer het 'WOW'-moment

Maak indruk op potentiële kopers door hen een onvergetelijke ervaring te bieden. Als ze niet onder de indruk zijn van de woningen binnen hun budget, overweeg dan om hen een eigendom te laten zien dat iets boven hun budget ligt, puur voor de impact. Dit contrast zal hen enthousiast maken wanneer je later een vergelijkbare woning presenteert die binnen hun budget valt. Leg hen de waarde uit van deze optie en waarom het de moeite waard kan zijn om iets meer te investeren.

2. Gebruik marktgegevens als je gids

Laat emoties buiten beschouwing bij het bepalen van de juiste prijs. Vertrouw op objectieve gegevens en marktanalyses om de waarde van een woning vast te stellen. Deze gegevens zijn betrouwbaar en kunnen je helpen bij het onderbouwen van prijsonderhandelingen met zowel kopers als verkopers, vooral bij eigendommen die al langere tijd op de markt staan zonder enig bod.

3. Voeg waarde toe aan de deals

Blijf voortdurend zoeken naar manieren om deals aantrekkelijker te maken voor alle betrokken partijen. Identificeer wat kopers over de streep kan trekken, zoals inbegrepen meubilair bij de verkoop of flexibele verhuisdata. Soms kunnen kleine extra's een groot verschil maken in hoe een deal wordt gewaardeerd.

4. Laat hen denken dat het hun idee was

Stel je klanten gerust en geef hen het gevoel dat zij volledige controle hebben over hun beslissingen. Bevestig dat niets hen dwingt om ergens mee akkoord te gaan waar ze zich niet comfortabel bij voelen. Hierdoor voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd om verder te gaan met het bod.

5. Gebruik de 'Good News Sandwich'

Als je tijdens de onderhandeling slecht nieuws moet brengen, hanteer dan de 'Good News Sandwich'-strategie. Plaats het negatieve nieuws tussen twee positieve punten om de impact te verzachten en het negatieve punt te presenteren als een kans voor verbetering.

6. Buig negatieve punten om naar positieve

Wanneer je negatieve aspecten moet communiceren, probeer ze dan om te zetten in positieve mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld de vraagprijs moet verlagen, leg dan uit dat dit meer geïnteresseerde kopers kan aantrekken, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere verkoopprijs.

7. Persoonlijke communicatie is essentieel

Blijf niet alleen afhankelijk van e-mails en sms-berichten. Houd regelmatig persoonlijk contact of telefoneer met je klanten. Het vertrouwen dat je opbouwt door persoonlijke communicatie kan van onschatbare waarde zijn, aangezien dit vaak nuances kan overbrengen die geschreven tekst niet kan overbrengen.

Maak je toch gebruik van sms? Ontdek dan 10 tips om op een professionele manier te communiceren.

8. Wees volhardend

Sommige klanten hebben een duwtje in de rug nodig, terwijl anderen liever worden aangetrokken. Blijf standvastig in je aanpak en blijf regelmatig in contact met klanten om hen bewust te maken van kansen en voordelen van bepaalde beslissingen. Pas je strategie aan op basis van de individuele behoeften van je klanten.

Het beheersen van onderhandelingstechnieken is van cruciaal belang voor succes in de vastgoedsector. Met deze  onderhandelingstips kun je je vaardigheden versterken en met vertrouwen de vastgoedmarkt betreden.

onderhandelingstips

Wil je nog dieper duiken in de kunst van onderhandelen en nog meer succesvolle onderhandelingstips ontdekken? Bekijk dan zeker ons webinar 'Bezwaren weerleggen in 5 stappen' waar je zal leren hoe je elk bezwaar kan weerleggen in 5 simpele stappen.