Aankoopbegeleiding, een uitmuntende klantenervaring

17/8/2023

Een woning kopen is één van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven met een grote financiële impact. Het is daarom belangrijk als vastgoedprofessional dat je klaar staat om mensen goed te begeleiden in hun zoektocht en een fijne koopervaring kan bezorgen. In andere woorden : aankoopbegeleiding!

Aankoopbegeleiding

Aankoopbegeleiding kan op verschillende niveaus worden ingeschakeld. Je kan de koper ondersteunen bij:

  • Huizenzoektocht
  • Schatting van het pand
  • Technisch nazicht van het pand
  • Technische documentatie opvragen en controleren
  • Juridische en bouwkundige zaken opvragen
  • Prijsonderhandeling
  • Nazicht van overeenkomsten
  • Ondersteuning bieden bij de notaris

Wat is nu juist de uitdaging?

De reputatie van de makelaar is laag, veel mensen denken dat het zakkenvullers zijn. Door deze ingesteldheid, gaan kopers niet snel vragen naar aankoopbegeleiding. Wat uiteraard heel jammer is. 

Kopers die wel naar hulp vragen, worden nauwelijks begeleidt in hun zoektocht! Bezoeken worden wel gepland, maar er wordt heel vaag gevraagd wat ze willen en zoeken. Helaas wordt er niets met de “zoekopdracht” gedaan. Laat ons maar zwijgen over de opvolging ervan. 

Nog een andere uitdaging is dat verkopers/eigenaars gebruik maken van de huidige technologie. Deze stelt hen in staat om hun woning zelf te verkopen op internetsites want jammer genoeg, zien ze de meerwaarde van een makelaar niet. Een koper is ongeveer in 70% van de gevallen ook de eigenaar dus waarom zou je jouw woning verkopen via een makelaar als je geen goede ervaring hebt gehad? 

Zo los je het op!

Hoe kan je ervoor zorgen dat je een uitmuntende aankoopbegeleiding geeft? Er zijn verschillende manieren:

Leg een zoekdatabase aan

Eens je geluisterd hebt naar wat kopers op zoek naar zijn, kun je alle gegeven informatie in een database aanvullen. Zo krijg je een database dat gevuld is met zoekopdrachten.  Vastgoedsoftware zoals WhiseOmnicasaZabunSweepbright, … beschikken over een zoekdatabase. Helaas wordt deze niet vaak ingevuld. Vraag hiervoor aan elke kandidaat koper om een zoekopdracht in te vullen. 

Neem ook je tijd bij het ontvangen van nieuwe kopers om samen een zoekopdracht aan te maken. Dit door middel van de behoeftebepaling bij de verkoop. Ook belangrijk is bij het maken van reclameboodschappen, dat je niet focust op een ‘gratis waardebepaling’, maar wel op het motiveren van kopers tot het invullen van de zoekopdracht.

Zo kan je een betere service geven aan kopers. Jij weet exact wat jij moet zoeken, en de kandidaat koper voelt zich gehoord. Begeleid de kopers bij hun zoektocht en volg ze op regelmaat op, contacteer ze opnieuw na enige tijd. Geef ze een uitmuntende ‘gratis’ ervaring. Zo krijg je een betere reputatie, en betere mond-tot-mond reclame.

Aankoopbegeleiding in 2022

Kopers worden heel vaak aan hun lot overgelaten, waardoor ze niet zullen teruggrijpen naar de hulp van een makelaar. 

Als we ze een betere zoekervaring geven, zullen ze positiever spreken over ons beroep, alsook zelf beroep doen op een makelaar wanneer zij beslissen om te verkopen. Hiervoor worden wij niet vergoed, maar op lange termijn werpt dit zijn vruchten af.

In 2022 is er meer dan voldoende technologie voorhanden om een woning zelf aan te bieden. Websites zoals Biddit en Immoweb maken dit makkelijk en toegankelijk. Maar wat de échte marktleider zal helpen is een volle database met kandidaat kopers én een uitmuntende koperervaring.