Ambassadeurs maken van jouw merk

17/8/2023

Mond-aan-mond reclame is vandaag de dag nog altijd de beste vorm van reclame. Vooraleer we beslissen over een aankoop dan gaan we eerst opzoek naar informatie, reviews, mogelijkheden, etc. Maar er is maar één iets dat onze beslissing het meeste beïnvloed: de mening van een vriend of familielid. Daarom is het belangrijk om ambassadeurs van jouw merk/bedrijf te gaan maken.

Ambassadeur

Een ‘brand ambassador’ is iemand die gelooft in jouw merk en helemaal weg is van jouw producten en of diensten. Deze mensen gebruiken jouw diensten/en of producten enorm en zij willen alleen maar lof hierover verspreiden omdat ze gepassioneerd zijn om jouw product te zien slagen. Je kan ze eigenlijk vergelijken met cheerleaders.

Mogelijke ambassadeurs zijn: medewerkers, partners waar je mee samenwerkt, jouw klanten, etc.

Hoe doen zij dit? Ze verspreiden vooral mond aan mond reclame of posten content over jouw producten op social media en doen dit op langetermijn. Merk ambassadeurs geven nieuwe klanten een reden om jou te vertrouwen, en dit zonder te pushen of te proberen verkopen. Ze zijn dus enorm belangrijk voor jouw marketingstrategie 

Voordelen van ambassadeurs 

  • Ambassadeurs worden vertrouwd
  • Ambassadeurs promoten jouw product op een authentieke manier (zonder te verkoper te zijn)
  • Ambassadeurs creëren en delen content voor jou
  • Ambassadeurs hebben een enorme reach
  • Zijn kosten-effectief
  • Geven vaak geweldige feedback

Ambassadeur vs influencer

Wat is dan het verschil met een influencer?

Influencers zijn mensen die een groot bereik hebben op een of meerdere social media kanalen die dit bereik eigenlijk uitspelen tegen vergoeding of andere voordelen. Op die manier brengen ze een commerciële boodschap( verdoken) over aan hun volgers. Influencers doen dit enkel voor de beloning die er tegenover staat en heeft niet direct een band met het merk.

Terwijl ambassadeurs mensen zijn die op een natuurlijke manier echt fan zijn van een merk. Ze hebben wel minder impact dan een influencer, maar zijn wel geloofwaardig en authentiek.

Tips om klanten om te zetten naar ambassadeurs

Maar hoe zorg je nu dat jouw klanten ambassadeurs worden en jouw merk of bedrijf gaan promoten? Hieronder kan je enkele tips terugvinden die je hierbij kunnen helpen.

Klantenservice

Alles start met het leveren van een goede klantenservice. Ken jouw klanten en zorg dat je alle verwachtingen invult of zelfs overtreft. Heel belangrijk is om zoveel mogelijk feedback te verkrijgen van jouw klanten. Op die manier weet je hoe tevreden ze zijn.

ambassadeurs creëren

Vandaag verwacht de klant ook enorm veel dus zorg ook dat je er bent voor hen en dat ze jou op een gemakkelijke manier kunnen bereiken. Dat kan je doen door via social media te reageren op jouw klanten, whatsapp, etc.

Zorg ook voor een geweldige eerste indruk, zorg dat jouw klanten jou onthouden en dat ze zo verrast zijn van de beleving dat ze vanzelf over jou praten. verpletterende indruk achter op je klanten. Creëer waarde!

Creëer content

Wees de expert en geef oplossingen voor jouw klanten hun 'probleem'. Dit kan je door content te creëren zoals blogartikels, infographics, en nog veel meer. Op die manier help je jouw klant en kunnen zij dit delen. Op die manier verspreid jouw merk vanzelf op social media. 

Aanbevelingen

Zorg ook dat jouw klanten je gaan aanbevelen, op die manier kan je jouw merk ook heel snel laten verspreiden. Dat kan je op verschillende 'subtiele' manieren doen, of toch manieren die jouw klant niet erg vindt en dat is door bijvoorbeeld een kaartje bij jouw product te steken met de vraag om jouw te taggen als ze iets delen, je kan vragen achter een review die ze schrijven op Google, of op andere plaatsen, ... Lever je diensten, dan kan je ook werken met het vragen om hun ervaring of review te willen delen.