Authentiek ondernemen doe je zo

17/8/2023

Authenticiteit is zo'n modewoord dat het nu bijna namaak is. Authenticiteit vergt training, wat bizar kan klikken. Overal waar je komt hoor je over het belang van authenticiteit. Iedereen in staat stellen je te zien zoals je werkelijk bent, de echte jij. Maar weinig mensen lijken het echt ter harte te nemen. We zijn nog steeds delen van onszelf aan het selecteren om op sociale media te zetten en schrijven bedrijfsverklaringen die klinken als Dunder Mifflin - het papierbedrijf uit de tv-komedie "The Office".

authentiek ondernemen

De meesten van ons voelen zich er niet prettig bij om onszelf openlijk te delen en transparant te zijn. We willen onszelf of ons bedrijf beschermen en alleen de dingen laten zien die we willen dat mensen zien.  Met deze onderstaande tips leren we hoe je op korte termijn echte veranderingen kan doorvoeren door authentiek ondernemen.

Hoe authentiek ondernemen

1. Hou van wat je doet

Veel succesvolle startups komen voort uit de oprichters die een persoonlijk probleem oplossen. Hun passie voor de oplossing helpt hen hun verhaal op een authentieke manier te delen, zodat het publiek wordt aangesproken. Dat gezegd hebbende, niet elke passie vertaalt zich naar een duurzame onderneming. Het is niet omdat je in je persoonlijke leven iets hebt gevonden waar je echt om geeft, dat je het ook leuk zou vinden om er een inkomen uit te halen, dus ga eens na hoe je je voelt als je erover nadenkt om die passie als je levenswerk te gaan leven en ademen.

Als je echt houdt van wat je doet (zelfs als dat een passie is voor marketing of bedrijfsprocessen) zul je duurzame connecties creëren met investeerders, leveranciers en klanten.

"I had no idea that being your authentic self could make me as rich as I've become." - Oprah Winfrey

2. Werk met authentieke mensen

Hoe groot je onderneming ook moge zijn, is het belangrijk dat je betrokken blijft bij elke nieuwe aanwinst. Werk met mensen die niet alleen over de juiste vaardigheden beschikken, maar ook je visie delen en je bedrijf helpen groeien en bloeien. Passie is in de meeste gevallen belangrijker dan ervaring. Authentieke mensen doen meer dan het vervullen van een functieomschrijving. Hun passie voor jouw bedrijf en merk, schijnt door in alles wat ze doen en maakt de kans groter dat het bedrijf op lange termijn groeit. Omring jezelf met authentieke mensen en je bedrijf zal geen moeite hebben om zijn echtheid te behouden.

3. Erken je zwakke punten

Niemand is perfect. De beste leiders staan bekend om de teams die ze om zich heen hebben verzameld om die zwakke punten te versterken en die blinde vlekken te bedekken. Denk maar aan Mark Zuckerberg. Toen hij Facebook liet groeien, realiseerde hij zich dat zijn onbetwistbare technische vaardigheden niet genoeg waren om het bedrijf te laten groeien. Hij besloot een ervaren chief operating officer in dienst te nemen en koos voor Sheryl Sandberg omdat hij zag dat zij op veel verschillende gebieden sterker was dan hij.

In het bedrijfsleven is de perfecte leider een ouderwets idee. Open zijn over je zwakke punten toont een authenticiteit waar mensen zich toe zullen verhouden, terwijl hulp vragen hen in staat stelt om de leiding te nemen. Werk eraan om je zwaktes je sterke punten te maken. Het is geen schande om toe te geven dat je iets niet weet. De enige schande is dat je het niet oplost.

4. Praat met iedereen

Nadat Alan Mulally CEO werd bij Ford, kreeg hij te horen dat leidinggevenden niet met fabrieksarbeiders praten. Hij negeerde deze gewoonte en werd hij een vaste waarde op de fabrieksvloer. Hij bouwde een authentieke relatie op met zijn werknemers. Toen de tijd kwam om de broodnodige loonsverlagingen door te voeren, kreeg Mulally brede steun in het hele bedrijf, waardoor het bedrijf een ommekeer kon maken en duizenden banen konden worden gered.

Het is net zo leuk als ondernemer om iedereen in je bedrijf te leren kennen en te begrijpen voor welke uitdagingen zij staan. En wie weet, kan je door hun input nieuwe producten ontwikkelen voor je klanten tevreden te houden. 

Is het nu je werknemer of niet, je weet nooit welke impact je op iemands leven kunt hebben. Een paar momenten van actief luisteren en een paar woorden van advies kunnen een relatie opbouwen of de carrière van iemands leven bepalen. Er zijn veel voorbeelden van een toevallige ontmoeting die het leven van een beroemd persoon veranderde en hen op het pad duwde dat ze moesten volgen om succesvol te worden. Praten met iedereen, en belangrijker nog, luisteren naar wat de mensen te zeggen! 

Als authentieke ondernemer en leider moet je tijd maken voor iedereen, vooral voor degenen die in de frontlinie staan, het hart van je bedrijf.

5. Maak authentieke klantenbinding

Authenticiteit is geen vrijgeleide om met niemand rekening te houden. Je moet ook duurzame relaties kunnen opbouwen en onderhouden.

Je kunt geen prijskaartje hangen aan de echte relaties en loyaliteit die authenticiteit met zich meebrengt. Je merk is wat mensen denken dat het is. En het is veel transparanter dan het vroeger was, of je het nu leuk vindt of niet. Wees authentiek, wees authentiek goed en je klanten zullen komen en nog beter ambassadeurs worden van jouw onderneming.

Gebruik alle mogelijke middelen om echte communicatiekanalen te openen met je doelpubliek. Als je om je klanten geeft en ze je bedrijf belangrijk waarderen, zullen ze loyaal en betrokken blijven. Ze zullen je lof toezingen op sociale media, mond tot mond reclame meebrengen en ze helpen je bedrijf te onderscheiden van je concurrenten. Want draait het of keert het, je bedrijf groeit of gaat onder door je klanten. Je zal echte relaties met hen kunnen opbouwen.

Als er een sleutel ingrediënt is om een succesvolle ondernemer te worden, dan is het gewoon, zoals Oprah zei: be yourself.

authentiek ondernemen

Samengevat?

  • Hou onvoorwaardelijk van jezelf; doe hetzelfde voor anderen. 
  • Praat met iedereen. En nog belangrijker, luister aandachtig. 
  • Geef toe aan je sterktes en zwaktes; wees eerlijk
  • Authenticiteit is geen vrijbrief om egoïstisch te zijn
  • Authentiek ondernemen of zijn is hard werken
  • Luister naar je klanten en geef ze een podium

Een ondernemer die effectief is in zaken kan succesvol zijn. Maar authentiek ondernemen voegt een heel andere dimensie toe. 

Maak authenticiteit het middelpunt van je strategie en zie hoe het je bedrijf verandert.