Budgetteren als ondernemer

17/8/2023

Een duidelijk overzicht bewaren in jouw financiën als ondernemer is enorm belangrijk. Je hoeft daarvoor zeker geen professional te worden in accounting, maar weten wat je kosten , opbrengsten, winsten, etc. zijn is toch wel een must. Hoe ondernemers hun geld verdienen en uitgeven, bepaalt hoe lang het bedrijf overleeft.

Budget en kosten zijn dan ook twee belangrijke aspecten van het runnen van een bedrijf die door elke ondernemer begrepen dienen te worden.

Daarom is het belangrijk dat je leert budgetteren als ondernemer zodat je geen onnodige of 'gekke' kosten doet.

Wat is budgetteren

Budgetteren is het in balans brengen van jouw uitgaven met jouw inkomsten, ook wel een begroting genoemd en kan je zien als een planning waarbij je een overzicht krijgt van jouw financiën.

Budgettering is een techniek die je als ondernemer een grondig inzicht biedt in de financiën van jouw onderneming. En het biedt waardevolle en realistische input voor de business strategie, kostenbeheersing… Helaas zien we in de praktijk dat maar weinig kleine ondernemingen hiermee bezig zijn.

Budgetteren zorgt ervoor dat je jouw geld efficiënter kan besteden doordat je een duidelijk beeld krijgt van jouw uitgaven en inkomsten. Als je geen duidelijk beeld hebt, dan geef je misschien veel te veel uit in tegenstelling tot wat je verdient en dat kan niet de bedoeling zijn.

Waarom budgetteren als ondernemer?

  • De mogelijkheid om verkoopdoelstellingen te bepalen met echte gegevens en niet met emotie.
  • De mogelijkheid om beslissingen te nemen over aanwerving, salarissen, bonussen, voordelen en andere operationele uitgaven.
  • Met vertrouwen herinvesteren in uw bedrijf door middel van reclame, reizen, conferenties, cursussen of coaching.
  • De tijdens het budgetproces verzamelde informatie gebruiken om te beginnen sparen voor een noodsituatie (of misschien een wereldwijde pandemie zoals we net Covid-19 hebben mogen ervaren)
  • De mogelijkheid om investeerders aan te trekken
  • De kans om kredietlijnen te openen of te bepalen of u krediet nodig zult hebben om uw doelstellingen te ondersteunen

Een budgettering opstellen

Een budgettering maken hoeft geen ingewikkelde en serieuze opgave te worden, hoe eenvoudiger je het maakt hoe beter.

Je start met het bepalen van hoeveel je zal verdienen in het komende jaar en hoeveel je zal uitgaven. Bekijk de cijfers van de jaren daarvoor en maak op basis daarvan jouw budgettering op. Dit kan je dan ook gebruiken om te bepalen hoe je wil groeien de jaren nadien.

Bekijk alle uitgavenposten nauwkeurig en leg per post vast hoeveel je wil uitgeven. Hou hierbij rekening met de vaste en de variabele kosten. De vaste kan je dus perfect vastleggen op voorhand, denk maar aan huur van een pand, bij de variabele ga je best kijken naar hiervoor of doe je een realistische schatting. Belangrijk hierbij is het woord 'realistisch'.

Eens je je voorspelde inkomsten en uitgaven op papier ziet staan, weet je exact hoeveel er elke maand moet binnenkomen om je zaak drijvende te houden en hoeveel je over hebt voor extra onkosten. Op die manier is het veel minder verleidelijk om geld aan zakelijke kosten uit te geven die niet binnen je plan passen. En dat is nu net waar een budget voor dient: ervoor zorgen dat je uitgaven niet hoger komen dan je inkomsten!

Controleren

Een niet te missen stap is het maandelijks controleren én eventueel bijsturen van jouw budgettering. Maak geen plan op waar je dan voor de rest van het jaar niet meer naar kijkt, want je zou wel eens kunnen verschieten.

Het is echt belangrijk dat je maandelijks jouw uitgaven en inkomsten gaat vergelijken met wat je vooropgesteld had én eventueel gaat bijsturen. Het kan zijn dat je een onverwachte kost hebt gehad of dat je inkomsten lager lagen dan voorzien en dan is het belangrijk dat je dus gaat bijsturen. Anders zal je op het einde van de rit wel eens te veel kosten gemaakt kunnen hebben.

budgetteren als ondernemer

Tips om te budgetteren

Hou privé en zaken apart

Zorg dat je jouw zakelijke en privé kosten apart houdt.

Als jouw persoonlijke uitgaven zich vermengen met jouw zakelijke uitgaven, kan je geen nauwkeurige schatting maken van hoeveel geld je bedrijf binnenbrengt of hoeveel het nodig heeft om te overleven.

Zet geld aan de kant voor btw en belastingen,..

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is toch een die vaak onderschat wordt.

Zorg dat je een aparte rekening hebt waarbij je elke maand geld apart zet voor belastingen en btw. Zorg dat je voorloopt om onnodige boetes te vermijden.

Maar zorg ook dat je een buffer aanlegt voor onvoorziene kosten.Je weet nooit wat er op je pad komt en wanneer je het al aan de kant hebt staan, is het comfortabeler.

 budgetteren als ondernemer

Rond uitgaven naar boven af

Als je vooruit plant, is het nooit een slecht idee om je uitgaven naar boven af te ronden. Doe dit niet op een manier die je budget drastisch zou veranderen, maar naar boven afronden zorgt ervoor dat je meer spaart dan je nodig hebt - voor het geval je het verkeerd berekent of voor onverwachte kosten.

Freelance voor aanwerven

Heb je iemand nodig om je te ondersteunen voor bepaalde zaken zoals copywriting, social media,etc.? Kies dan in eerste instantie voor freelance ipv een fulltime werknemer. Zeker als je net begint. Je bespaart op die manier een heleboel geld aan training, loonkost, belastingen, etc.

Durf onderhandelen

Durf te onderhalen met jouw leveranciers. Krijg je misschien korting als je meer aankoopt of krijg je een langere betaaltermijn? Zorg dat je kosten kan besparen en verspreiden zodat je de cashflow van jouw bedrijf ondersteunt.