ChatGPT voor vastgoedmakelaars

23/4/2024

Terwijl ChatGPT de internetwereld veroverd heeft , strekt zijn bereik zich ver uit buiten de technologie-industrie. Het gebruik van ChatGPT als vastgoedmakelaar kan jouw vastgoedmarketing verbeteren, meer leads genereren en helpen de controle over jouw bedrijf te nemen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een een programma dat machine learning gebruikt om mensachtige antwoorden te creëren. Ontwikkeld door OpenAI, is het belangrijkste doel ervan om conversatie-antwoorden te genereren op elke vraag of onderwerp.

De bot registreert de toon en het onderwerp van eerdere gesprekken en doorzoekt het web om de meest uniek nuttige antwoorden te geven. Het is vergelijkbaar met een encyclopedie, maar dan beter. Met elke menselijke interactie die het verzamelt, wordt de tool voortdurend verbeterd en nauwkeuriger.

Zoals met alles in het leven is er wel een addertje onder het gras: mensen zijn niet altijd correct. ChatGPT staat erom bekend af en toe overtuigende maar bizarre antwoorden te geven. Bovendien is het momenteel beperkt tot gegevens tot 2021. Best dat je alles dus nog even bewerkt voor nauwkeurigheid.

Enkele van de meest voorkomende manieren om ChatGPT te gebruiken zijn chatbots, klantenservicesystemen, onderzoeksassistentie of vertalingen.

ChatGPT voor vastgoedmakelaars

ChatGPT automatiseert een breed gamma aan repetitieve taken. Hieronder geven we alvast enkele voorbeelden hiervan:

Emailmarketing

Heb je moeite om een pakkende onderwerpregel voor een e-mail te bedenken? Vraag het aan ChatGPT. Het is zo eenvoudig als het typen van je verzoek. Probeer bijvoorbeeld "Schrijf een onderwerpregel voor een marketingmail over het verkopen van milieuvriendelijke huizen."

Test deze onderwerpregels met een A/B-test voor e-mails. Stuur de helft van je e-maillijst met de ene onderwerpregel en stuur de andere helft met de andere onderwerpregel. Noteer welke e-mail de meeste opens en klikken ontvangt en laat dat je een idee geven van hoe je volgende onderwerpregel eruit zou moeten zien.

SMS-berichten

Het versturen van tekstberichten naar klanten en professionele contacten kan lastig zijn. Een professioneel gesprek via een informeel medium maakt het moeilijk om te bepalen welke toon gepast is.

ChatGPT kan je hier ook bij helpen door toch een professionele tekst te geven voor dit kanaal.

Effectieve call-to-actions (CTA) maken

Soms kan het zijn dat je vastloopt om een goede CTA te verzinnen en weet je niet hoe je jouw klanten moet aanzetten tot een bepaalde actie. ChatGPT kan helpen om enkele voorstellen te geven.

Blogartikels

Als vastgoedmakelaar die rechtstreeks contact heeft met je klanten, zou je een goed idee moeten hebben van wat ze willen. Deze relaties zouden het eerste onderzoekspunt moeten zijn voor je blogonderwerpen.  Met ChatGPT kan je snel een relevante blog samenstellen. Je kunt zelfs de chatbot adviseren vanuit welk perspectief je wilt dat ze antwoorden. Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT om "op te treden als een makelaar en me tips te geven over het inrichten van een woning".

Leadgeneratie

ChatGPT kan misschien geen mensen namens jou contacteren, maar het kan je wel helpen bij het leadgeneratieproces.

Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT naar relevante SEO-zoekwoorden voor vastgoed die je kunt gebruiken in je volgende online content. Je kunt zelfs specifiek vragen naar SEO-zoekwoorden over een bepaald onderwerp binnen de vastgoedsector.

Weet je niet wat je moet schrijven voor je volgende campagne? ChatGPT zal een paar ideeën bedenken voor teksten die je kunt gebruiken. Probeer bijvoorbeeld een prompt als "schrijf een Instagram-ondertitel om een vastgoedadvertentie in (adres van het pand)" om een zeer nauwkeurig resultaat te krijgen.

Daarnaast kunnen geïnteresseerde klanten ChatGPT gebruiken om vragen te stellen over voorzieningen in een buurt, vroegere criminaliteitscijfers, scholen, verkoopprijzen in het verleden, recreatiecentra, enzovoort. Dit kan het proces van het kiezen van een woninglocatie versnellen.

Verbeter de relatie met klanten

Als je niet zeker weet hoe je een vraag van een klant over een specifiek probleem of een specifieke vraag moet beantwoorden, kan ChatGPT een hulpmiddel zijn dat kan helpen. Stel je voor dat je klant een vraag heeft over een hypotheekbetaling. ChatGPT kan goed onderzochte, locatiespecifieke feedback geven.

Als je ervoor kiest om ChatGPT te gebruiken als een hulpmiddel om veelgestelde vragen te beantwoorden, onthoud dan om indien mogelijk je antwoorden steeds te controleren.

Pandbeschrijvingen

Binnen enkele seconden heb je een  beschrijving die praktisch klaar is om te gebruiken! Zorg er wel voor dat je de informatie dubbel controleert en eventuele noodzakelijke wijzigingen aanbrengt.

Tips voor het gebruik van ChatGPT

Hoe specifieker de prompts voor ChatGPT zijn, hoe betere antwoorden het kan genereren. Vermijd hierbij wel het stellen van te brede vragen. Wees hierbij dus ook zo specifiek mogelijk.

Op dit moment maakt kunstmatige intelligentie vorderingen om extra werk te minimaliseren en tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan betrouwbare online content. Wees niet bang om deze tools in je dagelijkse praktijk te integreren. Met de nodige voorzichtigheid kunnen ze vastgoedmakelaars op lange termijn veel tijd besparen. Durf dus zeker te experimenteren hiermee.