De 80/20 regel: een levensveranderend principe

17/8/2023

Wees eerlijk: op een bepaald moment heb je jezelf wel eens achter de oren gekrabd en gedacht: wat is die 80/20 regel waar iedereen het steeds over heeft?

Nee, het is geen wiskundevraag. En neen, we hebben het ook niet over het 80/20 beroemdhedendieëet dat Hollywood in 2016 stormenderhand veroverde. We hebben het over een levensveranderend principe dat 's werelds beste en slimste ondernemers intuïtief lijken te begrijpen.

De 80/20 regel, ook bekend als het Pareto-principe, is veruit een van de meest invloedrijke timemanagement en zelfverbetering mantra's die er zijn. Geloof ons als we je vertellen dat het je pusht om te groeien als ondernemer.

Dus wat is de regel? Hoe is de regel van toepassing op het bedrijfsleven? Kom met ons mee als we de 80/20 regel vanaf de basis gaan verkennen. We geven je voorbeelden van hoe de 80/20 regel jouw bedrijf (en leven) kan verbeteren door gebruik te maken van een fail-proof framework.

Wie heeft de 80/20 regel bedacht?

Zoals elk goed beginverhaal heeft de 80/20 regel een eerder bescheiden begin: erwtenpeulen en wiskunde.

De invloedrijke Italiaanse econoom Vilfredo Federico Damaso Pareto werd in 1848 in Italië geboren. Pareto was een fervent wiskundige en tuinier, en volgens de legende merkte hij dat 20% van de erwtenplanten in zijn tuin verantwoordelijk waren voor 80% van de erwtenproductie.

Dit was Pareto's gloeilampmoment: als er een ongelijke verdeling was in zijn erwtenproductie, zou er dan ook een ongelijke verdeling van de rijkdom in Italië kunnen zijn?

Hij stortte zich op onderzoek en economische gegevens en ontdekte dat 80% van de productie doorgaans afkomstig was van slechts 20% van de bedrijven. Pareto paste deze regel toe op de macro-economie en publiceerde vervolgens zijn eerste boek, Cours d'économie politique, waarin hij aantoonde dat 80% van de rijkdom in Italië in handen was van 20% van de bevolking.

Niet slecht voor iemand met groene vingers en een voorliefde voor getallen.

Wat is de regel?

In een notendop stelt de 80/20 regel dat ruwweg 80% van de gevolgen (outputs) voortkomen uit 20% van de oorzaken (inputs).

De 80/20 regel helpt je om je tijd, geld en middelen te richten op dingen die "de hoogste en beste resultaten opleveren met de meest efficiënte inspanning mogelijk ... hoe meer gericht de inputs zijn, hoe beter de outputs, met andere woorden" zegt Steve Surdez van StoryCore.

Volgens Investopedia moet de 80/20 regel worden gebruikt als "een gids voor het efficiënt toewijzen van middelen... simpel gezegd, het kan je een venster geven in wie te belonen of wat te repareren."

Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van de 80/20 regel zoals gedefinieerd door Forbes:

  • 20% van de klanten is goed voor 80% van de totale winst
  • 20% van de fabrikanten leveren 80% van de markt
  • 20% van de verkopers genereert 80% van de totale verkoop
80/20 regel

In 2002 paste Microsoft het 80/20 principe toe en wees middelen toe om alleen de top 20% van bugs te patchen die hun software aan het beïnvloeden waren.

"Een echt opwindend ding dat we hebben geleerd is hoe, onder al deze softwarebugs die in het rapport zijn betrokken, een relatief klein deel de meeste fouten veroorzaakt," schreef voormalig Microsoft CEO Steve Ballmer in zijn drie pagina's tellende memo. "Ongeveer 20% van de bugs veroorzaakt 80% van alle fouten, en - dit is verbluffend voor mij - 1% van de bugs veroorzaakt de helft van alle fouten."

Je weet het misschien niet, maar je hebt onbewust de 80/20 regel gebruikt in je dagelijks leven.

Kijk maar eens in je kledingkast. Zie je dat je 10 paar schoenen hebt, maar zelden afwijkt van je sneakers en slippers? Wijkt je zelden af van jouw gebruikelijke koffiebestelling in een koffiehuis? Hoeveel apps heb je op je telefoon, en hoeveel gebruik je er ook echt? Exact dat, is de 80/20 regel in actie.

De regel toepassen op jouw bedrijf

Dus, hoe werkt de 80/20 regel met het bedrijfsleven en management?

Door de 80/20 regel toe te passen, kan je je concentreren op de essentiële gebieden van je bedrijf waar je de meeste tijd aan zou moeten besteden. Bijvoorbeeld, als we de regel toepassen op de verkoop: 20% van de klanten is verantwoordelijk voor 80% van de verkoop. Daarom moet je je inspanningen richten op de 20% van de klanten die je de hoogste omzet opleveren.

Als je een freelancer bent, is 20% van je klanten verantwoordelijk voor 80% van je winst. Dit betekent dat je je tijd en inspanningen moet richten op het versterken van jouw relaties met deze klanten.

Dit betekent niet dat je je andere klanten moet negeren of verwaarlozen. Wat de 80/20 regel betekent is dat als je merkt dat je overweldigd bent, je prioriteiten kunt stellen en je inspanningen kan wijden aan de 20% en nog steeds geld kan verdienen.

Baanbrekend, is het niet? Maar wacht, er is meer! De 80/20 regel kan niet alleen worden toegepast op het bedrijfsleven - het kan ook van invloed zijn op hoe je zaken doet.

Power up met de 80/20 regel

Verhoog uw productiviteit

Laten we de 80/20 regel eens toepassen op iets waar de meeste ondernemers bovenal mee worstelen: productiviteit.

Choncé Maddox van Calendar.com zegt dat de sleutel tot 80/20 productiviteit bestaat uit het identificeren van jouw kritische 20% taken en de andere 80% van de taken te laten vallen.

Begin met het maken van een lijst van alles wat je gedurende de dag doet, inclusief de bestede tijd en eventuele opbrengsten. "Dit biedt de perfecte gelegenheid om naar je agenda te kijken en volledig eerlijk te zijn over wat je met al je tijd doet," zegt ze.

80/20 regel

Vraag jezelf voor elke taak af:

  • Moet deze taak worden bestempeld als hoge prioriteit of dringend?
  • Is het mogelijk om het uit te besteden?
  • Is dit een taak met een hoog rendement? Brengt deze taak me dichter bij de kerntaak van mijn bedrijf?

Als jij je takenlijst analyseert, zal je een idee krijgen van je 20%. Een productiviteitsmachine worden heeft alles te maken met het identificeren van wat het belangrijkst is en je daar eerst op te concentreren.

Wees niet bang om te delegeren

Kevin Kruse, CEO van LEADx en auteur, interviewde honderden selfmade miljonairs, Olympische atleten, en high-achievers om uit te vinden wat hen uniek maakt.

"Voor hen is het onmogelijk om elke taak af te handelen die hen wordt toegeworpen - of zelfs elke taak die ze zouden willen afhandelen -", zegt hij. "Ze gebruiken Pareto om te bepalen wat van vitaal belang is. Vervolgens delegeren ze de rest, of laten ze het gewoon gaan."

Als je merkt dat je je tijd besteedt aan het micro-managen van elk klein aspect van je bedrijf, ga je niet efficiënt met je tijd om, bovendien belemmert je jezelf ook om je bedrijf verder te laten groeien.

"Ondernemers hebben de neiging om alles te doen, wat niet praktisch is als je groeit," zegt Forbes Council lid en business coach Nick Leighton.

"Je verzandt in processen en dit leidt tot burn-out en weerhoudt je bedrijf ervan om te groeien. Doe in plaats daarvan wat je leuk vindt en besteed de rest uit."

Leighton heeft een methode voor succesvol uitbesteden en delegeren:

10/80/10 Succesfactor Voor Uitbesteden: 

  1. 10% van de uitbesteding is aan jou om het vereiste werk te plannen en duidelijke verwachtingen en doelen te stellen
  2. 80% is voor de persoon aan wie je de taak hebt gedelegeerd
  3. De laatste 10% is aan jou om een grondige evaluatie uit te voeren, wijzigingen voor te stellen en de puntjes op de i te zetten
  4. Komen deze cijfers je bekend voor? De methode van Leighton is een goed voorbeeld van de 80/20 regel in actie.

Vind jouw 80/20, en haal 100% uit je dag

Dus, hoe ziet jouw 80/20 eruit?

De 80/20 regel is nuttig voor het optimaliseren van de productiviteit en stelt je in staat om jezelf als ondernemer beter te managen. Vergeet niet dat de 80/20 regel niet is ontworpen om je minder te laten werken - het is ontworpen om je te helpen slimmer te werken. Met slechts 24 uur in een dag, moet je je energie verstandig gebruiken.

Of je nu jouw inspanningen bij jouw 20% klanten opvoert, taken delegeert om meer tijd te besteden aan jouw zeer winstgevende digitale marketing, of gewoon jouw bloeiende erwtenplanten verzorgt, de waarheid blijft dezelfde: de vitale 20% zal je dichter bij jouw doelen brengen.

Ontdek ook hoe je door een goede ochtendroutine productiever en succesvoller kan zijn.