Een FAQ-pagina is voor meer goed dan dat je denkt

17/8/2023

In welke branche je ook actief bent: één ding is zeker: klanten zullen altijd bepaalde vragen hebben die je keer op keer moet beantwoorden. Je zou die antwoorden natuurlijk op verschillende pagina’s van je website kunnen plaatsen. Echter is dit niet de meest klantvriendelijke optie. Het is beter om alle veelgestelde vragen op een speciale FAQ-pagina te plaatsen.

Wat is een FAQ pagina precies?

FAQ staat voor Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen). Een FAQ-pagina op jouw website is een verzameling van alle veelgestelde vragen van klanten over jouw producten of diensten. Deze pagina is een handige manier om informatie te ordenen waar je klanten vaak naar vragen. Vaak staan FAQ’s op een aparte pagina van je website of webshop. Je kunt de pagina’s zo lang of kort maken als je zelf wilt. Sommige websites beantwoorden maar vijf vragen, andere behandelen er tientallen of zelfs honderden, in overzichtelijke categorieën.

Het doel van een pagina met veelgestelde vragen is om op een snelle manier waardevolle informatie aan je publiek te verstrekken met een handige indeling van belangrijke informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

De voordelen van een veelgestelde vragen pagina

De voordelen van een FAQ-pagina zijn eindeloos, maar het belangrijkste is dat je de klantervaring kunt verbeteren, de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je bedrijf kunt vergroten. Daarnaast is het een zeer effectief middel om je conversie te verhogen. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

Verbeter de ervaring van je klant

Door antwoorden op veelgestelde vragen te geven, verbeter je de gebruikerservaring van je website. Daarnaast zorg je ervoor dat jij zelf of het je team, niet de hele tijd bezig is met (vaak tijdrovende) vragen te beantwoorden. Doordat het internet, de gebruiker en de markt steeds in beweging zijn en behoeften veranderen, is het belangrijk om mee te blijven bewegen. Blijf jouw website optimaliseren en verbeter daarmee de gebruikerservaring van de website.

Vergroot je online zichtbaarheid in Google en andere zoekmachines

Er is geen betere manier om je online zichtbaarheid te vergoten dan door een pagina met veelgestelde vragen te maken. Wanneer gebruikers zoeken naar vragen die vergelijkbaar zijn met de vragen op jouw FAQ pagina, bestaat de kans dat jouw vragen en antwoorden worden weergegeven in de zoekresultaten van Google. Het gevolg hiervan is dat je meer klanten kunt aantrekken die in eerste instantie niet bekend waren met jouw bedrijf.

Verhoog je conversies en geef snelle informatie om klanten te helpen een aankoopbeslissing te nemen

Veelgestelde vragen pagina’s kunnen een conversie of verkoop maken of breken. De informatie die je op de pagina hebt staan, kan een gebruiker ertoe aanzetten de volgende stap te zetten om een product of dienst te kopen, of aan de andere kant kan het hen nerveus maken en laten terugtrekken. Dit geeft alleen maar aan waarom het van essentieel belang is dat uw veelgestelde vragen goed geschreven en beknopt geformuleerd zijn.

Verhoog je geloofwaardigheid en vertrouwen

Een rode draad die door elke branche loopt, is het verlangen dat jouw bedrijf een geloofwaardige en betrouwbare reputatie binnen de branche opbouwt. Het hebben van een FAQ-pagina met deskundige en betrouwbare informatie geeft je de overhand. Gebruikers zullen je zien als iemand met aantoonbare kennis en leiderschap binnen je branche.

faq-pagina

Een succesvolle FAQ pagina maken

Houdt twee dingen in gedachten om jouw pagina met veelgestelde vragen te maken of te optimaliseren: bruikbaarheid en vertrouwen.

1. Zorg ervoor dat wat je zegt nuttig is

De FAQ-pagina is de kennisbank voor jouw website. Je hebt misschien pagina’s gewijd aan bepaalde onderwerpen, maar onderschat de kracht van de pagina met veelgestelde vragen niet. Wanneer gebruikers op een website belanden, weten ze dat eventuele vragen die ze hebben, waarschijnlijk worden beantwoord in de sectie ‘’Veelgestelde vragen’’. Zorg ervoor dat je bij elk antwoord, dicht bij de kern van de vraag blijft. Beschrijf het antwoord duidelijk en beknopt.

2. Wees deskundig

Als bedrijf is het van vitaal belang om een gevoel van geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen bij je publiek. Dat jouw gebruikers op zoek zijn naar antwoorden, spreekt boekdelen. Ze zien je als een expert. Gebruik jouw FAQ-pagina als een ruimte om de reputatie en betrouwbaarheid van je bedrijf te bevestigen. De beste manier om jouw bedrijf te onderscheiden van je concurrenten, is door vragen te stellen en te beantwoorden met een onberispelijk kennisniveau. Zorg ervoor dat je al jouw informatie op feiten controleert. Neem geen risico door onjuist te zijn, want als een gebruiker misleidende of onnauwkeurige informatie ontdekt, is hun perspectief op jouw bedrijf in de war.

3. Wat moet een FAQ pagina bevatten?

FAQ-pagina's zijn meestal georganiseerd in secties met gerelateerde vragen die klanten vaak stellen. Uw pagina moet informatie bevatten die belangrijk is voor uw klanten op basis van producten, services of bedrijfsinformatie.

Het perfecte voorbeeld van een goede FAQ pagina

Tony’s Chocolonely heeft een ontzettend sterke pagina waar ze de meest gestelde vragen behandelen en vervolgens ingaan op andere veelgestelde vragen. Ze passen de pagina regelmatig aan en gaan in op de huidige situatie. Op dit moment beantwoorden ze bijvoorbeeld ook Covid gerelateerde vragen. Echter geven ze natuurlijk grotendeels antwoord op standaard vragen en specifieke product vragen. Denk aan vragen over het bestellen, verzenden, retourbeleid, productspecificaties et cetera.

faq-pagina

Een FAQ pagina maken die jouw website hoger laat scoren in Google

Een veelgestelde vragen pagina is ontzettend goed voor je SEO score en online vindbaarheid. Een veelgestelde vragen pagina zorgt ervoor dat Google (en andere zoekmachines) jouw website als waardevol ziet. Dit omdat Google duidelijke antwoorden op prijs stelt. Houd wel regelmatig in de gaten of je FAQ nog actueel en correct is.

Ga van start

De conclusie die we dus kunnen trekken is dat een FAQ-pagina waardevolle kansen biedt om vragen van klanten te beantwoorden, de verkoop te stimuleren en je online vindbaarheid te verbeteren. Waar een FAQ-pagina eerst misschien aanvoelde als bijzaak, blijkt dus nu dat het een ontzettend waardevolle pagina is. Ga dus gelijk van start met het schrijven van een veelgestelde vragen pagina en behaal meer online succes met jouw website.