Enkele netwerktips om jouw netwerk uit te breiden

17/8/2023

Netwerken in het bedrijfsleven is een van de belangrijkste vaardigheden voor loopbaanontwikkeling en succes. Een goed netwerk kan leiden tot heel wat opportuniteiten en professionele groei. Daarom gaan we in deze blog verder in waarom netwerken nu net zo belangrijk is en geven we enkele netwerktips.

Wat is netwerken?

Netwerken is niet alleen het uitwisselen van informatie met anderen - en het gaat zeker niet over bedelen om gunsten. Netwerken gaat over het aangaan, opbouwen en onderhouden van langdurige - wederzijds - voordelige relaties met mensen die je ontmoet.

En je hoeft hiervoor niet lid te worden van verschillende beroepsverenigingen of alle netwerkevenementen bij te wonen die op je pad komen om een succesvolle netwerker te zijn. Sociale media maakt het vandaag de dag makkelijker dan ooit om bestaande relaties aan te scherpen, te onderhouden en nieuwe contacten te leggen. Netwerken is nog nooit zo essentieel geweest.

Waarom netwerken zo belangrijk is

Deskundigen zijn het ermee over eens: mensen met de meeste contacten, zijn vaak het meest succesvol. 

Als je investeert in je relaties - zowel op professionele als op persoonlijk vlak - kan je dat in de loop van je carrière terugverdienen. Netwerken is essentieel omdat het je helpt je vaardigheden te ontwikkel en te verbeteren. Je blijft op de hoogte van de laatste trends in je sector, je kan de arbeidsmarkt beter in de gaten houden, potentiële mentoren/partners/klanten te ontmoeten en toegang krijgen tot de nodige middelen die je loopbaanontwikkeling zullen bevorderen.

Hoe word je effectief in netwerken?

Het belang is al duidelijk. Maar hoe je je netwerkvaardigheden kan verbeteren, wordt vaak niet vermeld. Daarom geven we je deze netwerktips zodat jij effectief aan het (net)werken gaat!

Let wel op, er is geen “one size fits all” als het netwerken betreft. Het is een proces van vallen en opstaan. Het is belangrijk dat je je eigen ‘netwerkstijl’ leert ontdekken. Ben je bijvoorbeeld wat introvert? Dan ga je misschien liever één-op-één gaan netwerken met een kopje koffie erbij of woon je liever kleinere evenementen bij dan grotere. 

Toch zijn er enkele strategieën dat iedereen kan toepassen:

Zoek de “juiste” mensen

Je kan je netwerk uitbreiden naar iedereen die je professioneel kan helpen groeien. Dat kunnen (ex-)collega’s, vrienden met dezelfde interesses, oude schoolvrienden, alumni van je universiteit, … iedereen! Zoek contact met de mensen die je die specifieke hulp kunnen aanbieden die je nodig hebt.

Wees proactief

Een netwerk dat het hele jaar door in stand wordt gehouden, is van cruciaal belang om goede contacten te onderhouden. Neem niet alleen contact op met mensen die je kunnen helpen wanneer je iets nodig hebt.

Het is belangrijk dat je je relaties te allen tijde onderhoudt - een korte e-mail sturen om gedag te zeggen is soms meer dan genoeg. Hoe beter je relaties en je contact ermee is, des te meer zullen ze bereid zijn om je een handje te helpen als je in nood bent. Mensen zijn eerder bereid je te helpen als ze weten wie je bent.

Houd je netwerk bij

Je moet je netwerk ergens bijhouden! Of het nu digitaal is of op papier, het is belangrijk dat je weet wie wie is, waar je vroegere collega’s nu werken, hoe je in contact met ze kan komen als je ze ooit nodig zou hebben… Weten wat de verschillende contacten in je netwerk je kunnen bieden is uiteraard belangrijk. Idealiter zou netwerken voor beide partijen voordelig moeten zijn, dus laat je netwerk weten hoe jij hen kan helpen. Als je bereid bent je vrienden te steunen, is de kans groter dat zij de gunst teruggeven.

Ga op zoek naar plaatsen waar je kan netwerken

Netwerken face-to-face werkt. Het bijwonen van bedrijfsuitjes en evenementen zal je blootstellen aan contacten die belangrijk kunnen zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat tijdens evenementen anderen zijn die ook informatie willen uitwisselen en hun netwerk willen uitbreiden. Je zal merken dat veel van de deelnemers van zo’n evenementen dezelfde doelen hebben als jij dus hou je visitekaartjes klaar! 

Het hele jaar door zijn er verschillende soorten netwerkevenementen die je kunt bijwonen, zowel in persoon als virtueel. Deze kan je heel gemakkelijk online vinden op websites zoals Netwerkevenementen.be.

Ga online netwerken!

Vooral in de wereld van vandaag kan het moeilijk zijn om persoonlijk te netwerken, maar de technologie heeft het online netwerken veel makkelijker gemaakt. 

Het internet is een waardevolle bron voor het creëren, cultiveren en communiceren met jouw contacten. Sites als LinkedIn en Facebook kunnen je helpen om in contact te komen met anderen bij specifieke bedrijven, met mede-universiteit alumni of in een bepaald geografisch gebied. 

Het sturen van een vriendschapsverzoek of een kort bericht naar een nieuw contact kan hen helpen je je te herinneren en hen aanmoedigen om een wederzijdse relatie op te zoeken. Zorg er altijd voor dat je online profiel up-to-date is, want zelfs recruiters gebruiken professionele netwerkplatforms en sommige social media kanalen om vaardigheden en ervaring te onderzoeken. 

Als je nog geen online profiel hebt, begin er dan zo snel mogelijk een op te bouwen, want daar zal je in de toekomst profijt van hebben! 

Je kan ook op andere sociale media platforms mensen volgen die je zullen helpen om je netwerk uit te breiden zoals Instagram, TikTok, …

Mijn laatste gedachten over het belang van netwerken…

Het is nooit te vroeg - of te laat - om in je netwerk te investeren. De beste manier om je netwerkvaardigheden te verbeteren is door jezelf naar buiten te brengen en het te proberen!  Volgens Baikowitz is "de ergste netwerkfout die je kunt maken, helemaal niet proberen".