Facebook Reels: De nieuwste trend

17/8/2023

De stijgende populariteit van korte videocontent is gewoonweg niet te evenaren. En omdat de jongere generaties Facebook links laten liggen voor het eindeloze aanbod van korte video’s door TikTok, moest Facebook dringend ingrijpen. Hoewel TikTok, YouTube Shorts en Instagram Reels al langer bestaan, heeft Facebook onlangs Reels, zijn bijdrage aan het domein van de korte video, toegankelijk gemaakt voor alle gebruikers van iOS- en Android-apps in meer dan 150 landen. 

Dus hier is alles wat je moet weten over Facebook Reels, inclusief hoe ze werken.

Wat zijn Facebook Reels?

Facebook adverteert Reels als "leuke en korte video's bestaande uit muziek, audio, AR-effecten, tekst overlays, en meer" die gebruikers kunnen maken op de Facebook-app via hun mobiele apparaat.

Hoe dan ook, dankzij Reels kan je snelle korte video’s maken en ze bewerken, een leuk deuntje op plaatsen of audio gebruiken van andere makers. Reels kan je opnemen in een reeks clips of in één keer met behulp van video uploads uit je bibliotheek van je telefoon. Ook kan je een nieuwe video uploaden tijdens het maakproces. Je kan ook een duet doen met andere gebruikers. 

Een leuk introductiefilmpje van Reels gebracht door Facebook:

Hoe kan je de Reels bekijken?

Reels worden getoond in de nieuwsfeed van Facebook. Zodra gebruikers op een Reel klikken, worden ze naar een feed gebracht waar ze met een veegbeweging omhoog de volgende video te zien krijgen, vergelijkbaar met veel andere korte videoplatforms zoals TikTok of Instagram.

Bron: Facebook

Volgens Facebook kunnen mensen Reels ontdekken op basis van hun interesses en wat populair is, zowel bovenaan de News Feed naast Stories en Rooms als in een nieuwe, speciale News Feed-sectie.

Je kan ook reels maken en delen in groepen om met hun favoriete interesse community in contact te komen. Zo kan je lid worden en content delen in de groep “Galatic Empire of Chonky Woofers”.

Wat zijn de voordelen van Facebook Reels?

Facebook Reels creëert nog meer mogelijkheden voor makers en merken om een nieuw publiek te bereiken, verkeer te genereren en een community op te bouwen.

En nog beter - het zal het makkelijker maken om ook je creatieve kant aan te spreken. 

Zelfs de baas van Instagram zelf zei het: 

1. Maak contact met een nieuw publiek

Op Facebook verschijnen Reels bovenaan in je nieuwsoverzicht. En in tegenstelling tot op Instagram, zal het delen van Reels op Facebook ook verschijnen in de nieuwsfeed van een gebruiker - of ze je account nu volgen of niet.

Dit is een unieke kans voor jouw inhoud om ontdekt te worden - en zo een heel nieuw pad uit te stippelen voor het opbouwen van een community. Plus, meer bereik = meer potentiële ogen die terug naar je pagina leiden!

2. Je kan geld verdienen via Reels

Als onderdeel van hun $1 miljard belofte om te investeren in makers, heeft het platform een Reels Play bonusprogramma gelanceerd. Het programma beloont Facebooks grootste bewegers en makers monetair op basis van de prestaties van hun Reels. 

En het beste deel? Facebook heeft beloofd geen deel van de verdiensten van de makers te nemen tot 2023 - rekenend op de invloed van de makerseconomie op het platform!

Het Reels Play bonusprogramma is momenteel alleen toegankelijk voor makers in de VS, maar zal volgens Facebook in de komende maanden naar meer landen worden uitgerold. Hou dit dus in de gaten! 

Facebook experimenteert ook met Overlay Ads in twee verschillende formaten: banners en stickers. Deze advertenties zullen niet-interruptief zijn, en zullen ofwel een banner aan de onderkant zijn of een gesponsorde sticker die binnen de Reel wordt geplaatst.

Deze Overlay Ads zijn nog in testfase voor gebruikers in de V.S., Canada en Mexico, met plannen om later in het jaar uit te breiden.

3. Toon de persoonlijkheid van jouw merk 

Ze geven jou de kans om de speelse kant van jouw merk/bedrijf te laten zien.

Korte, vermakelijke clips zijn de sleutel tot meer clicks - dus laat jouw creativiteit de vrije loop!

Of het nu gaat om het maken van leuke promoties, een remix, het delen van content achter de schermen, of het op het scherm verschijnen met AR-effecten, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Het valt gewoon niet te ontkennen dat korte video's veel exposure bieden.

Als Facebook Reels momenteel nog geen deel uitmaakt van jouw marketingstrategie, is het tijd om in te stappen - want viraal succes wacht op niemand.