Gericht online adverteren in 2022

17/8/2023

Online adverteren is niet meer weg te denken in onze (online) marketing strategieën. Logisch, want er zijn zo veel mogelijkheden en de potentie is geweldig! Maar door al deze mogelijkheden en verschillende strategieën begrijpen wij ook dat het lastig is om de beste keuzes te maken. Voor welke platformen kies je? En hoe zorg je voor de beste resultaten?

Wij sommen de verschillende online advertentie platformen voor je op en leggen je precies uit hoe je succesvol start met adverteren via deze platformen.

Online adverteren, hoe werkt het in het algemeen?

Voordat we je direct alles vertellen over de online advertentieplatformen en strategieën, moet je een duidelijk beeld hebben van waar online adverteren past in je salesfunnel. Als je dit niet begrijpt, heeft jouw online advertentie strategie vrijwel geen kans om jouw gewenste resultaten te behalen

online adverteren

Meestal staan de advertenties bovenaan de verkooptrechter en zorg je met advertenties voor het trekken van de aandacht en interesse bij je doelgroep. Dit komt omdat je met online advertising zeer gemakkelijk naamsbekendheid creëert vanwege de targeting opties die vrijwel elk advertentieplatform te bieden heeft. Wanneer je dus vervolgens de interesse hebt gewekt met online advertenties, moet je potentiële klant de 3 andere stappen dus nog doorlopen, houd daar rekening mee!

Hieronder schets ik een voorbeeld van hoe online adverteren in het algemeen zorgt voor nieuwe klanten.

Nieuwe klanten werven met online advertenties

In veel gevallen is online adverteren de meest kosteneffectieve manier om klanten te werven die jouw bedrijf en merk nog niet kennen.

Bij traditionele marketing pas je vaak een soort spray-and-pray-tactiek toe, in de hoop dat jouw advertenties worden gezien door mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Met online adverteren kan je jouw targeting filteren op allerlei verschillende kenmerken van jouw doelgroep die vaak niet mogelijk zijn bij traditionele marketing tactieken. Op deze manier bereik je dus alleen jouw doelgroep en kan je hun aandacht trekken.

Online adverteren is echter niet alleen een manier om onder de aandacht van nieuwe potentiële klanten te komen. Als je eenmaal online advertenties hebt gebruikt om jouw doelgroep bewust te maken van jouw merk, kun je jouw aanbod telkens weer opnieuw laten zien aan dezelfde mensen  terwijl zij een beslissing aan het maken zijn. Dit wordt retargeting genoemd en zo speel je dus ook in op de derde en voorlaatste stap van de salesfunnel.

online adverteren

Nu we de eerste 3 stappen van de bovenstaande salesfunnel hebben doorlopen, hoef je de potentiële klant alleen nog te overtuigen doormiddel van een call to action. Biedt ofwel via de online advertenties, of via jouw landingspagina’s, iets unieks aan. Voorbeelden hiervan zijn speciale prijzen, extra waarde, onderscheid van concurrenten, etc.

Om in te spelen op de laatste stap van de salesfunnel moet je jouw doelgroep waarvan je de aandacht, interesse en keuze al gewonnen hebt, tot actie over laten gaan.

Welke online advertentieplatform is het beste voor jou?

Dit is een vraag die veel ondernemers hebben wanner zij willen beginnen met online adverteren, logisch want er zijn zoveel uitgebreide en goede platformen. Hieronder sommen we de bekendste voor je op:

 • Google Ads (Google + duizenden partnersites waaronder ook Youtube)
 • Bing
 • Facebook/Instagram (één advertentieplatform)
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Snapchat
 • TikTok
 • Twitter
 • De beste online advertentie strategieën voor Google ads en Facebook

  Adverteren op Google ads

  online adverteren

  Google Ads is misschien wel de meest bekende vorm van online adverteren. De meeste mensen, zelfs als je niet echt weet wat Google Ads is, hebben die eerste paar zoekresultaten van Google gezien waar ‘’advertentie’’ voor staat.

  Bij Google ads kan je op veel verschillende manieren adverteren: zoek-, shopping en displayadvertenties zijn verreweg de bekendste vormen. Wij geven je de beste strategieën voor het runnen van een Google zoekadvertentie mee.

  Hoe haal ik het beste uit mijn budget voor Google-zoekadvertenties?

  Google zoekadvertenties zijn geweldig voor vrijwel alle soorten bedrijven, maar wat de beste strategie is, hangt af van je budget. Grotere bedrijven kunnen ernaar streven de zoekresultaten te domineren, en overal vindbaar te zijn. Kleinere bedrijven kunnen speciale tactieken gebruiken om alleen een klein deel van de Google gebruikers te bereiken, maar wel heel specifiek hun doelgroep.

  Hier volgen enkele strategieën om het meeste uit jouw Google zoekadvertentie campagnes te halen.

  1. Target op lokale zoekwoorden om lokale prospects te bereiken

  Een goede manier om je targeting te verfijnen, is door ervoor te zorgen dat je geografische zoekwoorden in jouw targeting opneemt. Maar wat is geografische targeting?

  Denk aan wanneer je een lokale dienst, attractie of winkel wilt vinden. Wat zoek je? Typ je de naam van je stad of plaats? Typ je "bij mij in de buurt"? Het gebruik van deze zoekwoorden kan een geweldige manier zijn om je targeting te verfijnen als je lokale klanten wilt bereiken.

  2. Target op Long Tail-zoekwoorden

  online adverteren

  Hoe eenvoudiger het zoekwoord, hoe hoger de kosten per klik die je waarschijnlijk zult moeten betalen.

  Om een online marketing dienst als voorbeeld te gebruiken, het kost meer om te adverteren op het zoekwoord 'online marketing' dan voor een vraag als 'hoeveel kost online marketing'. Het tweede zoekwoord zal minder verkeer opleveren, maar zorgt er wel voor dat je bezoekers bereikt die met andere intentie zoeken.

  Voor langere, specifiekere zoekwoorden is er vaak minder concurrentie, wat betekent meer klikken voor jouw budget en consequent betere targeting. Probeer vast te stellen naar wat voor soort vragen of gerelateerde zoekwoorden jouw doelgroep zoekt en adverteer daarop!

  Adverteren op social media (Facebook + Instagram)

  Social media platformen zijn favoriet bij online adverteerders vanwege de zeer uitgebreide targeting opties om je advertenties op te segmenteren.

  Waar anders dan op social media geven mensen zoveel persoonlijke informatie vrij? Ongeacht of je dit als goed of slecht ziet, het doet wonderen voor de targeting opties op deze platformen.

  Targeting gaat veel verder dan eenvoudige criteria zoals geslacht en geografie. Zo kan je ook targeten op basis van interesses.

  Er zijn verschillende manieren waarop je advertenties op sociale media kunt benaderen, maar voor nu richten we ons op het gebruik van online advertenties om bezoekers naar andere plaatsen, zoals jouw website, te leiden.

  Aangepaste doelgroepen bouwen

  online adverteren

  Facebook geeft je de unieke mogelijkheid om volledig op maat gemaakte doelgroepen te targeten. Er is een grote verscheidenheid aan manieren waarop je een aangepaste doelgroep kunt maken, maar we zullen er twee bespreken.

  De eerste is het uploaden van jouw aangepaste doelgroep. Dit omvat het uploaden van een CSV-bestand met een lijst met e-mails erop. Facebook zal deze accounts zoeken en de advertenties alleen aan hen laten zien

  Wanneer zou dit vooral handig zijn?

  Als je een bedrijfsmodel hebt dat de nadruk legt op klantbehoud en hernieuwde betrokkenheid, upload dan jou klanten en/of lead lijst! Elke keer dat u een lijst met contactpersonen hebt die je wilt bereiken met visuele advertenties van topkwaliteit, uploadt je jouw aangepaste doelgroep naar Facebook!

  Websitebezoekers retargeten

  We hebben retargeting al behoorlijk uitgebreid besproken, maar hier zijn nog een paar dingen die je wilt weten als je via Facebook retargeting inzet.

  Om websitebezoekers op Facebook opnieuw te targeten, moet je een zogenaamde "pixel" toevoegen aan de webpagina die je opnieuw wilt targeten. Een pixel is een kleine regel code, niet zichtbaar of storend voor jouw bezoekers, die registreert wie jouw site bezoekt.

  De pixel stuurt die informatie in realtime door naar jouw advertentiecampagne, zodat jouw advertenties direct websiteverkeer kunnen targeten nadat ze je site hebben verlaten.

  Voor meer geavanceerde toepassingen kan je deze tactiek ook gebruiken om specifiek gedrag op jouw website opnieuw te targeten, zoals mensen die al een aankoop hebben gedaan, een eBook of whitepaper hebben gedownload of items die niet zijn gekocht en in de winkelwagen zijn achtergelaten.

  We hebben hierboven slecht een klein deel van de mogelijkheden van online adverteren beschreven. Wil je nog meer weten over specifieke strategieën voor andere kanalen? Laat het ons dan weten, dan zoeken wij het voor je uit!