Hoe emoties controleren tijdens een moeilijk gesprek

17/8/2023

De beste leiders moedigen hun mensen juist aan om elkaars ideeën meer uit te dagen. Conflict op de werkvloer is gezond: wrijving kan leiden tot meer doordachte benaderingen en innovatie. Conflicten zijn echter niet gemakkelijk, en moeilijke gesprekken kunnen aanvoelen als bedreigingen. De gedachte alleen al van een moeilijke gesprek te moeten ondergaan kan zorgen voor angst en frustraties. 

Een van de grootste problemen waarmee mensen op zo'n moment te maken krijgen, is het omgaan met een stormloop van emoties. Hoe kan je op deze moment jouw emoties controleren? Het deel van de hersenen dat een bedreiging waarneemt, zet een vecht-of-vluchtreactie in gang die niet veel ruimte laat voor rationeel denken. En voor je het weet, zit je in een gesprek dat op het verkeerde spoor zit. 

Aan de keerzijde, moeilijke gesprekken kunnen respect creëren, bouwen relaties op en leiden tot resultaten. Wanneer mensen succesvol communiceren met elkaar, krijgen mensen het gevoel dat ze begrepen zijn, en het is hen duidelijk wat ze er van hen verwacht wordt. Deze gesprekken vinden plaats in een sfeer van waardigheid en respect. 

Omdat iedereen wel eens sukkelt met zijn emoties onder controle te houden, geven wij je enkele tips. Het zijn manieren waarop topleiders hun geestkracht behouden, zelfs tijdens de meest stressvolle discussies.

Emoties controleren: Bereid je voor 

Wanneer je jezelf een paar minuten gunt om na te denken over het gesprek dat je moet voeren, vergroot je de kans dat het gesprek effectiever zal verlopen en kan jij jouw emoties controleren. Stel jezelf enkele voorbereidingsvragen zoals:

  • Wat is het onderwerp?
  • Hoe zou mijn gesprekspartner reageren over dat onderwerp?
  • Hoe reageert deze persoon gewoonlijk op feedback van welke aard dan ook?
  • Wat is de kwaliteit van de relatie tussen mij en mijn gesprekspartner?

Als je jezelf deze vragen stelt, of soortgelijke vragen, kan je anticiperen en je voorbereiden op de reactie van de ander. Dus bereid je voor!

Wees bewust van je lichaam

Niet alleen is het belangrijk dat je meester bent over je geest, maar je moet ook opletten hoe je lichaam reageert op een waargenomen bedreiging. Als je hart sneller begint te kloppen, is je allereerste taak om je lichaam te kalmeren. Opstaan en rondlopen helpt hierbij! Dit zorgt ervoor dat je het denkende deel van je hersenen activeert. Probeer het eens uit.

emoties controleren

Verankering oefeningen

Leer jezelf te verankeren. Als je het moeilijk hebt binnenin, is het makkelijk om iets te missen van het gesprek. En in een moeilijk gesprek, wil je geen woord missen. 

Een eenvoudige verankering oefening kan je helpen om met je aandacht te allen tijde bij te blijven.

Eerst moet je jouw voeten stevig plat op de grond zetten. Merk dan op hoe de vloer aanvoelt aan de onderkant van je schoenen. 

Deze eenvoudige techniek helpt je gefocust te blijven. Als je jezelf gaat verankeren, zullen je negatieve emoties door de grond stromen en krijg je meer grip.

Geef de emoties een naam

Er zijn zoveel verschillende emoties (verdriet, woede, angst, of een mix van allemaal). Als je ze kunt labelen wanneer ze je beginnen te overweldigen, zal dat je geest voldoende tijd geven om er passend op te reageren.  

Wanneer je bijvoorbeeld getriggerd wordt door angst, zal je geest zich realiseren dat een diepe ademhaling tactiek je zal helpen de spanning los te laten. Als je verdriet ervaart, zal je geest in staat zijn om een gelukkige herinnering te triggeren voor je geestelijk welzijn. Als de emotie boosheid is, dan kan je geest je raad geven zodat je emotioneel op afstand blijft. Hoe dan ook, door emoties te labelen, leer je je geest wat de beste manier is om de situatie aan te pakken en het zal je enorm helpen om de stormloop van emoties te boven te komen. 

Vermijd kopieergedrag

Hoe vaak hebben we niet te maken met mensen die een instabiele persoonlijkheid hebben en als gevolg daarvan hun acties invloed hebben op ons persoonlijk welzijn. Als je te maken hebt met een persoon die een instabiele persoonlijkheid heeft, is het beste wat je kan doen is deze persoon te vermijden en interactief te zijn met hen. Houd afstand en houd je hoofd koel als hij of zij in de buurt is. 

Als ze boos zijn, wees dan een getuige van hun emoties - maar neem ze niet over. 

Vooraleer je een moeilijk gesprek aangaat, is het belangrijk dat je de juiste basisregels opstelt voor jezelf. Ga na of hun emotionele disfunctie kan worden beheerst of niet. Als je niet in staat bent om hun wisselvallige gedrag in toom te houden, is het beter dat je het gesprek een andere keer voert. Voer het gesprek dan uit wanneer er minder woede en minder lawaai in de omgeving is. 

Leer luisteren om te begrijpen

Een echte leider luistert om iets nieuws te leren. De belangrijkste manier om dat soort luisteren te bevorderen is je interne gedachtegang/reactie, te verschuiven van “ik begrijp het” naar “help me het te begrijpen”. Alle andere goede gevolgen zullen daaruit vloeien. Je zal je gesprekspartner beter begrijpen, visies die van elkaar verschillen zullen besproken worden, en dit allemaal met integriteit en respect. Menselijke interacties zijn complex, maar door simpelweg verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen gedrag, kunnen we op zijn minst enige invloed krijgen op het probleem.

Laten we eerlijk zijn: moeilijke gesprekken zijn de norm, vooral tussen mensen op zakelijk gebied. Maar hoe je reageert op de omstandigheden en de inhoud van het gesprek is wat het verschil maakt tussen een goede leider en een geweldige leider. 

Zie zo, dit zijn enkele manieren waarop managers hun emoties controleren tijdens moeilijke gesprekken. Ben je ook van plan om een soortgelijke omgeving te creëren met jouw collega's? Als je nu eens een paar van de dingen die ik hierboven besproken heb in praktijk brengt, zal het je zeker helpen om met hen op één lijn te komen en je emoties beter te reguleren. 

Wil je weten hoe je feedback kan geven aan jouw medewerkers/collega's op een respectvolle manier? Lees dan het artikel 'Hoe feedback geven zonder bruggen op te blazen.'