Hoe je een succesvol vastgoed team bij elkaar brengt

17/8/2023

Een goed vastgoed team samenstellen zonder een duidelijk plan, is net zoals een Ikea kast in elkaar steken zonder dat je de instructies raadpleegt… Je gaat stukjes hebben die niet in elkaar passen of stukken die overblijven etc… Het is zeker en vast geen goede werkwijze.

Zo heb je vaak bedrijfsleiders die hun team willen uitbreiden. Maar in plaats van eerst een duidelijk plan op te stellen, kiezen ze lukraak mensen uit zonder al teveel na te denken, waarbij het in 99% van de gevallen mislukt. 

De blog van vandaag zal je het volgende even weergeven:

  • Wie je zou kunnen toevoegen aan je team
  • Hoe je een succesvol makelaarsteam runt
  • Waar je zeker aan denkt tijdens het samenstellen

Wie kan je toevoegen aan je vastgoed team?

Administratief bediende

Elke bedrijfsleider, ongeacht de sector, heeft iemand achter de schermen die ervoor zorgt dat alles netjes en vlekkeloos verloopt. Hetzelfde geldt ook voor een vastgoedbedrijf. Elke makelaar moet iemand hebben die het administratief aspect volbrengt. De eerste stap is dus iemand inhuren die ervoor zorgt dat alle administratieve taken rond elke inkoop/verkoop in orde zijn.

Denk maar aan compromissen, dagelijks beheer, briefwisselingen, eerste klantcontact, algemene administratie, onderhoud van het kantoor, ...

Waarom? Je zal in staat zijn jezelf te kunnen concentreren op een belangrijker gegeven, nl: leads genereren en je bedrijf laten groeien.

Commercieel vastgoedmedewerker

Elke organisatie heeft klanten nodig. Een commerciële vastgoedmedewerker zal je helpen in de inkoop en verkoop, zal prospecteren, verkoopopdrachten binnenhalen en werkt mee aan de lange termijn doelen.

Kies je voor een zelfstandig medewerker dan dient hij of zij bereid te zijn om de vastgoedstage te beginnen (als het hoogst behaalde diploma het toelaat). Want zonder BIV nummer kan je helaas niet als commercieel zelfstandige werken binnen de vastgoedsector. Een commercieel bediende hoeft echter niet te beschikken over een erkenningsnummer.

Op het biv leggen ze het proces uit hoe je vastgoedmakelaar kan worden

Weerhoud je niet om iemand aan te werven zonder BIV-nummer. Sommige mensen zullen enthousiaster zijn om het vak te leren dan iemand die de vastgoedopleiding heeft volbracht.

Zelfstandig BIV-makelaar

Ben je klaar voor een partner in crime? Iemand die ook hard voor zichzelf werkt net als jij. Kies dan zeker de optie BIV-makelaar in jouw vastgoed team. Zij hebben al heel wat kennis opgedaan op de schoolbanken of in eerdere werkervaringen en hebben de nodige achtergrond die nodig is om alles goed te laten verlopen. Zij werken uiteraard op basis van commissie, wat jou niet altijd bindt aan moordende lonen als er geen resultaten zijn

Kantoorverantwoordelijke

Ben je veel op baan maar heb je al enkele mensen op kantoor? Dan is het zeker verstandig om intern iemand te promoveren naar kantoorverantwoordelijke of er 1 aan te nemen. 

Zij bezitten over de juiste management skills om alles in goede banen te leiden. Zo ben je er zeker van dat het fort goed bewaakt zal worden als jij er niet bent.

Hier heb je alleszins iemand nodig die het reilen en zeilen van jouw vastgoedkantoor kent. Want terwijl jij bezig bent met de groei van de onderneming dient hij of zij het vastgoedkantoor (bijna volledig) te dragen.

Marketing bediende

Als je je marktpositie wilt verbeteren en meer naamsbekendheid wilt krijgen, kan het een goed idee zijn om iemand aan te werven die het marketing aspect van je kantoor onder de loep neemt. Een marketing bediende is vaak op de hoogte van alle laatste trends en kan je bedrijf een nieuw leven in blazen.

Ook meer en meer jongere koppels zijn actief op alle sociale platforms, en dus is het belangrijker om online aanwezig te zijn. 

PRO-tip: Beschik je nog niet over de juiste budgetten om een marketing bediende aan te nemen? Neem zeker eens een kijkje op Fiverr. Daar kan je al voor 10 EUR en hele marketingcampagne laten uitwerken! Of ga eens polsen bij het hoger onderwijs, studenten beschikken vaak over de kwaliteiten en de motivatie om bij jouw bedrijf te werken.  

Stylist en fotograaf

Een vastgoedstylist zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de woning. Het maakt van een ‘huis een thuis’. Het doel van een vastgoedstyling is de woning aantrekkelijker maken voor de verkoop en richt zich met de styling op een breed publiek van potentiële kopers. Uiteraard voor je deze in dienst neemt, heb je best voldoende aanbod. 

Fotografie is een kunst op zich. Daarom raden we je ook aan om iemand die fotografie heeft gestudeerd of dit al jaren uitoefent aan te nemen als vaste medewerker of op freelance basis. Want tenslotte zijn het de foto’s die het allereerste contactpunt zijn met de potentiële kopers en verkopers.

Professionele foto's en vastgoedstyling is altijd een meerwaarde bij de verkoop van woningen. Betere presentatie = meer cliënteel = hogere verkoopskansen!

Hoe run je een succesvol vastgoed team

Leer eerst meer over jezelf

Voldoe jij aan de drie checks?  

  1. Financieel stabiel
  2. Voldoende eigenschappen om te coachen en te leiden
  3. De juiste visie om te groeien

Feedback van klanten is goud waard

Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat jouw medewerkers op hetzelfde niveau werken als jij. Daarom is het van cruciaal belang om je klanten te bevragen wat ze vonden  van de werking en de service die je medewerkers bieden.

Draaiboek van het verkoopproces

Het geven van een draaiboek aan je medewerkers is een geweldige manier om dingen te houden op de manier dat jij ze goed vindt. Zeker bij een nieuwe werkkracht is een vaste leidraad in hoe je kantoor te werk gaat een echte meerwaarde in de opstart. 

Toch is het belangrijk om je werknemers niet te beperken en hen alles exact hetzelfde te laten doen zoals jij het doet. Soms kan een nieuwe kracht een efficiëntere of zelfs betere werkwijze vinden of hoe het op de dag van vandaag wordt gedaan.

Werk je met freelancers? Dan mag je niet vergeten dat deze personen op zelfstandige basis werken. Ze voldoen enkel de opdracht die jij hen geeft op de manier dat ze willen. Geef bij de opdracht voldoende informatie die een goede freelancer nodig zal hebben. 

Waar je zeker aan moet denken tijdens het samenstellen van je vastgoed team

Missie en Visie

Heb je al eens goed nagedacht waar je binnen vijf jaar wilt staan met je vastgoed team? Hoe je dit kan overbrengen naar alle belanghebbenden en waarover je medewerkers moeten beschikken om mee te dragen tot je visie. Een vaak gemaakte fout is dat werkgevers teveel werk hebben op een bepaald moment en iemand aannemen om zich te ontlasten van het werk. Maar uiteraard willen werknemers meegroeien in het bedrijf en willen ze weten waar het bedrijf zal staan binnen vijf jaar. 

Denk daarom zeker eens na over wat jij de kandidaat te bieden hebt. Want vroeger was er een ‘war for a job’, tegenwoordig is dit veranderd naar ‘war for people’.

Ze hebben de juiste competenties, enkel op papier

Je hebt een ideaal CV gevonden, de kandidaat voldoet aan al je vereisten. Uiteraard zal je deze kandidaat uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Je raakt al snel aan de praat en merkt dat deze persoon een vlotte babbel heeft. Je gelooft meteen dat deze persoon voldoet aan de competenties die op zijn CV staan.

Nu komt de fout... Je gaat niet dieper in op de competenties en blijft maar praten over koetjes en kalfjes en gebruikt de standaard sollicitatie vragen.

Vraag zeker bij iedere competentie een voorbeeld van wat en hoe hij/zij deze competentie in de praktijk al heeft gebruikt.

Elon Musk gebruikt bij ieder sollicitatiegesprek dezelfde vraag: “Wat is je grootste verwezenlijking, en hoe heb je het gedaan?”

De kandidaat is nieuw in het vak

Door de schaarste aan kwalitatief goede vastgoedmedewerkers, worden alsmaar meer kandidaten uit andere branches aangenomen in de vastgoedsector. Deze kandidaten hebben geen affiniteit of kennis van de vastgoedmarkt. 

Heb je toch iemand kunnen strekken van wie jij denkt dat deze kandidaat perfect zal passen in 1) je kantoor 2) je team en daarbovenop een echte meerwaarde zal zijn in je team? Laat deze persoon dan even meedraaien. Betaal uiteraard deze persoon voor zijn gepresteerde dagen, maar zo kan de kandidaat proeven van hoe het echt in zijn werk gaat in een vastgoedkantoor, en zal hij zekerder zijn van zijn keuze. Zo kan je een lange termijn medewerker vinden.

De kandidaat is te perfect

Soms kan het zijn dat een kandidaat te perfect is. We nemen even Michel als voorbeeld. 

Jij zoekt je eerste medewerker en komt Michel tegen op de arbeidsmarkt. Michel heeft een bachelor ‘vastgoed’ gevolgd, en daarnaast is die in het bezit van een master ‘rechten’ en heeft al 15 jaar relevante werkervaring. 

Ideaal voor in jouw vastgoed team!

Maar het is niet zeker dat het voor de lange termijn is. Deze persoon lijkt nu eenmaal overgekwalificeerd voor de job die jij hem te bieden hebt. Daarom is het in sommige gevallen zeker niet de slechte keuze om mensen die te veel ervaring hebben of te 'geleerd' zijn af te wijzen. Deze mensen zullen snel met honger zitten omdat ze te weinig gebruik zullen kunnen maken van hun kennis of ervaring. Waardoor er geen lange termijn relatie kan opgebouwd worden, en helaas is een groot verloop van medewerkers nooit goede reclame voor je kantoor. Je hebt beter iemand met minder ervaring dat wilt samengroeien met jou, dan iemand met bakken ervaring die iedere dag verveeld naar zijn job komt. 

Interimkantoren… bah! 

Veel werkgevers staan weigerachtig tegenover een interimkantoor. Toch kunnen ze een enorme meerwaarde bieden in het aanbrengen van geschikte kandidaten. Ze zijn soms sneller in de juiste kandidaat te vinden voor jouw bedrijf. 

Ze hebben ook sneller contact met net afgestudeerde personen met een relevant diploma. Ook zijn er zelfs sommige mensen die jobaanbiedingen niet vertrouwen als ze niet via een interimkantoor verlopen. 

De interimkantoren hebben een hele metamorfose gehad en zijn veel veranderd in vergelijking met tien jaar geleden. Luister daarom zeker eens bij een interimkantoor over wat ze je te bieden hebben. Een adviesgesprek is altijd gratis.

Rekruteren is prospecteren

De beste medewerkers verschuilen zich vaak onder jouw klanten. Want zij hebben een succeservaring met jou. Een absolute must voor gelijk welk type medewerker is 'het geloof in een vastgoedkantoor' en wie is geschikter dan een bestaande klant? 

Rekruteren is prospecteren, en dat bedoelen we écht letterlijk. Ga niet starten met werven wanneer je iemand nodig hebt. Maar maak van rekruteren een dagelijkse bezigheid. Want de ideale match loopt je vaak meerdere keren per dag voorbij. Bekijk ook dit artikel over Personal Branding

Mensen zijn de motor van een onderneming. Jouw grootste doelen kan je waarschijnlijk niet alleen behalen. En net zoals mensen naar de gym gaan voor een beter lichaam, moet je ook frequent bezig zijn met de juiste mensen voor jouw vastgoed team te zoeken.