Hoe jouw medewerkers motiveren in 2022

17/8/2023

Het afgelopen jaar heeft, na een verrassend en uitdagend 2020, enkele mogelijkheden voor herstel en groei geboden. Organisaties in alle belangrijke sectoren schakelden over op geautomatiseerde en gedigitaliseerde platforms om hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Maar de pandemie heeft bedrijven ook doen beseffen hoe belangrijk de betrokkenheid van medewerkers is. En gezien de opkomende technologische trends kunnen we gerust stellen dat bedrijven hun werknemers de komende jaren voor de volle honderd procent zullen moeten inzetten om zich te blijven aanpassen en te blijven bloeien.

Hierbij geven we je 10 essentiële tips om jouw medewerkers in 2022 gefocust en gemotiveerd te houden.

Medewerkers motiveren : 10 tips

Blijf met iedereen in contact

Zelfs nu kantoren weer opengaan en organisaties weer fysieke werkplekken krijgen, blijft een volledige terugkeer naar hoe het vroeger was, uit zicht. Hierdoor is er een hybride werkmodel ontstaan en moeten zowel managers, leiders als medewerkers voortdurend in contact blijven, ongeacht de werklocatie.

Omdat er al een fysieke afstand is tussen jou en je medewerkers, is het belangrijk dat je met iedereen in contact blijft. Zorg er altijd voor dat je regelmatig sociaal contact hebt met je team tijdens en zelfs buiten de werkuren. Vooral in het geval van de medewerkers die op afstand werken. Dit geeft hen het gevoel dat ze gewaardeerd, gezien en begrepen worden. Nog een voordeel: het stelt je in staat om de vooruitgang van de verschillende afdelingen te volgen.

Benieuwd hoe je vlotter kan communiceren binnen hybride teams?

Klik hier om ons blog te lezen “Communiceren binnen hybride teams”.

Wees flexibel met de eindejaarsdoelstellingen

Jaarlijkse doelstellingen zijn vaak erg stresserend voor medewerkers die te maken hebben met een hoge werklast, en vooral als je bedrijf herstellende is van pandemie-gerelateerde verstoringen. In dergelijke gevallen is het raadzaam de doelstellingen aan te passen die kunnen wachten tot het eerste kwartaal van 2022. Als je de schouders van jouw medewerkers een beetje ontlast en hen voldoende ademruimte geeft, zullen ze zich waarschijnlijk meer gemotiveerd voelen voor de taken die voor hen liggen. Maak samen duidelijk afspraken en nieuwe deadlines, wees transparant in wat er van elkaar verwacht wordt.

Wees transparant in je communicatie

Of het nu gaat om veranderingen in het management of om een belangrijke aankondiging, zorg er altijd voor dat teamleiders duidelijke taal spreken, vooral in een hybride organisatie. Een chaotische werkomgeving is zeker nadelig voor de focus en betrokkenheid van jouw medewerkers.  

Transparante communicatie is de enige manier om op de meest slimme, snelle en prettige manier te bereiken wat je wilt. Geen mensen die elkaar de loef afsteken, dubbele agenda's hebben of elkaar voor de voeten lopen. Door transparant te communiceren, weten je medewerkers waar ze aan toe zijn.

Zorg voor persoonlijke ondersteuning van medewerkers

De tijd is voorbij dat organisaties traditionele servicedesks gebruikten om medewerkers ondersteuning te bieden. Zorg er in 2022 voor dat je overstapt op meer geavanceerde en geautomatiseerde tools. Moderne servicedesks worden aangedreven door AI (artificiële intelligentie) en bieden medewerkers ondersteuning binnen een paar seconden.

Stel dat je relevante gegevens in je kennisbank hebt ingevoerd. In dat geval verwerken chatbots en andere virtuele assistenten de problemen die door jouw medewerkers worden aangekaart, scannen ze de kennisbank en komen ze vrijwel onmiddellijk terug met gepersonaliseerde antwoorden.

Zelfs zonder de hulp van AI, kan je gemakkelijk werken met een helpdesk via ticketsysteem. Wanneer je medewerkers problemen ervaren, kunnen ze een ticket aanmaken met de bijhorende urgentie van hun probleem. De ondersteuningsafdeling kan gemakkelijk en in een paar eenvoudige klikken deze tickets bekijken, oplossen, bijhouden en afsluiten. Zorg er ook voor dat je een go-to-place hebt, waar je de meest voorkomende problemen aankaart en oplost. Zo vermijd je frustraties en kunnen je medewerkers sneller terug aan het werk gaan.

Begin met het maken van plannen voor het volgende jaar

Het is altijd essentieel om te beginnen met plannen voor het komende jaar voordat het huidige jaar eindigt. Dit helpt je om jouw medewerkers een gevoel van richting en  zijn verwachte doelstellingen duidelijk. Met een volledig uitgewerkt plan gaat je niet verward en zonder kennis van zaken het nieuwe jaar in.

De pandemie heeft ons geleerd hoe alles van de ene dag op de andere in duigen kan vallen… Het is dus cruciaal dat jouw bedrijf zich voorbereid op het ergste en ervoor zorgt dat de functionaliteit niet wordt belemmerd door onvoorziene omstandigheden.

Stimuleer het gebruik van samenwerkingsplatforms

Platforms zoals Zoom, Microsoft Teams en Slack hebben werknemers wereldwijd geholpen om te communiceren en samen te werken met hun collega's en managers. Zelfs als de urgentie van de pandemie afneemt, is het nog steeds raadzaam om de installatie van samenwerkingsplatforms tegen 2022 aan te moedigen. Je kan de prestaties van je team verder benutten door een moderne servicedesk met dezelfde tools te integreren, zodat je werknemers gepersonaliseerde antwoorden op hun vragen kunnen zoeken zonder hun favoriete platform te verlaten.

medewerkers motiveren

Wees eerlijk over het toewijzen van projecten

Sommige managers onder ons maken vaak de fout om onaangename projecten te verzachten alvorens ze toe te wijzen, maar deze strategie kan gemakkelijk averechts werken, waardoor werknemers hun focus en motivatie verliezen.  

Als je het nieuwe jaar 2022 ingaat, zorg er dan voor dat je direct en eerlijk bent over de taken die aan jouw medewerkers worden toegewezen. Als je hen projecten toewijst die ingewikkeld of onaangenaam kan zijn, wees dan altijd transparant van tevoren. Zo zijn ze voorbereid op wat hen te wachten staat en kunnen ze zich hierop voorbereiden.

Ben je op het punt gekomen dat je taken uit handen moet geven en tijd tekort komt?

Lees hier onze tips om effectief te leren delegeren als leidinggevende.

Geef regelmatig feedback

Tegenwoordig zijn de meeste medewerkers blij met opbouwende kritiek en eerlijke feedback (of nog beter: feedforward!) die aanzet tot zelfreflectie en effectieve veranderingen in hun aanpak. Dit zal je ook helpen om de vooruitgang van jouw medewerkers in de loop van de tijd bij te houden en hen te helpen hun vaardigheden te verbeteren voor een betere productiviteit. Want meten is weten, zowel voor jou als voor de medewerkers.

Hulp nodig met het geven van feedback? Lees dan onze blog “Hoe feedback geven zonder bruggen op te blazen” en wordt de feedback master!

Focus op creativiteit

Of je nu in de reclame-industrie zit of een IT-bedrijf runt, moedig je werknemers altijd aan om creatief te zijn in hun aanpak. Het is van groot belang om de traditionele manier van werken te doorbreken, en meer creativiteit helpt jouw organisatie zich te onderscheiden van de rest. Voor mensen die onder grote werkdruk staan, is het vaak lastig om creatief te zijn.

Geef je medewerkers een paar keer per week de kans om na te denken over goede ideeën. Je kan hiervoor in je (maandelijkse) vergaderingen even je medewerkers uithoren op goede ideeën. Nood om echt te doorbreken? Houd een brainstorm sessie! Want veel input kan in eerste instantie niet nuttig lijken, maar er zal ooit wel een medewerker zijn geweest die zei dat het maken van draagbare telefoon een goed idee leek.

En als er goede ideeën binnenkomen, is het belangrijk dat je het niet alleen daar bij laat. Steeds hetzelfde kunstje herhalen werkt natuurlijk niet. Moedig je team aan om steeds met nieuwe ideeën te komen en ook aan andere invalshoeken te denken. Creativiteit stopt niet bij één goed idee!

Begeleid je werknemers

Zorg dragen voor het mentale welzijn van je medewerkers is even belangrijk als hun fysiek gezondheid. Het is altijd raadzaam om jouw team regelmatig te begeleiden, zodat ze de problemen kunnen delen waarmee ze in hun professionele en persoonlijke leven worden geconfronteerd. Ventileren voor je innerlijke Ludo naar boven komt is zelfs een goed idee van Jobat!