Hoe jouw websiteverkeer verhogen met 5 SEO principes

17/8/2023

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is de steunpilaar van e-commerce. Als jij een online verkoper bent, kan je jouw basis van trouwe klanten niet laten groeien als je op pagina 6 in de zoekresultaten blijft steken. Veel studies hebben al het belang van SEO aangetoond en hier zijn een paar statistieken om het te bewijzen:

  • Maar liefst 93% van al het verkeer komt van een zoekmachine.
  • 75% van de gebruikers scrollt nooit verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten.
  • Meer dan 60% van de marketeers zegt dat het verbeteren van SEO en het groeien van organische aanwezigheid hun top inbound marketing prioriteit is.
  • De eerste positie in de organische zoekresultaten van Google heeft een doorklikpercentage van 32%.

Met al deze cijfers in het achterhoofd is het niet de vraag of je een goede SEO-strategie voor je website moet creëren, maar eerder hoe je dit het meest productief kan doen. In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw websiteverkeer kan verhogen met 5 basis SEO principes.

Jouw websiteverkeer verhogen met 5 basis SEO Principes

1. Trefwoord Optimalisatie

Als SEO een anker van online business is, zijn trefwoorden het belangrijkste element van SEO. Elke pagina op jouw website moet een zorgvuldig ontworpen trefwoord strategie volgen om meer impact te maken op Google's zoekmachine algoritmen.

Dat is waarom je een specifiek trefwoord voor elke pagina nodig hebt. Hier zijn de meest voorkomende manieren om trefwoorden te vinden voor jouw onderwerpen:

Brainstormen: De eerste stap is het opschrijven van alle zoekwoorden die je in je eentje kunt bedenken.

Trefwoord Planner: Google ontwikkelde Keyword Planner om webmasters te helpen het doelpubliek te bereiken.

Google zoekopdrachten: Je kan ook zoeken naar bedrijfsgerelateerde pagina's en de suggesties van Google zien terwijl jij de vraag intypt.

Websites met vragen en antwoorden: Sites zoals Quora ontvangen elke dag duizenden vragen. Bekijk ze om veelgestelde vragen te zien en maak pagina's die precies dezelfde vragen beantwoorden.

Bekijk zeker onze blog: “Optimaliseer je SEO-strategie via de Keywordpiramide”. Zo leer jij bij over een model dat belangrijk is bij al je inspanningen op vlak van SEO. 

2. Title Tags

Title tags zijn het tweede element van SEO dat je in overweging moet nemen omdat zoekmachine algoritmes je headlines analyseren om het onderwerp te detecteren en het te positioneren tussen gelijkaardige posts. Trefwoorden spelen daarbij een grote rol.

Elke titel moet een trefwoord in de buurt van het begin bevatten, zodat Google de relevantie van jouw inhoud kan herkennen. Daarnaast kan je de merknaam in een titel opnemen, want dat maakt het gemakkelijker voor potentiële lezers om te beseffen wie er achter de post schuilgaat.

Koppen moeten ook overtuigend zijn, wat betekent dat ze de interesse van de gebruiker moeten wekken. Een goede titel doet dienst als een oproep tot actie - het nodigt mensen uit om met jouw inhoud aan de slag te gaan. Als je niet zeker bent over de efficiëntie van de titel, kijk dan eens naar online tools zoals CoSchedule Headline Analyzer. Deze app maakt een headline score en analyseert de algehele structuur, grammatica, en leesbaarheid van jouw titel.

3. Meta Beschrijving

Hoewel meta keywords geen invloed meer hebben in de SEO wereld, zijn andere functies zoals meta descriptions nog steeds een krachtige bijdrage aan optimalisatie. Een gemiddelde gebruiker kijkt naar twee dingen voordat hij een webpagina opent - koppen en meta beschrijvingen.

De laatste wordt altijd weergegeven onder de webpagina titel in Google zoekresultaten. Zoekmachines markeren trefwoorden in de meta beschrijving, waardoor het een echte CTA booster wordt - het moedigt mensen aan om op de link te klikken en jouw inhoud te bekijken.

Hier zie je een prachtig voorbeeld van HubSpot. In de Meta Beschrijving geven ze de zoeker al een goed antwoord op hun vraag. Toch geven ze niet het volledig antwoord weg. Dit kan de zoeker aanzetten om op de website te doorklikken.

4. Publiceer 

Je kan elke SEO truc in de wereld leren en toepassen, maar het zal je niet helpen om meer verkeer te krijgen, tenzij je kwalitatief hoogwaardige inhoud publiceert op je website. Je hoeft alleen maar relevante berichten te maken, niche-gerelateerde onderwerpen uit te leggen en problemen van gebruikers op te lossen.

Dit is de reden waarom blog posts steeds langer worden - er zijn meer woorden nodig om een goede analyse te schrijven en thema's vanuit elke hoek te behandelen. Volgens het onderzoek is de ideale lengte van een blogbericht nu ongeveer 1.600 woorden. Met gewone tekst kom je echter niet ver.

Maak gebruik van multimedia-inhoud om jouw inhoud aantrekkelijker te maken voor een gemiddelde gebruiker. Productrecensies genereren bijvoorbeeld verreweg de beste resultaten voor online retailers. Met dit soort video-inhoud kunnen gebruikers meer te weten komen over jouw producten of diensten, waardoor ze worden aangemoedigd om na het bekijken de aankoop te voltooien.

5. SEO Audit

Een regelmatige SEO audit is verplicht als je hetzelfde niveau van website productiviteit wilt behouden op de lange termijn. Eens in de zoveel tijd moet je de hele website onderzoeken en de zwakke plekken vinden die jouw groei vertragen. Je kan te werk gaan op verschillende manieren:

  • Controleer elke pagina op meta titels en beschrijvingen.
  • Controleer keyword optimalisatie voor elke post.
  • Analyseer de URL structuur van jouw artikelen.
  • Controleer ALT-tags op afbeeldingen.
  • Voer een test uit van de mobiele vriendelijkheid om te zien of jouw website goed geoptimaliseerd is voor smartphonegebruik.

Al deze stappen zullen je helpen om de SEO waarde van de website te achterhalen. Het zal ook de zwakke punten en tekortkomingen aan het licht brengen, zodat je de inhoud kunt verbeteren of de ontbrekende elementen kunt toevoegen om het SEO-potentieel te verhogen.

SEO is veruit de belangrijkste strategie in online business. Het omvat een hele set van principes die jouw website zichtbaarder en aantrekkelijker maken voor Google-zoekers. Het implementeren van deze 5 basis SEO-principes zal je helpen het verkeer op jouw website te verhogen, waardoor de kans op het genereren van meer omzet toeneemt.