Hoe kan ik geloofwaardigheid opbouwen bij mijn team?

17/8/2023

Mocht je nu net beginnen of al reeds een kantoor bezitten dan moet je weten dat het belangrijk is om na te denken over de impact die je hebt op kantoor. Je moet ervoor zorgen dat je teamleden je respecteren en vooral vertrouwen. Als je het niet zeker weet, maak je dan geen zorgen want we gaan je helpen!

Kort een overzicht hoe je geloofwaardigheid kan opbouwen: 

  • Luister naar jouw teamleden
  • Inspireer mensen
  • Neem verantwoordelijkheid
  • Wees open en eerlijk
  • Ga moeilijke gesprekken of beslissingen niet uit de weg
  • Leer van mislukkingen
  • Blijf bij de les
  • Je verdient geen vertrouwen of respect door je wil op te leggen

Wil je weten hoe je elk bovenstaande punt het best benaderd? Lees dan hieronder verder voor een woordje uitleg. 

Luister

Je team moet het gevoel hebben dat ze open kunnen zijn tegen je, hun zorgen en frustraties kunnen uiten en ideeën kunnen delen zonder bang te zijn. 

Als je luistert, laat je je team zien dat jij hen waardeert. Tegelijkertijd, door te laten zien dat je luistert, zal er ook meer geluisterd worden naar jou. 

Inspireer 

Niemand twijfelt aan je vaardigheden en/of ervaring. Het is zelfs een geweldige manier om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij je team: je kennis, waarden en visie te delen! Je team zal van je leren, en zelfs nog geïnspireerd geraken. 

Mensen presteren nu eenmaal beter en werken harder als ze een leider hebben die hen inspireert, hen helpt uitdagingen te overwinnen en hen helpt zich te ontwikkelen.  

Neem verantwoordelijkheid  

Je moet je verantwoordelijkheid nemen voor beslissingen die je zelf neemt en voor hoe jij als leider presteert. Dit houdt ook in dat je moet toegeven wanneer je het mis hebt, wat veel zelfbewustzijn vergt en vertrouwen schept. 

Je verantwoordelijkheid nemen is een cruciale factor om het vertrouwen en de geloofwaardigheid te wekken. 

Wees open en eerlijk 

Open en eerlijk zijn schept vertrouwen. Punt. Als je dingen verbergt voor je team, (ook goede dingen) dan schept dat onzekerheid. 

Als mensen niet over alle informatie beschikken, vullen ze zelf de gaten op. En vaak escaleert dit, dus wees eerlijk - zelfs als het moeilijk of ongemakkelijk is. Je team zal je vertrouwen.

Ga moeilijke gesprekken aan!

Neen, niemand houdt ervan om moeilijke beslissingen of lastige gesprekken aan te gaan, maar (!) vermijding is op lange termijn voor niemand goed. 

Jij bent de persoon die je team nodig heeft bij het nemen van moeilijke beslissingen en gesprekken. Ze vertrouwen erop dat je zorgt voor het welzijn van het bedrijf en iedereen die er deel van uitmaakt.

Omarm falen

De belangrijkste dingen leren we door te falen - door te falen merk je al snel of iets werkt of niet. Je creativiteit wordt dan gestimuleerd om een oplossing te vinden.

Laat duidelijk aan je team weten dat falen niet fataal is - je moet het omarmen. Alle keren dat je faalt, kan je iets waardevols leren. 

Laat hen inzien dat als ze falen, je er gaat zijn om hen te ondersteunen om de zaken weer op de rails te krijgen. Dit zal hen helpen inzien dat als ze falen, ze van u kunnen verwachten en erop kunnen vertrouwen dat u hen steunt om de zaken weer op de rails te krijgen.  

Denk aan je team

Elke geloofwaardige leider weet dat het niet allemaal om hem draait, maar dat samenwerking de sleutel is tot succes. 

Werk samen met je team, wees durf om je handen vuil te maken. Besef ook wanneer het beter is om iemand anders met een taak te laten lopen en met de eer te gaan strijken. Dit zal ervoor zorgen dat werknemers zich gewaardeerd, gesteund en betrokken voelen. De kans is dus duizend keer groter dat ze u als leider zullen vertrouwen en respecteren.  

Door je wil op te leggen verdien je geen vertrouwen en respect 

Met je ijzeren vuist regeren leidt zelden tot het gewenst resultaat. Je zal er ook niet het vertrouwen van mensen verdienen. 

Probeer je team te respecteren, waarderen en erbij te betrekken. Dat is de enige manier waardoor je het beste van je team zal halen! Wees de leider waar mensen hard voor willen werken. 

Lead by example

Verander je attitude “doe wat ik zeg, niet wat ik doe”. Zorg dat je team je waarden kent en ziet. Jij en je team zijn één team - samen moet je ervoor gaan. Toon hen je waarden en je zal (gegarandeerd!) gezien worden als een betrouwbare en geloofwaardige leider!