Instagram voor bedrijven: 8 tips om jouw doelgroep te versterken

17/8/2023

Instagram is de favoriete plek voor honderden miljoenen mensen om elke dag hun foto's, video's en verhalen te delen. In deze post duiken we in op hoe je Instagram voor bedrijven kunt gebruiken en laten we je zien hoe je op het platform in contact kunt komen met je publiek.Als je Instagram zakelijk wilt gebruiken, denk dan eens aan je eigen ervaring op de app.Je scrollt door Instagram en geniet van je gecureerde feed. Het is een mix van je persoonlijke vrienden, makers van content, schattige dieren en merken.  Niemand dwong je om die zakelijke accounts te volgen; jij koos ervoor. En elke keer dat je een van hun posts of Instagram Stories ziet, kies je er actief voor om ze te blijven volgen.

Maar waarom?

Als je Instagram zakelijk gebruikt, is dat de vraag die je moet beantwoorden voor je potentiële klanten - waarom zouden ze terug moeten blijven komen voor meer?  We hebben onze top tips voor Instagram Business op een rijtje gezet om je te helpen je bedrijf te promoten op deze geweldige app.

1. Bepaal waarom je Instagram zakelijk gebruikt

Wanneer je een marketingkanaal gebruikt, is het belangrijk om doelen te hebben die je wilt bereiken. Instagram is niet anders. Als je je tijd en geld gaat investeren in Instagram marketing, vraag je dan af: "Wat willen we bereiken?"

Veel voorkomende zakelijke doelstellingen van Instagram zijn onder andere:

 • Vergroten van de naamsbekendheid
 • Een gemeenschap opbouwen
 • Bedrijfscultuur en -waarden laten zien
 • Producten en diensten verkopen.

Schrijf je doelen op en houd ze voortdurend in de gaten. Zie jouw opgeschreven doelen als een geformaliseerde onderbuikgevoel-controle. Het moedigt jou en je team aan om bewuster om te gaan met je Instagram-inhoud, omdat je er altijd naar kunt teruggrijpen en ervoor kunt zorgen dat alles wat je deelt in dienst staat van die doelen.

2. Optimaliseer je profiel

Als je Instagram zakelijk gebruikt, beschouw je profiel dan als je startpagina. Je krijgt 150 tekens, één link en een paar actieknoppen om potentiële klanten voor je te winnen - zorg er dus voor dat je profiel een goede indruk maakt!

Zorg er eerst voor dat je overstapt op een zakelijk profiel van Instagram. Zakelijke accounts bieden extra functies waarmee je je profiel kunt uitbreiden, contentprestaties kunt bijhouden en kunt verkopen op Instagram.

Schrijf vervolgens een killer Instagram bio met;

 • Een korte beschrijving van wat je doet
 • Je categorie/branche/niche
 • Een toon die de persoonlijkheid van je merk laat zien
 • Contactgegevens (telefoonnummer, e-mail, adres, etc.)
 • Een link

De enige plek op de Instagram app waar je een klikbare link kunt delen is in je bio, dus dit is waardevol onroerend goed. Je kunt een statische link naar je homepage toevoegen of de link regelmatig wijzigen om de huidige inhoud weer te geven. 

Instagram-bedrijfsaccounts hebben ook toegang tot Action Buttons - extra klikbare knoppen voor specifieke oproepen tot actie, zoals ‘Nu reserveren’, ‘Contact opnemen’, enz. Action Buttons zijn een geweldige manier om meer links in je profiel te krijgen en het gemakkelijker te maken voor je fans om interactie met je te hebben.

Tot slot, vergeet niet om je raster te overwegen. Als mensen je profiel bezoeken, zien ze je recente posts in rastervorm. Vermijd dat je visueel gelijkaardige berichten achter elkaar deelt, zodat je raster er altijd aantrekkelijk uitziet.

Pro-Tip: Gebruik een herkenbare profielfoto

Als het gaat om het kiezen van een profielfoto, is het belangrijk dat mensen deze direct herkennen als ze je Instagram-profiel bezoeken. Voor de meeste bedrijven wil dit dus zeggen; een logo, logomerk (het logo, min eventuele woorden) of een mascotte.

Er is zeker geen goed of fout hier en heb niet het gevoel dat je jezelf moet beperken tot een van deze opties, maar denk na over wat mensen die je pagina bezoeken zal helpen om je merk het snelst te herkennen.

3. Vind je visuele esthetiek

Op Instagram draait het allemaal om de visuals. Maar wat voor het ene bedrijf werkt, is misschien niet geschikt voor het jouwe. Bedenk welke uitstraling je wilt uitstralen op je bedrijfspagina en stel vervolgens richtlijnen op voor je branding, zodat je consistent kunt blijven.

Besteed aandacht aan je kleurenpalet. Sommige van de meest succesvolle Instagram-accounts hebben de neiging om een select kleurenpalet te gebruiken voor hun foto's, wat hen helpt om een duidelijke stijl te creëren. 

Als tekst een belangrijke rol speelt in je Instagram-inhoud, is het belangrijk om ook na te denken over het lettertype dat je gebruikt en hoe het zich verhoudt tot de lettertypen die worden gebruikt op je website of ander marketingmateriaal.

instagram voor bedrijven

4. Post consequent

Als je je houdt aan een regelmatig postschema, kom je beter naar voren in de tijdlijnen van je doelpubliek. Instagram streeft ernaar om elke persoon de inhoud te tonen die ze waarschijnlijk het leukst vinden, dus zoekt het naar inhoud die recent is en relevant voor de interesses van elke persoon.

Het algoritme van Instagram maakt gebruik van machinaal leren om de activiteit van elke persoon voortdurend te bestuderen en past hun tijdlijn dienovereenkomstig aan. Mensen vinden niet leuk wat ze niet zien - door regelmatig te posten, kom je beter naar voren in de feeds van mensen en geef je ze meer kansen om met je in contact te komen. Hoe meer interactie ze met je content hebben, hoe vaker ze het in hun Instagram-feed zullen zien.

Je kan bovenop jouw inhoud blijven door berichten in batches te plannen, zodat je account nooit donker wordt als je het druk krijgt. Bovendien maakt plannen het makkelijker om te experimenteren met de tijdstippen waarop je berichten plaatst. Hoewel er niet één beste tijd is om te posten op Instagram, kunnen er wel ideale tijden zijn om te posten om de meerderheid van jouw publiek te bereiken. Vervolgens kun je terugkijken om te zien of berichten die op bepaalde tijdstippen zijn geplaatst een hogere engagement krijgen dan andere.

5. Gebruik hashtags om een nieuw publiek te bereiken

Hashtags zijn een uniforme manier geworden om inhoud te categoriseren op veel sociale-mediaplatforms. Hashtags stellen Instagrammers in staat om content en accounts te ontdekken en om te volgen. Uit onderzoek van Track Maven blijkt dat posts met meer dan 11 hashtags over het algemeen meer engagement krijgen.

Hashtags helpen Instagram posts om een groter publiek te bereiken. Maar het kan moeilijk zijn om hashtags te organiseren, te groeperen en op te slaan - veel mensen slaan groepen op hun telefoon op, klaar om te kopiëren en te plakken in elke post voordat ze publiceren.

6. Ga de dialoog aan met jouw gemeenschap

Instagram voor bedrijven gebruiken betekent niet dat je jouw profiel moet veranderen in een non-stop verkooppraatje. Instagram is een social media-platform, dus leer om te socialiseren.

Als iemand de tijd neemt om zijn gedachten met je te delen, is het belangrijk om erop te reageren en te laten zien dat je luistert. Reageren op opmerkingen is een geweldige manier om een sterke gemeenschap op Instagram op te bouwen. 

Engagement prompts zijn ook een geweldige manier om interactie aan te moedigen. Speel met interactieve stickers in Instagram Stories, zoals polls, vragen of rangschikkingen op basis van een glijdende schaal.

Gebruik voor posts je onderschrift om vragen te stellen en vertel mensen om hun gedachten te delen in de opmerkingen. Het voelt misschien een beetje goedkoop, maar zie het als een real-life gesprek. Hoe raar zou het voor je zijn om tegen iemand te praten in plaats van met hem?

Het feit dat je Instagram zakelijk gebruikt, betekent niet dat alles van jou moet komen. Door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC) - elke vorm van inhoud die door een fan of een bijdrager is gemaakt - is een geweldige manier om je fans wat liefde te geven en meer mensen te inspireren om zich met jou bezig te houden. Moedig je community aan om memorabele momenten en ervaringen die ze met je merk hebben op Instagram te delen en vraag toestemming om de beste content op je eigen kanalen te herplaatsen.

Vergeet niet dat je community uniek is, dus je moet je content afstemmen op de interesses van je fans. Leer hoe je je Instagram engagement rate kunt berekenen en bijhouden, zodat je in de gaten kunt houden wat werkt.

7. Experimenteer met verschillende soorten inhoud

Instagram is zo veel meer dan alleen maar foto's. Er is nu een enorm scala aan contenttypes op het platform, waaronder:

 • Video
 • Reels
 • Stories
 • IGTV

En als je jouw bereik en engagement op het platform wilt vergroten, is het belangrijk om een mix van contenttypes te delen. 

"Het algoritme kijkt naar interesse en streeft ernaar om mensen de contenttypes te laten zien waar ze het vaakst interactie mee hebben. Dus, als een persoon vaker Instagram Reels leuk vindt en erop reageert dan andere posttypes, zullen ze waarschijnlijk meer Reels in hun Instagram-feed zien."

Elk type content heeft voordelen en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren op Instagram - sommige mensen zijn dol op Reels, terwijl anderen de feed niet gebruiken en alleen Stories checken. Dus als je je bereik en engagement wilt maximaliseren, is de beste strategie om een verscheidenheid aan contenttypes te gebruiken.

Pro-Tip: schrijf geweldige bijschriften! 

Bijschriften zijn een kans om je content verder te verbeteren en er zijn tal van manieren waarop merken ze gebruiken. Sommigen kiezen ervoor om bijschriften te gebruiken als een plek om verhalen te delen en te microbloggen. Anderen gebruiken ze om een korte, pittige kop aan een bericht toe te voegen. Weer anderen gebruiken bijschriften om vragen te stellen en antwoorden aan te moedigen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat belangrijk is, is ervoor te zorgen dat de tekst in lijn is met jouw merk.

Goed om te weten: Instagram-bijschriften zijn beperkt tot 2.200 tekens, en na drie regels tekst worden ze afgekapt met een ellipsis.

8. Analyseer je resultaten

Een van de beste Instagram voor bedrijven tips die we je kunnen geven is om regelmatig in je Instagram analytics te graven. Als je meer volgers wilt krijgen, je publiek betrokken wilt houden en je bedrijf wilt promoten op Instagram, moet je in de gaten houden hoe je content presteert.

Het ingebouwde analyseprogramma van Instagram, Instagram Insights, is een goed begin, maar kan alleen via mobiel worden geopend. Bovendien moet je elke afzonderlijke post openen om de belangrijkste statistieken te controleren, zoals vind-ik-leuks, reacties, shares en saves.

Houd in gedachten dat statistieken er alleen toe doen als ze je iets waardevols vertellen. Likes zijn geweldig voor een ego-boost, maar is dat de reden waarom je Instagram zakelijk gebruikt? Je zult meer bruikbare inzichten krijgen als je kijkt naar statistieken die je vertellen wat je fans motiveert om terug te blijven komen naar je content en te betalen voor je producten of diensten.

Laten we zeggen dat je een instructievideo maakt op IGTV. Saves en shares vertellen je dat mensen de tutorial nuttig vinden en willen terugkeren, terwijl likes meer passief zijn. Als je echter een marketingcampagne voor merkbekendheid voert, zijn likes en nieuwe volgers waardevolle succesmetrics. Wanneer je resultaten analyseert, moet je ze in de context plaatsen van wat je hoopt te bereiken.

Haal het meeste uit Instagram voor jouw bedrijf

Het is makkelijk om je vrienden foto's van je lekkere brunch te laten liken of views te winnen met een video van een puppy. Het opbouwen van een zakelijke account is niet zo eenvoudig, maar we durven te wedden dat je nog steeds een flink aantal merken volgt via je persoonlijke account-90% van de Instagram-gebruikers doet dat. We zeggen niet dat je je favoriete bedrijven moet kopiëren, maar je moet nadenken over wat die zakelijke accounts de moeite waard maakt om te volgen en je daardoor laten inspireren. Combineer die inspiratie vervolgens met de richtlijnen die we hier hebben uiteengezet om een Instagram-marketingstrategie op te stellen die specifiek op jouw bedrijf is afgestemd.

Ongeacht jouw zakelijke doelstellingen, Instagram is een krachtig hulpmiddel dat je in contact kan brengen met miljoenen potentiële klanten. Ga vandaag nog aan de slag!