Jouw dharma ontdekken: het doel van jouw ziel in 5 stappen

17/8/2023

"Het woord dharma is een oud Sanskriet woord dat verwijst naar het doel van je ziel - de grote reden waarom je hier bent," zegt Sahara Rose, schrijfster van "Ontdek je Dharma: een vedische gids voor het vinden van je doel". "En het is niet alleen wat je doet, maar ook hoe je het doet, en waarom je het doet. Je dharma is geen carrière, of een project, of een bepaalde rol die je speelt. Het is de unieke vibratie die je ziel meedraagt in alles wat je doet en elke manier waarop je bent."

De oude Hindoe teksten van de Veda's beschrijven Dharma als een innerlijke wijsheid, of een kosmische leiding die niet alleen het individu regeert, maar ook het universum zelf.

Maar jouw Dharma ontdekken en die innerlijke leiding volgen is niet altijd zo gemakkelijk. Er zijn veel stemmen die om je aandacht vragen. Er is de stem van je eigen geest, de mensen om je heen, de stem van de cultuur die generaties lang meegaat, de stem van je geweten, de stemmen van je overtuigingen, verwachtingen en nog een hele kakofonie van andere factoren. 

Dus hoe jouw dharma ontdekken ondanks al die stemmen?

Er zijn verschillende manieren om je ware Dharma te vinden. In het algemeen, zijn er vijf paden die je kunt nemen. Als je wilt starten, kan je je focussen op één pad, of je kan ook alle van de onderstaande paden volgen. Wanneer je elke stap bewust zet, zal het pad zelf in de juiste richting beginnen te trekken. Bij het bewandelen van je pad gaat het niet om het succes, wel over de harmonie - harmonie met jezelf, je gedachten, je woorden en daden. 

1. Het pad van Vreugde

Dit is de gemakkelijkste weg naar je doel. Denk na over wat je opgewonden, levendig, wakker laat voelen. Boeken? Voedsel? Reizen? Waar je vreugde is, dat is waar je doel ligt. Je ziel spreekt tegen je door middel van emoties, dus luister ernaar. Als je voor de keuze staat tussen angst en vreugde, volg dan altijd je vreugde. Vind die dingen die je met vreugde vervullen en je doel zal je vinden.

2. Het pad van synchroniciteit

Synchroniciteit is een teken dat het universum gebruikt om je te laten zien dat je op het juiste pad bent, het pad dat in lijn is met je Dharma. We worden altijd geleid bij onze volgende stap - we hoeven alleen maar die leidende lichten te volgen. Synchrone toevalligheden zijn leidende lichten op het pad naar je doel.

3. Het Pad van Loslaten

Loslaten is het meest essentiële pad naar je doel. Je hebt vast wel eens het gezegde gehoord: "Loslaten wat je bent, om te worden wat je zou kunnen zijn". Hoe overhoop je leven ook soms mag aanvoelen, het is belangrijk dat je leert loslaten. Vaak gaat het over dingen, mensen, gebeurtenissen en routines die je niet vooruit helpen in je doelen. Probeer om dagelijks een bewuste keuze te maken om iets onbelangrijks los te laten, zodat je je leven openzet om nieuwe opportuniteiten te ontvangen. 

4. Het pad van de praktijk

Als je niet gewend bent om te mediteren, kan yoga een goede dagelijkse praktijk zijn om in je leven op te nemen. Bekijk een sessie mediteren of yoga, als een opportuniteit om je geest te legen, om met energie je doelen aan te pakken. Het hoeft ook niet een uur lang te duren. Je kan ‘s morgens een vijf à tien minuten op je bed rechtop zitten, je focussen op je ademhaling en je geest legen. 

Of het nu yoga, meditatie, schilderen of wandelen in het bos is, het is belangrijk om je te verbinden met een bron die groter is dan jijzelf, want dat is waar de informatie over je dharma ligt en dat is waar je de steun zal vinden om erin te stappen. Het is belangrijk om het in je schema op te nemen zodat het een ritueel wordt. En niet alleen is het goed voor je fysieke gezondheid, maar het is vooral gezond voor je geest.

5. Het pad van Zijn

Hoe drukker je het hebt op de klok, hoe belangrijker het voor je is om tijd te vinden om niets te doen en gewoon te zijn. Maar de kwaliteit van je "niets" is belangrijk - televisie kijken telt niet. Spelletjes spelen op je telefoon telt niet. En het checken van e-mail of Facebook telt al helemaal niet.

Zet alles uit en loop gewoon weg. Ga een dagje naar het strand, maak een wandeling,... . Leer langzaam om deze momenten van "niets doen" in te bouwen in je dagelijkse leven, om meer "zijn" in je leven uit te nodigen.

Your dharma is your divine purpose on this planet, your soul's essence, the unique vibration only you can carry out in the world. - Sahara Rose

Jouw dharma ontdekken: enkele tips

Besteed aandacht aan synchroniciteit.

Het leven is heel goed in staat om je te leiden, maar je moet wel aandachtig zijn. Merk op wat of wie er steeds in je leven opduikt. Als iemand of iets steeds weer opduikt, is het waarschijnlijk dat die persoon of dat ding verbonden is met je dharma.

Volg roepingen. 

Oproepen zijn die dingen waarvan je diep van binnen voelt dat ze je leiden en die niet noodzakelijk logisch zijn voor iemand anders dan voor jou. Je voelt een richting om iets te doen, maar het gaat niet via je verstand. Deze roepingen zijn een voorbereiding op je persoonlijke dharma.

Weet wanneer het tijd is om te verder gaan. 

Je geest kan je tegenwerken, maar je ziel weet het het beste.

Wees je ervan bewust dat het geen lineair proces is. 

Het pad naar je persoonlijke dharma kan in feite aanvoelen als een spiraal. Net als je denkt dat je er bent, merk je dat je steeds dieper in een bepaald aspect duikt. Het helpt om je over te geven aan het idee dat de reis niet altijd voorwaarts is.

Maak jezelf bevriend met het onlogische.

 Het is belangrijk te weten dat je dharma niet noodzakelijkerwijs voortkomt uit een rationele plaats. 

Kijk naar de mensen die je bewondert. 

De mensen die je bewondert hebben de neiging om de grotere aspecten van jou te vertegenwoordigen.

Neem het serieus, maar doe er luchtig over. 

Als je het ontdekken van jouw dharma te serieus neemt, zal je het misschien niet echt kunnen zien. Het helpt om er luchtig mee om te gaan.

Heb moed om het mysterie in te gaan. 

Als je toegewijd bent aan het ontdekken van je dharma, zul je een hoger niveau van vertrouwen moeten oproepen.

Sta ademruimte toe. 

Je dharma is niet iets dat je kunt "vangen". Je moet stappen nemen, dan sprongen, en dan jezelf laten ademen. Geduld is een absolute noodzaak.

Bekijk zeker ook onderstaande video van Jay Shetty waarbij hij verduidelijkt what dharma is en hoe je jouw levensdoel kan vinden.