Leer mindful ondernemen en ga rustiger door jouw leven

17/8/2023

Als ondernemer kan jouw leven er vaak stressvol en chaotisch uitzien. Je hebt het gevoel dat je te weinig uren op een dag hebt en dat eist vaak zijn tol. Mindfulness beoefenen kan zorgen voor positieve effecten op heel wat zaken. Door mindful te zijn ben je meer in balans en heb je controle over jouw leven. Een belangrijke tip is dus: Leer mindful ondernemen.

Het belangrijkste is dat het aangaan van het huidige moment ons eraan herinnert dat het leven NU plaatsvindt. Je mag grote doelen hebben, maar door constant vooruit te kijken of in het verleden te blijven hangen, missen we rijke ervaringen die nu op dit moment beschikbaar zijn.

Wat is mindfulness?

Ondernemers worden constant verder en verder gepusht om te blijven gaan. We jagen op snelle groei en stellen ons enorm hoge doelen. En net daarom zijn we vaak uitgeput. En het constante streven naar productiviteit maakt ons ziek. Dat is een hoge prijs die betaald moeten worden om 'voor uit te komen'. En net daarom moeten we leren om mindful door het leven te gaan.

Mindfulness is wetenschappelijk onderbouwd en is een soort van training die je beter leert omgaan leert omgaan met stress, slapeloosheid, piekeren, depressie, burn-out, pijn, … Daarnaast stimuleer mindfulness ook de creativiteit en verbetert de communicatie.

Mindfulness is het bewust aandacht geven aan wat er hier en nu is: gedachten, gevoelens, ...).

Training your mind to be in the present moment is the #1 key to making healthier choices.- Susan Albers

De 7 pijlers van mindfulness

Volgens Jon Kabat-Zinn (grondlegger van mindfulness) zijn er 7 pijlers om mindfulness te beoefenen. Deze staan niet los van elkaar en overlappen én versterken elkaar. 

1. Niet oordelen

We oordelen voortdurend onszelf en onze ervaringen zonder onszelf hier altijd van bewust te zijn. Al is deze neiging om te evalueren , vergelijken en beoordelen of zelfs veroordelen een grote bron van innerlijke problemen en conflicteren. Door mindfulness leer je deze achterwege te laten en niet in mee te gaan. 

2. Acceptatie

Accepteren wat er is en de dingen zien zoals ze echt zijn. Vaak besteden we heel wat energie aan het ontkennen van iets dat er is, waardoor je jezelf afsluit van de ervaring van dat moment. Acceptatie wil dus zeggen dat je bijvoorbeeld pijn erkent wanneer je pijn hebt, of vermoeidheid erkent wanneer je uitgeput bent. 

3. Niet streven

Bijna alles wat we doen, doen we met een doel. We willen altijd iets krijgen of iets bereiken. Vanaf we een bepaald verlangen hebben of ergens naar streven, dan raken we vaak gefrustreerd omdat het 'moet'. Als je het streven kan loslaten en ruimte kan geven aan wat er vandaag al is, dan zal je jezelf kunnen openstellen voor dat wat het moment je biedt. 

4. Geduld

'Geduld is een mooie deugd.' Waarschijnlijk al veel gehoord, maar het is ook effectief zo. We hebben altijd de drang naar snelle resultaten en oplossingen, zeker de dag van vandaag, terwijl we ook moeten leren genieten van het proces van sommige zaken. Geduld betekent dat je in eerste instantie de zaken kunt laten zijn zoals ze zijn en kunt zien zoals ze zijn. 

5. Opnieuw beginnen

Leer jouw gedachten open te stellen, ga door het leven met een 'open mind'. Leer elke situatie opnieuw beleven en laat deze niet beïnvloeden door wat je reeds denkt te weten. Vaak hebben we al bepaalde vooroordelen op basis van ervaringen uit het verleden, onze achtergrond, etc. Zet daarom jouw gedachten open en verruim jouw blik.

6. Vertrouwen

Leer vertrouwen in het leven. Het leven geeft je vanzelf oplossingen. 

7. Leren loslaten

Leer loslaten en laat bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Vaak houden we vast aan bepaalde ervaringen, leuke of minder leuke en dat kan opnieuw zorgen voor frustratie. Laat elke ervaring uniek zijn en beleef deze zonder je vast te houden aan vorige ervaringen. Probeer daarom elke avond te gaan slapen en laat alles wat er die dag gebeurd is los, zodat je rustig kan slapen. Doe je dit niet, dan sta je vaak gestresseerd op. En het leren loslaten is iets dat je dagelijks moet oefenen. 

Voordelen mindfulness

  • Fysiek : Je zal meer energie hebben, beter slapen , meer rust hebben en gezonder leven.
  • Mentaal: Je zal meer ontspannen, minder last van stress hebben, beter kunnen concentreren en een beter geheugen hebben, maar je zal ook minder snel geïrriteerd zijn en meer gebalanceerd.

Sociaal: Je zal beter relaties kunnen aangaan en effectiever kunnen communiceren.

  • Bewustzijn: Je wordt authentieker, krachtiger en zal meer zelfcompassie en zelfvertrouwen hebben.

Enkele tips om mindful te werken

Maak tijd voor jezelf

Als ondernemer ben je vaak bezig voor anderen (jouw bedrijf, jouw klanten, collega's,etc.), maar het is belangrijk dat je ook echt tijd voor jezelf leert nemen. Tijd om bezig te zijn zowel mentaal als fysiek. Neem jij bijvoorbeeld tijd om te sporten of eens iets leuk te doen? 

Leer dus echt tijd nemen voor jezelf en doe daarbij iets dat jou gelukkig maakt of dat jou voedt.

mindful ondernemen

Focus op 1 iets

Doordat we zo tijd achter na jagen, proberen we zoveel mogelijk tegelijkertijd te doen en het lijkt alsof we productief bezig zijn, maar eigenlijk doe je dat beter niet. 

Door je te focussen op maar 1 iets, ben je net veel productiever, zal je jezelf minder gestresst voelen en zal je minder snel geneigd zijn om fouten te maken. Die achteraf ook weer voor frustratie zouden kunnen zorgen.

Leer mediteren

Sta in de ochtend op en mediteer 10 minuten. Op die manier start je jouw dag ontspannen en mindful. Er zijn heel wat apps en video's die je kunnen begeleiden tijdens deze meditatie , maar je kan ook zelf focussen op jouw ademhaling en jouw gedachten even weg laten vloeien. 

Voorbeelden van apps en voordelen van mediteren kan je terugvinden via 'Ochtendroutines om jouw productiviteit en succes te verhogen'

Neem tijd om aan jezelf te werken

Af en toe is het ook nodig om even niet bezig te zijn met wat je anders bezig bent, maar tijd te nemen om aan jezelf te werken of om inspiratie op te doen. Neem tijd om webinars te volgen, een boek te lezen , volg een cursus, etc. Vaak kom je op die momenten op andere ideeën waar je anders niet zou zijn opgekomen als je alleen maar zou blijven verder gaan. 

Leer bewust genieten

Leer genieten van alles wat er rondom jou gebeurd. Als je een tas koffie drinkt, wees dan bewust dat je deze drinkt, hoe smaakt deze? Als je gaat wandelen, geniet dan van alles rondom jou. Leer bewust zijn en zo kom je vanzelf tot rust!