Ondernemertips om jouw creativiteit te boosten

17/8/2023

Zelfs de werelds meest succesvolle ondernemers zullen je vertellen dat er geen boek is dat je volledig kan voorbereiden op het ondernemerschap. Een van de vele uitdagingen die je onderweg tegenkomt, is het behouden van een stroom van creativiteit die je in staat stelt om zowel innovatief als productief te zijn. Soms krijg je zo’n geweldig idee, maar ineens slaat je brein op hol. Je hebt geen energie meer om af te maken waar je aan begonnen bent. Je moet creatief blijven maar het gebeurt gewoon niet. De inspiratie die je zonet had, is weg.

Het overkomt ons allemaal eens! Daarom hebben wij enkele ondernemertips and tricks op een rijtje gezet - deze zullen je gegarandeerd helpen om je eigen creativiteit te stimuleren én creatiever te durven denken. 

1.Leer jezelf kennen

De eerste stap om creatiever te zijn, is om te begrijpen hoe je het liefst werkt. 

Ben je een extrovert? Dan kan je creativiteit het best tot zijn recht komen door in een groep te brainstormen, onderwerpen te bespreken en de ideeën zouden dan ongeremd uit je moeten stromen. 

De beste manier voor een introvert persoon kan echter zijn om de tijd en ruimte te creëren om alleen over een onderwerp na te denken. 

Uiteraard is dit heel primitief uitgelegd. Het punt is, dat het belangrijk is voor jou als ondernemer, om jezelf te leren kennen én begrijpen op persoonlijkheidsniveau. Probeer dus te achterhalen op welke momenten jij het meest creatief bent. Is het ‘s ochtends bij je koffie? ‘s Avonds in bad? Tijdens een wandeling? Tijdens het rijden? Zo kan je niet alleen je creativiteit verbeteren, maar ook je productiviteit. 

2.Ditch je comfort zone!

Creativiteit roept ons om oude dingen op nieuwe manieren te zien. Hoe kan je dit uitlokken? Door uit je comfortzone te komen! Dit is de nemesis van creativiteit. 

Great things never came from comfortzones.

Probeer een andere route naar je werk te nemen, ga lunchen met iemand anders, eet iets nieuws, lees een tijdschrift die je normaal niet zou kopen… reis, wandel, verdwaal. Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Wees gewoon eens één dag anders. De “new you” zal dan zeer waarschijnlijk met nieuwe ideeën komen.

3.Geef jezelf wat tijd

Zelfs grote bedrijven als Google moedigen werknemers aan om hun tijd te nemen om creatiever te zijn. 

Het is zelfs aangetoond dat deadlines mensen minder creatief maken. Dus hoewel je soms gedwongen wordt om creatief te zijn, zul je waarschijnlijk op je creatiefst zijn in een meer ontspannen omgeving wanneer je niet onder druk staat om snel resultaten te leveren. Het verminderen van de tijdsdruk kan je hierbij dus zeker helpen.


Pauzes gedurende je werkdag zijn belangrijk. Jezelf uitputten is niet goed zowel voor je gezondheid als voor je creativiteit. Geef je ondernemingscreativiteit een boost door jezelf een pauze te geven. Ontspan je voor enkele minuten, luister naar een liedje of lees een artikel. Het kan net datgene zijn wat je nodig hebt om jezelf over die laatste mentale hobbel te duwen. 

Wat je zeker ook kan doen, is wat beweging tijdens de pauzes integreren. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen meer én betere ideeën krijgen wanneer ze lopen dan wanneer ze stilstaan. 

Zo geef je je brein eventjes wat ademruimte voor nieuwe, borrelende ideeën. 

4.Mediteren

Laat meditatie niet links liggen! Enkele van de voordelen van meditatie zijn meer focus, geduld, kalmte, helderheid, inzicht en perspectief. Het verbeteren van al deze zaken kan het niveau van creativiteit enorm verhogen. Het regelmatig beoefenen van mindfulness wordt steeds meer in verband gebracht met meer creativiteit. Zeker het proberen waard.

5.Omarm diversiteit

Er is een reden waarom men zegt dat twee hoofden beter zijn dan één. De legende van het eenzame creatieve genie is, voor het grootste deel, een mythe. 

Diverse teams kunnen veel creatiever zijn dan individu’s. Het is niet zo moeilijk om te begrijpen: meerdere breinen kunnen van nature meer ideeën genereren dan eentje. 

Waar je wel op moet letten, is dat de verkeerde diversiteit schade kan toebrengen. Om het meest creatief te zijn, moeten teams bestaan uit mensen met verschillende vaardigheden, talenten en achtergronden - maar met vergelijkbare waarden en motivaties. 

Iedereen moet verenigd zijn achter een gemeenschappelijke doel. Alleen op die manier, kun je creativiteit succesvol stimuleren.

6.Creëer een creatieve gemoedstoestand

Nog enkele eenvoudige trucs om in een creatieve gemoedstoestand te komen:

  • Zet alles uit en sluit jezelf af van alle storingen - stilte is goud 
  • Ga naar een nieuwe plek - een fabriek of platteland kan werken als een soort katalysator
  • Dagdroom
  • Speel! Heb plezier in wat je doet
  • Creëer psychologische of fysieke afstand tussen de taak en jezelf - vaak is een ander perspectiefpunt nodig
  • Stimuleer een gemoedstoestand of een krachtige emotie om creativiteit op gang te brengen

Zoals de meeste dingen, vergt creativiteit oefening. Creatieve oplossingen voor problemen bedenken en buiten de lijntjes denken is altijd mogelijk, zolang je de dingen vanuit een ander en creatiever perspectief kunt bekijken. Wanneer je in staat bent om in een creatieve ruimte te blijven, dat is wanneer je in staat bent om iets echt fris en innovatief voor jouw bedrijf te produceren.