Waarom netwerken voor ondernemers zo belangrijk is

17/8/2023

Het is de gouden tip voor iedere ondernemer: ga naar buiten en start met netwerken. Creëer een groot en waardevol netwerk.

Een netwerk kan om verschillende redenen belangrijk zijn voor jou als ondernemer. Maar weet je ook waarom precies? Wij geven je een aantal redenen waarom je beter vandaag dan morgen kunt starten met netwerken.

Het belang van netwerken voor ondernemers

Veel ervaren ondernemers hoor je vaak zeggen dat het niet gaat om wat je weet, maar om wie je kent. Eigenlijk moet je het als ondernemer niet helemaal alleen willen doen.

Door een goed netwerk te hebben, creëer je ook een soort opvangnet. En natuurlijk heb je niet binnen één dag een uitgebreid en professioneel netwerk. Je zult hierin veel tijd moeten investeren. Wij geven je vijf redenen waarom netwerken goed is voor je.

Nieuwe mensen openen nieuwe mogelijkheden

Nieuwe mensen openen vaak direct nieuwe deuren voor je. Je hoeft niet te wachten om te worden ‘’gepromoveerd’’ door je huidige omgeving. Een nieuwe vriend kan namelijk deuren voor je openen die direct zorgen voor nieuwe mogelijkheden.

Een groot netwerk betekent ook meer invloed

Heb je veel mensen om je heen? Dan is het eenvoudiger om je ideeën te verspreiden. Je hebt dus meer invloed. Mensen zijn vaak eerder bereid om je te helpen wanneer ze je aardig vinden. Door deze positie in te nemen, kun jouw bedrijf uitbouwen, aandacht vestigen op belangrijke zaken et cetera. Met een groot netwerk heb je niet direct macht, maar wel een betere positie in de maatschappij.

Mensen die je nu kent kunnen later invloedrijk worden

Iedereen blijft werken om te groeien in zijn of haar vakgebied of onderneming. Je medestudenten blijven niet altijd studenten, maar groeien ook door naar professionals. Collega’s zullen hogere functies gaan bekleden en vrienden kunnen zomaar succesvol worden. Bedenk dus dat de mensen in jouw netwerk ooit goed van pas kunnen komen. Hoe meer mensen je kent, hoe makkelijk het is om je dromen te verwezenlijken later.

Met netwerken leer je de wereld beter begrijpen

Wanneer je meer mensen kent, zul je een gebalanceerd beeld krijgen van de wereld. Kijk dus verder dan alleen jouw sociale kring en omring jezelf met nieuwe mensen. Deze mensen zullen nieuwe inzichten en ervaringen met zich meebrengen. Je leer de wereld zo beter begrijpen. Dit is een heel erg belangrijke eigenschap wat zorgt voor meer empathie en inlevingsvermogen.

Mensen maken je gelukkiger

Wij mensen kunnen niet zonder andere mensen. Wij zijn sociale wezens. Uit diverse onderzoeken is dan ook gebleken dat mensen met een groot netwerk gelukkiger zijn dan mensen met een klein netwerk.

Hoe bouw je een netwerk op als ondernemer?

Iedereen kan wel een babbeltje maken met iemand anders. Echter is succesvol netwerken meer dan dat. Netwerken is onderdeel van werken of ondernemen. De beste manier van netwerken is persoonsgebonden en vaak ook afhankelijk van je functie, branche etc.

Echter gelden voor succesvol netwerken een aantal algemene voorwaarden. Wees namelijk bewust van hoe je netwerk eruit ziet. Hoe heb je iemand leren kennen, wat doet deze persoon en hoe goed ken je deze persoon. Zorg dat je ook bewust bent van wat jijzelf te bieden hebt en wat je wilt bereiken. Daarnaast is het van belang dat je authentiek bent. Wees open en oprecht in je interesse in de ander.

Het onderhouden en uitbreiden van je netwerk

Houdt rekening bij het netwerken, dat je niet iedereen tot je netwerk kunt rekenen. Reken alleen personen die wat te bieden hebben, nu of later, toe aan je aan netwerk. Je kunt je netwerk uitbreiden door beurzen of borrels te bezoeken, seminars bij te wonen of naar congressen te gaan. Dit zijn uitstekende plekken om je netwerk uit te breiden.

Daarnaast is het onderhouden van je netwerk ook belangrijk. Zorg dat je blijvende interesse toont en houd regelmatig contact. Je kunt hierbij denken aan het geven van tips, informatie of adviezen. Het vragen naar deze dingen mag natuurlijk ook!

Netwerken berust op respect en vertrouwen

Het idee achter netwerken is het opbouwen en onderhouden van contacten om kennis informatie en contacten met elkaar te delen. Als ondernemer kun je ook nieuwe klanten proberen te winnen bij het netwerken. Netwerken berust op wederzijds respect en vertrouwen. Het is dus belangrijk dat het van twee kanten komt. Je hoeft niet altijd direct iets voor iemand te betekenen. Het is juist belangrijk dat je bewust bezig bent met wat jij en de ander te bieden hebben.

Kortom, start vandaag nog met netwerken

Je hebt natuurlijk niet in één dag een netwerk. Je zult tijd moeten investeren en moeten blijven werken om een goed netwerk op te bouwen als ondernemer. Wij geven je een aantal tips die je kunt gebruiken bij het opbouwen van jouw netwerk.

Maak een plan

Wat is je doel? Wanneer is het succesvol? Wie wil jij graag in je netwerk hebben en waar wil jij graag gezien worden?

Wees actief

Blijf niet afwachten. Stap op mensen af en ga actief netwerken.

Leer goed luisteren

Luisteren is een ontzettend belangrijke factor tijdens het contact met andere mensen. Wees niet de persoon die alleen maar over zichzelf praat. Wees een luisterend oor en probeer er achter te komen wat de wensen en behoeften of problemen zijn van jouw gesprekspartner.

Maak de connectie

Ben je fysiek met iemand in gesprek? Geef dan bijvoorbeeld een visitekaartje. Stuur wanneer je thuis bent een uitnodiging op LinkedIn. Bedank degene voor het gesprek en breid je netwerk uit.