Wat is de Metaverse en wat kan het je bedrijf bieden?

17/8/2023

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Facebook, genaamd Facebook Connect, kondigde oprichter en CEO Mark Zuckerberg aan dat het bedrijf met ingang van 29 oktober zijn naam verandert in Meta. Zuckerberg benadrukte dat Facebook simpelweg niet alles kon weergeven waar het bedrijf op dit moment mee bezig is. En zo'n naam associeert een multi-vector bedrijf gewoon met één enkel product.

Samen met de naamsverandering ontwikkelt Facebook echter ook een Metaverse, wat het concept is van het creëren van een gemeenschappelijke ruimte van digitale werelden met betrekking tot augmented en virtual reality.

Laten we eerst even de betekenis van metaverse begrijpen, en dan overgaan tot de gevolgen voor het bedrijfsleven.

Wat is de Metaverse?

De metaverse verwijst naar zeer interactieve virtuele werelden - waar land, gebouwen en zelfs persoonlijke avatars kunnen worden verhandeld - vaak met behulp van cryptocurrency. In de virtuele omgevingen van de metaverse kunnen mensen verschillende plaatsen verkennen, vriendschappen sluiten, virtuele activa opbouwen, goederen en diensten kopen, en virtuele evenementen bijwonen.

Het metaverse-concept heeft tot de verbeelding gesproken, vooral tijdens de pandemie. Maatregelen voor social distancing en werken op afstand, dwong meer mensen toe online virtuele werelden te verkennen, zowel voor zaken als voor ontspanning.

Waarom Metaverse zo belangrijk is

De metaverse zou de volgende generatie van het internet en de wereld van de sociale media zijn, met een paar punten van verschil:

  • Gebruikers kunnen inloggen via virtual reality (VR); dit opent nieuwe mogelijkheden voor merkbetrokkenheid, van het uitproberen van kleding tot het verkennen van een stuk onroerend goed.
  • Gebruikers kunnen zich overal ter wereld bevinden, waardoor de geografische barrières voor e-commerce verdwijnen.
  • Gebruikers zullen in de metaverse worden uitgerust met een digitale portemonnee, waardoor aankooptransacties verlopen.
  • Gebruikers zullen vrij kunnen teleporteren in de metaverse, zodat ze kunnen deelnemen aan groepen en evenementen kunnen bijwonen (en ervoor betalen).
  • Gebruikers zullen zich bezighouden met een nieuw soort verhaal ervaring, geholpen door 360°-video's en 3D-modellering, wat betekent dat reclame moet veranderen.

Voor sommige bedrijven zal de metaverse een nieuw kanaal in hun marketingmix worden, en dan ook nog een prominent kanaal. Omnichannel Strategieën voor marketing, verkoop en CX moeten evolueren en virtuele realiteit omvatten.

wat is de metaverse

Nieuwe opportuniteiten

Meer meeslepende digitale communicatie

Het grote voordeel van metaverse is dat een meer meeslepende vorm van digitale communicatie mogelijk wordt, waarbij mensen met elkaar kunnen communiceren met behulp van avatars, terwijl ze door een complexe en levensechte virtuele omgeving navigeren.

Verbetering van sociale-mediaplatforms

Sociale platforms zoals Facebook en Twitter zijn tweedimensionaal omdat de communicatie beperkt is tot een scherm-tot-scherm interactie. Een volledige meeslepende en grafische virtuele omgeving maakt een virtuele face-to-face interactie mogelijk.

Nieuwe opportuniteiten voor bedrijven

Net zoals sociale media een revolutie hebben teweeggebracht op het gebied van digitale marketing en reclame, biedt deze manier van technologie een meer meeslepende manier om hun producten en diensten te promoten door middel van soortgelijke marketing inhoud en advertenties, virtuele winkelpunten, interactieve betrokkenheid en een betere klantenservice. Wat betreft communicatie op de werkvloer, zal dit ook een positief effect hebben voor hybride organisaties.

Geschiktheid met Blockchain-technologie

Blockchain-technologie heeft verschillende toepassingen die compatibel zijn en verder kunnen worden bevorderd via gedeelde en immersieve virtuele omgevingen. Deze omvatten het wijdverspreide gebruik van cryptocurrencies en niet-fungibele tokens, eigendom van digitale activa, blockchain gaming, en andere gedecentraliseerde financiële toepassingen.

wat is de metaverse

Bijkomende gevaren en nadelen

Internetverbinding

Deelname vereist een snelle en betrouwbare internetverbinding, waaronder een glasvezelverbinding en draadloze netwerktechnologie van de vijfde generatie, waaronder de mmWave 5G-technologie, en netwerken van de volgende generatie.

Koopkracht

Een ander nadeel is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen degenen die de middelen hebben om de nodige digitale instrumenten aan te schaffen en te gebruiken en degenen die niet de koopkracht hebben om aan deze gadgets te besteden. Arme gezinnen en gemeenschappen zullen niet van de voordelen kunnen profiteren.

Bestaande problemen met het internet

Problemen in verband met het gebruik van het internet, zoals privacy- en veiligheidsrisico's, cyberpesten, de verspreiding van misleidende informatie en propaganda, en andere vormen van cybercriminaliteit blijven onopgelost. Deze problemen zullen met elke technologische vernieuwing verergeren.

Bezorgdheid over mogelijke sociale en culturele gevolgen

Een ander nadeel van de metaverse is de mogelijkheid van het creëren van nieuwe normen en gewoonten die het menselijk gedrag in de echte wereld kunnen uithollen en gedrag en relaties kunnen aantasten die zijn aangescherpt door de interactie met de natuurlijke omgeving.

De toekomst van Metaverse

Tot op heden is het onduidelijk in welke mate de metaverse, die het echte leven volledig simuleert, mogelijk is of hoe lang het zou duren om te ontwikkelen. Veel op blockchain gebaseerde metaverse-platforms zijn nog bezig met de ontwikkeling van AR- en VR-technologie waarmee gebruikers actief kunnen deelnemen aan de virtuele ruimte.

Er kan worden gesteld dat de metaverse de traditionele cyber beveiligingsproblemen naar een dieper niveau zal tillen. Zonder twijfel stelt de metaverse ons in staat de beperkingen van de fysieke wereld te overwinnen, maar in het proces vervangt zij deze slechts door beperkingen die de metaverse zelf oplegt.

Nu het een nieuwe fase in zijn evolutie ingaat, biedt het drie inzichten voor bedrijfseigenaars:

  • Bedrijfseigenaren kunnen verzekerd zijn van een veilige werkomgeving.
  • De eerste use-case van de metaverse zal zijn om business in de fysieke wereld te promoten. Winkelen in VR zou bijvoorbeeld de detailhandel meer kunnen doen verkopen.
  • 2D-apps zullen als brug fungeren tussen de huidige digitale realiteit en de metaverse. Bedrijven worden aangemoedigd om hun digitale aanwezigheid op Facebook, Instagram, Messenger of WhatsApp te laten groeien om de overgang te stroomlijnen.
wat is de metaverse

Het is belangrijk te onthouden dat de populaire virtuele wereld, Second Life, ooit een economie had van meer dan 550 miljoen dollar. De metaverse zou nog veel sneller kunnen uitgroeien tot een nog grotere virtuele wereld, en bedrijven moeten zich vandaag al beginnen voor te bereiden.