5 kwaliteiten die je als ondernemer zou moeten bezitten

17/8/2023

Ondernemen kan iedereen, maar niet iedereen heeft ook de vaardigheden en kwaliteiten om hun startup ook goed te laten draaien. Voor je begint, ga je best even bij jezelf te rade. Waarom? De focus ligt toch op mijn bedrijf en niet op mij, kan je misschien denken.

Hoe beter jij jezelf echter kent als (beginnende) ondernemer, hoe sneller je je eigen sterktes en zwaktes kan ontdekken. Wat zijn jouw werkpuntjes? Vergeet ook zeker niet op te lijsten wat je wel al goed doet of kan. Zo heb je meteen al een overzicht van al jouw competenties en kan je die uitspelen. Hieronder vind je 5 ondernemerskwaliteiten die elke succesvolle ondernemer zou moeten bezitten.  

1.  Gedrevenheid

Elk bedrijf start met een idee, een visie. Die visie groeit uiteindelijk uit tot een startup. Om van idee naar uitvoering te gaan heb je de juiste motivatie nodig. Is jouw idee al het bloed, zweet en tranen waard die je wil inzetten om je ondernemersdroom te realiseren? Wanneer je bedrijf dan van de grond komt, zoek je constant naar nieuwe mogelijkheden om je bedrijf succesvoller te maken. Ben je nog onzeker over je eigen competenties en of het met je bedrijf goed komt? Neem dan een pauze om met een fris hoofd en een nieuwe portie gedrevenheid opnieuw je taken op te nemen. 

2.  Creativiteit

Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf en beschikt over de juiste motivatie om verder te gaan. Top! In eerste instantie is het belangrijk om je te onderscheiden van andere, soortgelijke bedrijven. Hoe doe je dat? Hier komt je creatieve ondernemersgeest in het spel. Een goede ondernemer is in staat om buiten de lijntjes te kleuren en om out-of-the-box te denken. Loopt iets niet volledig zoals het hoort? Dan ben jij in staat om originele oplossingen, ideeën, methoden, … te verzinnen. 

3.  Doorzettingsvermogen

Je doorzettingsvermogen is de drijfveer van je bedrijf. Bij tegenslag gooi je niet meteen de handdoek in de ring. Je gelooft in je eigen competenties en gaat geen enkele uitdaging uit de weg om je droom in vervulling te laten gaan. Je kan je als ondernemer dus niet laten leiden door je angst of onzekerheden, omdat je vanaf je opstart elke dag geconfronteerd wordt met moeilijke knopen die je moet doorhakken. En daar hangen gegarandeerd risico’s aan vast. Durf die risico’s te nemen, ook al draaien ze soms nadelig uit voor je eigen situatie. Zo hijs je je bedrijf naar het volgende niveau.

En faal je bij bepaalde beslissingen of uitdagingen? Dan maakt dit jou als persoon en ondernemer alleen maar sterker. Ontdek hier de voordelen van falen.

4.  Commercieel inzicht

De eerste vragen die een ondernemer zich moet stellen, zijn: hoe ziet de markt waarin ik mijn bedrijf wil introduceren eruit? Wat doet mijn concurrentie en hoe onderscheid ik mijn bedrijf? Kort gezegd, je kent je sector in de markt en weet welke trends en ontwikkelingen er spelen. Commercieel inzicht is uiterst belangrijk om je startup te doen groeien, want zonder goed inzicht verlies je de meerwaarde van je bedrijf uit het oog en trek je geen nieuwe klanten aan.

5.  Overtuigingskracht

Goed, je hebt je bedrijf opgestart en potentiële klanten uit jouw doelgroep zijn geïnteresseerd in je bedrijf. Dan komt de volgende en misschien wel de cruciaalste stap: hen weten te overtuigen om je product of dienst ook effectief te kopen. Zet hiervoor naast goede argumenten ook zeker je enthousiasme in, want enthousiasme werkt aanstekelijk. Als je potentiële klanten zich goed voelen bij jou en je bedrijf, zijn ze sneller geneigd om je product of dienst aan te kopen. 

Je overtuigingskracht komt niet enkel goed van pas bij potentiële klanten, maar ook bij potentiële investeerders. Als je hen weet te overtuigen in een korte elevator pitch, dan zet dat je andere kwaliteiten als ondernemer extra in de verf, aangezien je een overtuigende boodschap in een beperkte tijd kan overbrengen.

Heb je deze ondernemerskwaliteiten nog niet ontwikkeld? Maak je dan geen zorgen, je kan deze ook perfect aanleren.Ondernemen kan iedereen, maar niet iedereen heeft ook de vaardigheden en kwaliteiten om hun startup ook goed te laten draaien. Voor je begint, ga je best even bij jezelf te rade. Waarom? De focus ligt toch op mijn bedrijf en niet op mij, kan je misschien denken.

Hoe beter jij jezelf echter kent als (beginnende) ondernemer, hoe sneller je je eigen sterktes en zwaktes kan ontdekken. Wat zijn jouw werkpuntjes? Vergeet ook zeker niet op te lijsten wat je wel al goed doet of kan. Zo heb je meteen al een overzicht van al jouw competenties en kan je die uitspelen. Hieronder vind je 5 ondernemerskwaliteiten die elke succesvolle ondernemer zou moeten bezitten.