6 x team management tips om je team beter te managen

17/8/2023

Volg deze 6 team management tips om optimale prestaties uit jouw teamleden te halen en de beste manager te zijn die je kan zijn!

Slechte managers kosten bedrijven elk jaar miljarden dollars of euro's. Volgens Gallup zijn managers verantwoordelijk voor ten minste 70% van de verschillen in de scores voor werknemersbetrokkenheid tussen bedrijfsonderdelen. Gallup ontdekte ook dat goede managers de volgende eigenschappen gemeen hebben: motiverend, assertief, verantwoordelijk, transparent, decision-making op basis van productiviteit.

Als manager hangt je succes niet alleen af van je eigen inspanningen, maar ook die van anderen.

Bouw oprechte relaties op

Effectieve managers gaan elke vergadering of elk gesprek in met de intentie om een gezonde, op samenwerking gerichte werkrelaties op te bouwen.

Tijd maken om je teamleden te begrijpen en te leren kennen is net zo belangrijk als het delen van technische kennis of het doornemen van wat er op het to-do lijstje staat van je medewerkers.

Emotioneel afstandelijk zijn en geen aandacht hebben voor de gevoelens van je medewerkers is een van de slechtste eigenschappen die een baas/manager kan hebben.

Energie steken in je relaties met je medewerkers schept vertrouwen en bevordert ook open communicatie. Het is belangrijk dat je team je authentieke zelf ziet. Oprecht zijn vergroot je kansen om mensen aan te trekken die je waarderen om wie je bent en wat je inbrengt, wat resulteert in meer samenhangende teams. En dat is uiteindelijk wat je wilt bereiken.

Enkele artikels die je interessant zou kunnen vinden:

Authentiek ondernemen doe je zo

Wat is inclusiviteit en waarom is het zo belangrijk?

Hoe emoties controleren tijdens een moeilijk gesprek

Werk aan je communicatieve vaardigheden

Duidelijke boodschappen zijn een fundamenteel onderdeel van jouw managementvaardigheden. Concentreer je op wat jouw directe collega's te horen krijgen en houd in gedachten dat mensen verschillende manieren hebben om informatie te verwerken.

Succesvolle managers hebben goede communicatie gewoonten. Maar communicatie betekent niet dat slechts één persoon aan het woord is.

Maak van actief luisteren een gewoonte. Door te luisteren en te reageren op je teamleden, kan je jouw relatie verbeteren en hen meer tevreden maken met hun werk.

Communicatie kan een uitdaging zijn, vooral als je een team leidt van mensen die op afstand of op verschillende locaties werken. Het is van cruciaal belang dat je beschikbaar bent wanneer jouw medewerkers willen praten: e-mail, telefoon, chat... Goede managers gebruiken alle mogelijke middelen en technologie om contact te houden: Happy hours, één-op-één wekelijkse vergaderingen, regelmatige telefoongesprekken, chats en e-mails zijn allemaal manieren om contact te houden.

LEESTIP! Communiceren binnen hybride teams

team management tips

Durf feedback en raad vragen

Een goede manager zijn is moeilijk en niemand verwacht dat je alles weet, vooral niet als dit jouw eerste managementfunctie is.

Wees niet bang om andere, meer ervaren managers om nieuwe ideeën te vragen, of ze nu deel uitmaken van je bedrijf of van je grotere netwerk. Wees open over waar je denkt dat je grootste uitdagingen en tekortkomingen liggen.

Vraag ook met regelmaat om feedback van je medewerkers. Is er iets dat beter kan? Hoe kan je beter aan hun noden voldoen? Niet alleen is dit goed voor je inzicht op je verrichte werk (je weet welke verbeterpuntjes je hebt), maar ook voor de relatie tussen jou en je werknemers. Durf dus om feedback en hulp vragen!

Stel hoge eisen in - denk aan het groter geheel

De beste manier om topprestaties van jouw team te verlangen, is duidelijk te zijn over jouw hoge verwachtingen. Natuurlijk moet de verwachting van uitmuntendheid altijd hand in hand gaan met het geven van alle middelen en steun aan jouw medewerkers, terwijl je zelf ook aan dezelfde hoge normen moet voldoen.

Geef hierbij een duidelijk beeld van wat je als team wilt bereiken. Niet alleen de persoonlijke doelstellingen zijn hierbij belangrijk. Als iedereen met zijn neus in dezelfde richting wijst, zal het samenwerken en communicatie veel vlotter en makkelijker verlopen.

Delegeer effectief

Wanneer sommige mensen voor het eerst manager worden, reageren ze door te proberen alles zelf te doen en meer werk op zich te nemen. Maar dit berooft jouw medewerkers van kansen waarin ze kunnen leren en groeien.

Je team zelf dingen laten uitzoeken, is iets goeds! Je geeft ze de ruimte om problemen op te lossen en contact te leggen met anderen in het team, terwijl je van de zijkant nog steeds coaching en hulp aanbiedt. Zelfs als het je een uur kost om iemand iets te leren wat jou vijf minuten kost, is het op de lange termijn de moeite waard. Wees niet bang om je managementspieren te gebruiken en taken toe te wijzen. Op de lange termijn zal je team sterker worden en heb je meer tijd om je te concentreren op uitdagingen en initiatieven van hoger niveau.

Erken en waardeer je medewerkers

Het tonen van erkenning aan werknemers motiveert hen om geweldig werk te blijven leveren, wat op zijn beurt leidt tot tevredener klanten. Werknemers die zich erkend voelen voor hun werk zullen ook eerder bij een bedrijf blijven, wat resulteert in minder verloop, een kritische factor voor je bottom line.

Give credit where credit is due

Zorg ervoor dat je directe collega's niet tot de 53% van de werknemers behoren die zich niet erkend voelen voor hun prestaties op het werk. Monetaire en sociale benaderingen kunnen beide deel uitmaken van een effectief systeem van beloningen en erkenning.

"Uitmuntend management is aangeleerd, niet aangeboren."

Als je deze beproefde team management tips in je managementstijl opneemt, zal je niet alleen sneller jouw productiviteit doelstellingen bereiken, maar ook een positieve werkcultuur koesteren. Door je te richten op het worden van een betere manager, zal je betere werkrelaties opbouwen, het geluk van jouw werknemers vergroten en sterke bedrijfsresultaten produceren.