Hoe een goede mentor vinden?

17/8/2023

Vandaag de dag is het opzetten van platformen, ondernemingen, groepen, etc voor ondernemers heel populair geworden. Ondernemers willen elkaar meer en meer helpen, en het covid-19 gebeuren heeft dit extra doen opwaaien. Als ondernemer sta je er vaak alleen voor en zit je soms met de handen in de haren. Doe ik het wel goed, wat kan ik anders doen, vragen omtrent financiën, ... kortom er zijn heel wat zaken bij het ondernemen waar je soms niet weet wat je moet doen. Een mentor vinden is vandaag dan ook populairder dan ooit. Maar hoe vind je nu een mentor?

Wat is een mentor?

Een mentor is iemand met ervaring, kennis, expertise en wijsheid die al deze aan een minder ervaren persoon gaat overdragen. Mentor, in de Griekse mythologie opvoeder van Odysseus' zoon Telemachos.

Een mentor begeleidt je dus in jouw ondernemersreis en houdt daarbij jouw belangen in het oog en heeft hier zelf geen baat bij. Een mentor is iemand waar je tegen op kijkt. Je kan bijvoorbeeld een mentor hebben op persoonlijk gebied of op zakelijk gebied.

Waarom een mentor?

Een mentor kan zeer waardevol zijn, vooral bij jonge ondernemers en start-ups. Het hebben van een mentor heeft verschillende voordelen.

Nieuwe perspectieven

Als ondernemer ben je vaak met heel veel zaken bezig en geraakt je zicht soms vertroebeld waardoor je voor bepaalde problemen geen oplossingen meer vind. Een mentor ziet deze vanuit een ander perspectief en kan je helpen om hier anders naar te kijken, hij kan je doen groeien en een andere visie aanreiken.  

Vergroot jouw netwerk

Een groot voordeel dat het werken met een goede mentor met zich meebrengt , is dat je naast de kennis die je verwerft ook extra contacten creëert, waardoor je extra opportuniteiten krijgt.

Je staat niet alleen

Als ondernemer sta je zoals eerder gezegd er vaak alleen voor. En het is niet altijd gemakkelijk om et mensen van in jouw organisatie te praten. Als je een mentor hebt, dan heb je iemand die opdezelfde golflengte als jou staat en waarbij je alles in vertrouwen kan communiceren. Je krijgt dan ook het gevoel dat je er niet meer alleen voor staat.

Levenslessen

Een mentor heeft al heel wat ervaring opgedaan op zakelijk gebied, maar ook op persoonlijk gebied en kan jou dus heel waardevolle levenslessen mee geven. Zo kan je leren hoe bepaalde dingen het beste werken, hoe je dingen het beste kan aanpassen bijvoorbeeld.

A mentor is someone who allows you to see the hope inside yourself. - Oprah Winfrey

Verschil met een business coach

Er is vaak verwarring tussen een mentor en een coach, terwijl het eigenlijk verschillende relaties met verschillende doeleinden zijn.

Coaching is vaak een persoonlijke kortetermijnrelatie tussen twee mensen waarbij de coach manieren gebruikt om die persoon persoonlijk of professioneel te ontwikkelen.

Mentorschap is een langetermijnrelatie die voor beide partijen voordelen is. De mentor helpt de mentee om professionele vaardigheden en expertise te ontwikkelen en de mentee stelt de mentor in staat om zijn/haar  leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Hoe vind je een mentor?

Bij jouw zoektocht naar een mentor is het belangrijk om in eerste instantie binnen jouw eigen netwerk, werkomgeving of vakgebied te gaan kijken. Is er een persoon die jou inspireert? Neem daar dan contact mee op.

Ga ook op zoek naar iemand die jou inspireert en die je vertrouwt of waarvan je toch verwacht dat je die persoon kan vertrouwen en iemand die weet waarover hij/zij praat. Die voldoende ervaring is en een kei is in zijn vak. Belangrijk om ook rekening mee te houden is dat een goede mentor het niet voor een materieel belang doet en geen ongepaste tegenprestaties mag vragen.

Schrik niet als je tot de conclusie komt dat één persoon je niet op alle manieren kan helpen. Je kan perfect ook meerdere mentoren hebben. Je kan ze een beetje beschouwen als jouw 'raad van adviseurs'.

Als je op zoek gaat naar een mentor dan kan je dat op verschillende manieren aanpakken.

Netwerk events

Netwerk events zijn bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen en zijn daarom de perfecte opportuniteit om jouw zakelijk netwerk uit te breiden. Probeer zoveel mogelijk mensen te spreken en wees nog niet te snel met jouw doelen te bespreken, maar bekijk waar een potentieel inzit.

Social media

Social media, maar dan vooral Linkedin is ook de perfecte plaats om met professionals in contact te komen. Zorg dat je jezelf humble voorstelt en bouw daarop verder.

Ondernemersplaatsen

Tegenwoordig zijn er heel wat locaties waar open werkplaatsen zijn waar je omgeven zit met andere ondernemers. Ook daar leer je nieuwe mensen kennen , bouw je jouw netwerk verder uit en kan je met andere creatieve mensen brainstormen. Ook daar kan je jouw mentor tegenkomen.

Vrienden en familie

Komt misschien niet als eerste in jouw gedachten, maar heb je al rondgevraagd bij jouw vrienden en familie? Zij hebben misschien contacten waarbij succesvolle ondernemers behoren. Deze contacten zijn vaak het gemakkelijkste om op te bouwen eens je ze gevonden hebt.

Maar er zijn uiteraard nog plaatsen genoeg waar je nieuwe contacten kan leren kennen, zoals events, webinars, opleidingen, .... Je kan overal jouw mogelijke mentor tegenkomen. Spreek tegen vreemden, je weet nooit wie je tegenkomt. En wees geduldig!