Sms-marketing gebruiken : een korte gids

5/6/2024

Effectief en snel communiceren met potentiële kopers is van groot belang in de vastgoedmarkt. Een van de meest krachtige en directe manieren om dit te doen is via SMS- marketing. In dit artikel delen we praktische tips en strategieën om SMS-marketing te benutten en zo je vastgoedbetrokkenheid te maximaliseren.

Wat is SMS-marketing en hoe werkt het?

SMS-marketing omvat zowel het verzenden van massale berichten over lokale promoties als persoonlijke een-op-een berichten over specifieke woningen. Beide benaderingen hebben hun voordelen en het is belangrijk om de juiste balans te vinden. Massale berichten zijn ideaal voor nieuws en uitnodigingen, terwijl een-op-een berichten persoonlijker en gerichter zijn.

Belangrijke voordelen van SMS-marketing

1. Kostenbesparing

Vergeleken met traditionele media zoals print is SMS-marketing aanzienlijk goedkoper. Moderne zakelijke telefoonabonnementen bevatten duizenden sms-berichten, waardoor je eenvoudig individuele klanten kunt bereiken. Daarnaast bieden SMS-oplossingsproviders zoals SendHub bijvoorbeeld betaalbare plannen voor massale sms-berichten, compleet met analytische informatie voor succesvolle campagnes.

2. Opvallen in de markt

Slechts een klein percentage makelaars gebruikt momenteel SMS-marketing, wat betekent dat je met de juiste strategie een voorsprong kunt nemen op de concurrentie. In tegenstelling tot e-mail komen sms-berichten vrijwel altijd aan, tenzij de ontvanger zich afmeldt of je nummer blokkeert. Dit zorgt voor een hogere kans dat je bericht daadwerkelijk wordt gelezen.

3. Verbeterde leadgeneratie en conversie

Hoewel SMS-marketing niet je enige marketingkanaal zou moeten zijn, kan het een krachtige aanvulling zijn op een gevarieerd marketingplan. Gebruik SMS om afspraken te bevestigen, uitnodigingen voor lokale evenementen te versturen, woningvermeldingen te delen en tijdgevoelige informatie door te geven.

Hoe begin je hier nu mee?

Het starten met SMS-marketing is vergelijkbaar met het introduceren van elk nieuw marketingkanaal. Gebruik je bestaande marketingkanalen om belanghebbenden te informeren dat je nu ook via sms bereikbaar bent en wat voor informatie je via sms zult delen. Vermeld voortaan altijd je sms-telefoonnummer in je contactgegevens en marketinginhoud.

Je kunt beginnen met een introductie-sms waarin ontvangers de optie krijgen zich aan te melden. Houd deze berichten kort en netjes en behoud een toon die in lijn is met je merk en klantengroep.

Concreet

  1. Begin elk bericht met een persoonlijke begroeting. Dit maakt berichten persoonlijker en minder oplichtingsgevoelig.
  2. Houd het kort en bondig. Idealiter gebruik je 160 tekens of minder.
  3. Houd rekening met de timing. Verstuur berichten binnen professionele uren.
  4. Elke sms moet een duidelijk doel en oproep tot actie hebben. Wat wil je dat de ontvanger doet na het lezen van je bericht?
  5. Gebruik duidelijke, toegankelijke taal. Vermijd jargon en slang.
  6. Schrijf originele tekst voor elk bericht. Ontvangers willen niet het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een massale campagne.
  7. Bied altijd de optie om zich af te melden. Het is wettelijk verplicht en toont respect voor de ontvanger.

Tips voor een succesvolle SMS-campagne

Segmenteer jouw doelgroep

Een van de belangrijkste klachten over SMS-marketing is dat mensen zich verkocht voelen in plaats van aangesproken. Door je doelgroep te segmenteren, kun je gerichtere en effectievere berichten sturen. Gebruik je CRM om gedetailleerde klantprofielen te maken en segmenteer op basis van locatie, budget, leeftijd, interesses en eerdere interacties.

Korte codes en trefwoorden

Gebruik korte codes en trefwoorden om je campagnes professioneler en makkelijker te beheren. Korte codes zijn vijf- tot zescijferige nummers die gemakkelijk te onthouden zijn en sneller worden afgeleverd dan gewone sms-berichten. Trefwoorden kunnen worden gebruikt voor sms-aanmeldcampagnes, waarbij klanten bijvoorbeeld een woord naar je korte code kunnen sturen voor meer informatie.

A/B Testen

Test de effectiviteit van je campagnes door A/B-splittests uit te voeren. Verdeel je doelgroep in twee groepen en test verschillende variaties van dezelfde campagne. Meet het succes aan de hand van openings- en responscijfers en pas de resultaten toe op toekomstige berichten.

Koppel aan jouw CRM

Een goede CRM moet je in staat stellen meerdere marketingfunnels te beheren via hetzelfde platform. Je CRM moet telefooncontacten en sms-follow-ups kunnen volgen en beheren. Gebruik de functies van je CRM om sms-berichten te automatiseren en klantgegevens gemakkelijk te organiseren.

Oplossingen voor SMS-marketing

Afspraken en herinneringen

Automatiseer herinneringen voor afspraken met planningsintegraties zoals Calendy of je CRM. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je klanten hun afspraken niet vergeten.

Verzamel klantinformatie

Vraag bij aanmelding om basisgegevens zoals naam, e-mailadres, budget en stad. Deze informatie helpt je om je marketinginhoud beter af te stemmen op je doelgroep.

Deel relevante woningaanbiedingen

Stuur je klanten woningen die echt bij hen passen. Dit maakt het verschil tussen ontvangers die je berichten waarderen en degenen die zich afmelden.

Beloon loyaliteit

Werk samen met lokale bedrijven om kortingen en incentives te bieden aan je klanten. Creëer exclusieve inhoud voor je meest loyale klanten.

Effectief SMS-Voorbeeld

Hier is een voorbeeld van een effectieve marketing-sms die je kunt sturen:

"Hallo [Voornaam], hier is [Jouw Naam] van [Makelaarskantoor]. Ik wilde je laten weten dat er een prachtige nieuwe woning beschikbaar is in [Wijk]. Het is perfect voor gezinnen en heeft een grote tuin en moderne keuken. Interesse? Laat het me weten en ik plan graag een bezichtiging voor je in! Groeten, [Jouw Naam]. Afmelden? Stuur 'STOP'."

Conclusie

SMS-marketing is een krachtige tool voor vastgoedmakelaars om direct en persoonlijk met klanten te communiceren. Als onderdeel van een breder marketingplan kan sms een waardevolle bijdrage leveren aan het opbouwen van sterke klantrelaties en het verhogen van de betrokkenheid. Met de juiste strategieën en een beetje aanpassing kun je snel de winnende formule voor je sms-marketingcampagnes vinden.