TikTok for business: laat de creatieve kant van je merkt zien

1/2/2024

TikTok, het trendy social media-platform. Als je nog nooit van TikTok hebt gehoord, dan heb je wellicht even onder een steen geleefd. Heel wat mensen, van beroemdheden tot tieners tot coole oma's, zitten op TikTok - maar wat kan dit betekenen voor jouw bedrijf? Aan de oppervlakte lijkt het platform een plek voor grappige lip-sync video's, niet een plek om producten en diensten te promoten. Toch is er veel potentieel voor zowel kleine als grote bedrijven. Je kan TikTok for business gebruiken om je publiek op een leuke en creatieve manier te bereiken.

Wat is TikTok?

tiktok for business

TikTok profileert zich als dé plek voor korte filmpjes op smartphones. Stel je een Instagram voor video's of een korte vorm van YouTube voor, maar met een heleboel toffe nieuwe functies. Video's op TikTok kunnen tussen de vijf seconden en zestig seconden lang zijn en je kunt makkelijk eye-catching filters en speciale effecten toevoegen. Ook toepasselijke muziek mag niet ontbreken aan je video, daarom heeft TikTok een ruime muziekbibliotheek.

Het algoritme van TikTok maakt gebruik van AI om gebruikers aanbevelingen te geven over welke video's ze moeten bekijken op basis van hun eerdere kijkervaringen. Het algoritme maakt het gemakkelijk voor gebruikers om nieuwe inhoud te ontdekken, en dit maakt het ook gemakkelijk om virale sensaties te creëren.

Wat moet je nog zoal weten van TikTok?

 • De app groeit volop en is momenteel het zesde grootste sociale netwerk.
 • In 2019, was het zelfs de tweede meest gedownloade app.
 • De gemiddelde gebruiker opent de app soms meer dan acht keer per dag.
 • Ongeveer 60% van de gebruikers zijn vrouwen, 40% zijn mannen.
 • De grootste demografische groep zijn 18-24 jarigen, gevolgd door 13-17 jarigen.
“What happens on TikTok, doesn’t stay on TikTok.”

TikTok for business, hoe zit dat in elkaar?

Tiktok kent twee soorten accounts: persoonlijke profielen voor de standaard gebruiker, en TikTok-Pro account voor bedrijven.

Als bedrijf krijg je extra inzichten en statistieken over je account en geplaatste video’s. Nog een voordeel! Een pro-account is gratis!

Het algoritme zorgt ervoor dat de inhoud van je merk wordt bekeken door gebruikers die het interessant vinden en het meest geneigd zijn om mee te doen. Je hoeft niet achter volgers aan te jagen om je content gezien te krijgen op TikTok. De gebruikersinterface is geoptimaliseerd voor ontdekking en geeft prioriteit aan goede content boven al het andere, wat leidt tot lange sessie tijden en hoge betrokkenheid.

Dankzij TikTok kan je online verkoop stimuleren, je naamsbekendheid vergroten of een community opbouwen.

Top! Maar hoe begin ik eraan?

Eerst en vooral, maak een account aan! Je moet begrijpen hoe het platform werkt vooraleer je video’s begint te uploaden. Het is belangrijk dat je zeker bent dat je doelgroep gebruik maakt van dit platform, anders is een TikTok account van weinig nut.

Is je doelgroep actief op TikTok? Top! Kijk dan wat andere bedrijven in de sector doen op het platform, zoek je concurrentie op en verken de markt. Zoek de trends op en doe hieraan mee!

Enkele ideeën waar je mee kan starten:

 • Stel jezelf en je team voor met een leuk themalied dat de essentie van je bedrijf weergeeft.
 • Geef volgers een rondleiding op je werkplek zodat ze kunnen zien waar de magie gebeurt.
 • Heb je een succesverhaal over hoe je je bedrijf bent begonnen? Vertel het!
 • In plaats van mensen te vertellen hoe geweldig je product of dienst is, kun je kijken of ambassadeurs er iets over willen delen op video.
 • Laat ook de werking zien van je product/dienst.
 • Veel kleine bedrijven hebben huisdieren rondlopen. TikTok gebruikers houden van schattige dierenvideo's.
 • Geef handige tips en tricks aan je auditie. Probeer een meerwaarde te geven aan je doelgroep.
 • Zoek influencers (groot of kleinschalig) die jouw producten of diensten laten zien aan hun volgers.
 • Hoe wordt het product gemaakt? Laat gebruikers het stap-voor-stap proces zien. Time-lapse video's zijn erg populair op TikTok.
 • Wil je anderen inspireren om hun eigen bedrijf te beginnen? Geef tutorials over hoe je dat kunt doen.

Er zijn zoveel verschillende manieren om informatie over je bedrijf te delen op TikTok. Wat je moet onthouden is dat TikTok gebruikers van leuke en creatieve video's houden. Ze willen geen pratend hoofd zien dat uitlegt hoe je een product moet gebruiken of waarom jouw product het beste is. Ze willen een boeiend verhaal zien over een product met wat aanstekelijke muziek op de achtergrond. Maak geen advertenties, maak TikToks!

In bovenstaande filmpje gemaakt door @stienedlund, zien we hoe ze via de ALDI emoji’s outfits uitkiest. Een leuke, creative manier om de verzameling emoji’s weer te geven.

Er wordt regelmatig content van TikTok geplaatst op alle belangrijke sociale kanalen, waardoor het bereik veel verder reikt dan het platform. Hierdoor is TikTok als geen ander in staat merken te verweven in het weefsel van cultuur en nieuwe trends. Neem deel aan nieuwe creatieve bewegingen - of start ze - vanaf de basis.

Maak gebruik van de juiste hashtags

Als je wilt dat je content ontdekt en verspreid wordt door het algoritme, zal je onderzoek moeten doen naar hashtags.

 • Welke hashtags zijn trending?
 • Waar klikt je doelgroep op?
 • Welke hashtags hebben betrekking op je bedrijf?
tiktok for business

Je kan niet zomaar hashtags gebruiken omdat ze populair zijn. Gebruikers zullen klikken op deze hashtags en teleurgesteld zijn omdat het niet is wat zij zoeken, en niet meer naar je account terugkeren. Hashtags moeten ook echt iets met je video’s te maken hebben.

Wanneer je een video op TikTok plaatst, zorg er dan voor dat je hashtags toevoegt die relevant en populair zijn. Houd in gedachten dat TikTok vooral voor amusement is - geen harde verkoop. Ze zijn op zoek naar leuke inhoud die hen zal vermaken. Gebruik hashtags strategisch om de aandacht van je publiek te krijgen.

Gebruik maken van user-generated content

Hoewel het maken van je eigen video's een goede manier is om je bedrijf te promoten en naamsbekendheid te geven op TikTok, kun je ook gebruik maken van de inhoud van je klanten. Dit is waar hashtags weer van pas komen. Maak een hashtag voor je bedrijf en vraag je klanten om deze te gebruiken wanneer ze iets over je producten posten op TikTok. Je kunt ook een betaalde hashtag-uitdaging organiseren.

Op deze manier leren potentiële klanten over je bedrijf via het beste marketingmiddel: mond-tot-mondreclame.

Even een voorbeeld om mee af te sluiten: je hebt een kledingzaak, een potentiële klant ziet een TikTok-video waarin een andere gebruiker je designerjurk draagt; dan zullen ze de hashtag van je bedrijf willen volgen om meer over die jurken te weten te komen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat ze een aankoop doen via jouw website - allemaal vanwege een TikTok-video.

Ontdek het webinar 'Content maken voor Tiktok & Instagram reels' om jezelf helemaal onder te dompelen in dit onderwerp.