Hoe een blog starten voor jouw bedrijf

17/8/2023

De meeste bedrijven hebben een blog gekoppeld aan hun website. Misschien ben je hier nog niet mee gestart of ben je nog maar net begonnen. Een blog starten voor jouw kantoor heeft alleen maar voordelen en het is zelfs enorm belangrijk voor jouw business, want zij zorgen voor een stroom van trafiek, nieuwe leads naar jouw website. Dus doe je dit nog niet dan is het nu de moment om hier mee te starten.

Moest je niet op de hoogte zijn van waarom een blog nu net zo belangrijk is, sommen we hieronder graag even op wat de voordelen zijn. Want om eerlijk te zijn, lijkt het veel werk en stel je jezelf misschien wel de vraag of dit niet nutteloos is?

Content, content, content

Content is enorm belangrijk voor jouw website en hier wordt vaak niet over nagedacht. Jouw website wordt gemaakt met alle nodige pagina's (informatie, contactgegevens, team, etc.) maar er wordt daarna vaak niets meer toegevoegd.  De bedoeling van jouw website is nog altijd om bezoekers te trekken en wanneer je een blog koppelt, dan ga je dus nieuwe content aan jouw website toevoegen en dat is waar de zoekmachines van houden én wat uiteindelijk voor die extra bezoekers zal zorgen.

Persoonlijker

Door te bloggen kan je jouw mening, feedback , visie over alles wat met jouw niche te maken heeft verwerken. Op die manier wordt jouw website een heel stuk persoonlijker en dynamischer waardoor mensen het gevoel krijgen dat ze je kennen en bouw je extra vertrouwen en betere relaties op.

Expertise

Dankzij een blog krijg je de mogelijkheid om jouw kennis te delen. Je kan laten zien dat je een expert bent in jouw business of de sector waar jij in zit. Op deze manier zorg je voor vertrouwen bij jouw potentiële klanten en hopelijk kan dit er dan voor zorgen dat je meer verkoopt.

Stappen om een blog te starten

Kies een platform & domeinnaam

Vooraleer je van start gaat is het belangrijk om te kiezen voor een platform voor jouw blog. Voorbeelden zijn WordPress, Blogger of Hubspot. Als je al een website hebt op WordPress dan ga je uiteraard best verder met dat platform. Ook belangrijk is dat je jouw domeinnaam gaat bepalen. Best is wel dat je dit op een subdomein van jouw hoofd website zet. Start je enkel en alleen met een blog, dan hoef je hier inderdaad geen rekening mee te houden.

Bepaal jouw ideale bezoekers 

Bepaal wat jouw lezers eigenlijk willen lezen of waar ze naar op zoek zijn, welk probleem ze willen oplossen. Op basis daarvan kan je jouw zoekwoorden gaan bepalen. Vandaag de dag wordt er content voldoende aangeboden en passeren er zoveel updates op social media, mails, en nog vele andere waardoor het moeilijker wordt om effectief mensen te laten lezen. Maar eens je weet wat jouw ideale bezoekers willen lezen of je bent in staat om een extra waarde te creëren, dan zal dit al veel beter lukken.

Bepaal jouw zoekwoorden

Schrijf alle zoekwoorden op die met jouw business te maken hebben. Zorg voor zowel 'long tail' zoekwoorden als 'short tail' zoekwoorden, maar focus je vooral op de lange zoekwoorden van 3 tot 4 woorden aangezien je hiermee in de zoekmachines tegenwoordig beter scoort.  Een voorbeeld hiervan is : winterjas voor kinderen

Een goede manier om zoekwoorden te bepalen is om al eens te gaan piepen in de zoekfunctie van Google. Je zal zien dat zoekwoorden aangevuld worden en dat je gerelateerde zoektermen zal terugvinden die je dan kan gebruiken. Maar er bestaan ook gratis en betalende tools om jouw zoektermen te gaan bepalen. Een gratis voorbeeld is Keywordsurfer.


een blog starten

Schrijf jouw blogartikels

En dan kom je op het punt dat je jouw blogartikels moet gaan schrijven. Probeer bij het schrijven van jouw artikels jouw producten niet te veel te verkopen, maar geef informatie, geef een oplossing. Op die manier creëer je waarde voor jouw lezers en bouw je opnieuw vertrouwen op.

4 tips voor het schrijven van een blogartikel

Een blogartikel schrijven is in het begin zeker niet gemakkelijk. Hoe moet je hier nu aan beginnen en hoe bouw ik mijn artikel op? Hoe lang moet mijn artikel zijn? Allemaal vragen die al snel gesteld worden. Daarom geven wij nog snel 4 tips voor het schrijven van een blogartikel zodat je toch van start kan gaan. En onthou: alle begin is moeilijk!

1. Ga voor een pakkende titel

Jouw titel moet direct duidelijk zijn ; Waarover gaat het artikel? Daarom is het belangrijk dat je hier direct mee scoort. Dit is het eerste wat een lezer ziet en dus doet beslissen of ze het artikel gaan lezen of niet. Enkele voorbeelden en/of tips zijn:

 • Gebruik getallen (Vb. 5 x tips voor het schrijven van een blogartikel )
 • Start jouw titels met hoe, wat en waarom (vb. Hoe een Facebook account aanmaken)
 • Zorg voor een niet te lange titel 
 • Doe een belofte
 • Verwerk jouw ervaring in de titel (vb. Wat ik heb geleerd tijdens Covid-19)

2. Zorg voor een goede opbouw

De opbouw van jouw artikel is belangrijk. Breek jouw artikel op in verschillende alinea's en kopteksten (H1,H2,...). Zo zorg je voor een gemakkelijke leesbaarheid van jouw artikel en is er een duidelijke structuur. Maak jouw alinea's ook niet te lang en let erop dat je een goede afwisseling hebt tussen korte en lange zinnen.

3. Gebruik afbeeldingen

Om er niet voor te zorgen dat er alleen maar tekst op jouw lezer afkomt (ook al is het opgedeeld in alinea's) gebruik je best afbeeldingen of GIFS. Op die manier blijft het leuk om te lezen. Let wel op dat je afbeeldingen gaat gebruiken, dat je bijvoorbeeld een licentie aangaat bij Shutterstock zodat je steeds recht in jouw schoenen staat als het op auteursrecht aankomt. Gebruik dus niet zo maar foto's die je op Google vindt.

4. Optimaliseer jouw artikel voor SEO

SEO ofwel zoekmachineoptimalisatie is enorm belangrijk voor jouw blogartikels. 

Daarom optimaliseer je jouw blogpost best om op die manier meer mensen naar jouw website te trekken. Hieronder alvast enkele zaken waar je rekening mee dient te houden.

 • Zorg voor een goede metatitel
 • Voeg een goede metabeschrijving toe
 • Optimaliseer voor gerichte zoekwoorden
 • Voeg alt-teksten toe aan jouw afbeeldingen
 • Zorg voor interne en externe links
 • ....

Een handige plugin voor wanneer je met WordPress werkt is Yoast, maar uiteraard zijn er ook nog andere plugins waarmee je gemakkelijk jouw SEO instelt.

een blog starten

En dan is het belangrijk dat je jouw blog blijft onderhouden, m.a.w zorg dat je voldoende blogs schrijft zodat je voldoende verkeer naar jouw website laat leiden. Zo zal je beter zichtbaar worden en vinden meer en meer mensen hun weg richting jou.

"Content builds relationships. Relationships are built on trust. Trust drives revenue."