Hoe je jezelf kan onderscheiden door personal branding

17/8/2023

Personal branding is belangrijker dan ooit. Of je het nu wil of niet, iedereen heeft zijn eigen personal brand. Google jezelf is en kijk wat er naar voren komt. Zijn deze resultaten de eerste indruk die je van mensen wilt krijgen? Is de informatie die je deelt op social media platformen als LinkedIn, Facebook, Instagram en andere sites consistent?

Of je nu een date hebt of een sollicitatiegesprek, de kans is groot dat iemand je gaat googelen om meer te weten te komen over wie je bent. De vraag is echter: wil je jouw online reputatie een eigen leven laten leiden of wil je het verhaal sturen?

Met de verspreiding van sociale media en de ‘’gig-economie’’ (een economie waar een inkomen wordt verdiend met een alternatieve manier van werk: tijdelijk werk, kortlopende projecten en specifieke opdrachten (ook wel 'gigs') is het voor iedereen essentieel om personal branding te omarmen.

Wat is personal branding precies?

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, is beroemd om zijn uitspraak: ‘’Je merk is wat mensen over je zeggen als je niet in de kamer bent’’. De term ‘’branding’’ was vroeger voorbehouden aan bedrijven, maar met de komst van sociale sites en de gig-economie is personal branding een belangrijk fundament geworden.

Een persoonlijk merk is de unieke combinatie van vaardigheden en ervaringen die jou maken tot wie je bent. Zo presenteer je jezelf aan de wereld. Effectieve personal branding onderscheidt je van de concurrentie en stelt je in staat vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten en werkgevers.

Waarom is personal branding belangrijk?

Of je nu een werknemer of ondernemer bent, het bouwen van een persoonlijk merk is belangrijker dan ooit geworden

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de bedrijven eerst hun kandidaten of potentiële partners screenen tijdens het wervingsproces. 43% van de werkgevers gebruikt social media om hun huidige werknemer te controleren.

Personal branding is ook gunstig vanuit het perspectief van het bedrijf en werkgever zelf. Bedrijven moeten werknemers aanmoedigen om sterke persoonlijke merken op te bouwen, omdat het zorgt voor een positief effect. Wanneer medewerkers hun bedrijf mogen vertegenwoordigen op congressen of evenementen, ontwikkelen ze niet alleen zichzelf, maar geven ze ook de organisatie meer exposure. Dit geld natuurlijk ook allemaal wanneer jij een ondernemer bent.

Goede personal branding kan helpen bij het werven van nieuwe klanten en ook om bestaande klanten te behouden. Wanneer je een sterk persoonlijk merk hebt dan wordt je vaak gezien als betrouwbaar. Een andere reden waarom personal branding waardevol is, is dat de gig-economie niet snel zal verdwijnen. De gemiddelde persoon wisselt elke twee tot drie jaar van baan. In 2022 wordt verwacht dat bijna 40% van de beroepsbevolking werkt op freelance basis.

Voorbeelden van sterke personal Brands

Het ontwikkelen van een geweldig persoonlijk merk gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is absoluut noodzakelijk om je doel en missie op een oprechte manier aan jouw publiek en netwerk te communiceren. Wij geven enkele voorbeelden van beroemde mensen die ongelofelijke sterke persoonlijke merken hebben gebouwd. Dit hebben ze gedaan door ontzettend hard te werken, consistent te blijven een focus te hebben op de lange termijn.

  • Elon Musk: Wanneer je aan Tesla denkt, dan denkt bijna iedereen meteen aan Elon Musk. Zijn naam is bijna net zo bekend als een merk als Coca Cola. Ook al heb je zelf niks met de tech-wereld, waarschijnlijk heb je toch van Elon Musk gehoord. Dit komt mede door de enorme hoeveelheden geld die hij heeft uitgegeven aan publiciteitsstunts.
  • Oprah Winfrey: Oprah is ongetwijfeld de koningin van personal branding. Ze bouwt voortdurend aan eigen vermogen in haar merk, dat een geschatte nettowaarde heeft van 2,5 miljard. Oprah is altijd gebleven bij haar kerncompetentie: miljoenen kijkers trekken met dingen die voor iedereen te begrijpen zijn. Omdat Oprah trouw blijft aan zichzelf, heeft ze miljoenen mensen geïnspireerd om hun beste zelf te zijn.

Tips voor personal branding

Zoek uit wie je bent

Om een persoonlijk merk op te bouwen dat jouw persoonlijke en professionele identiteit nauwkeurig weerspiegelt, moet je eerst weten wie je bent. Maak een lijst van jouw persoonlijke sterke en zwakke punten. Vraag jezelf:

  • In welke werkgebieden blink ik uit?
  • Wat motiveert mij?
  • Over welke eigenschappen hebben anderen mij gecomplimenteerd?
  • Welke rollen lijken mij energie te kosten?
  • Aan welke projecten kan ik uren besteden zonder me overweldigd of moe te voelen?

Als je moeite hebt om deze vragen te beantwoorden, vraag dan aan vrienden, familie en collega's hoe zij jou zouden omschrijven.

personal branding

Bepaal waar je bekend om wil staan

Jouw persoonlijke merk is meer dan een weerspiegeling van wie je vandaag bent; het is de routekaart van waar je heen moet. Naast het begrijpen van je bestaande vaardigheden en competenties, is het van belang om je sterke en zwakke punten te beoordelen. Door dit te doen, ontdek je de vaardigheden en eigenschappen die jou onderscheiden, evenals de gebieden waar verbeteringen liggen of waar je extra kennis moet opdoen. Door te voorspellen waar je over vijf of tien jaar wilt staan – kun je beter bepalen welke stappen je moet nemen om daar te komen.

Vergroot je online aanwezigheid

Een van de belangrijkste aspecten van personal branding is ervoor te zorgen dat je online aanwezigheid aantrekkelijk is voor potentiële klanten, collega’s of anderen. Wees wekelijks actief op social media en zorg ook dat je actief bijdragen liked en meedoet aan discussies. LinkedIn is het perfecte platform om te werken aan jouw professionele personal brand.

personal branding

Verbinding maken met een mentor helpt je om dieper inzicht te krijgen in je respectievelijke vakgebied of missie. Het is belangrijk om te leren van het succes van anderen die met soortgelijke uitdagingen te maken hebben gehad.

Een mentor kan een frisse kijk bieden op jouw merk, bedrijf en aanpak. Het is gemakkelijk om tunnelvisie te ervaren als je geen input van externe bronnen zoekt. De beste manier om deze valkuil te vermijden, is door vanaf het begin proactief op zoek te gaan naar mentoren.

Benieuwd hoe je op zoek moet gaan naar een mentor? Lees dan ons artikel 'hoe een goede mentor vinden.'

Bouw aan je persoonlijke merk

In de wereld van vandaag wordt personal branding steeds belangrijker. Je kunt deze blog gebruiken als startpunt om jouw persoonlijke merk op te bouwen en te onderhouden en om zelf te zien welke kansen op je pad komen. Start vandaag nog met het bouwen van je personal brand! Breng voor jezelf in kaart hoe jij gezien wilt worden, wat voor jou belangrijk is en stel doelen voor jezelf.