Ochtendroutines om jouw productiviteit en succes te verhogen

17/8/2023

Als ondernemer is jouw tijd jouw kostbaarste bezit, maar velen van ons lijken steeds tijd tekort te hebben om dingen klaar te krijgen. Ze krijgen het gevoel alsof tijd hen inhaalt. Terwijl als je tijd op een effectieve manier beheert, dan zal je ook succesvol zijn. De echte sleutel naar succes draait niet om het aantal uren dat je op een dag werkt, maar wel om hoe effectief en efficiënt je jouw tijd (die je hebt) spendeert. 

De belangrijkste tijd van jouw dag begint bij de ochtend. Wat jij in de ochtend doet zal de rest van jouw dag bepalen. Ken je het 'stoten tegen jouw bed verhaal'? Daarom is het belangrijk dat je jouw ochtend met een positieve mindset start om succesvol te zijn. 

Dit artikel zal je helpen om een ochtendroutine op te zetten waardoor je productiever en dus ook succesvoller zal zijn.

Focus on being productive instead of being busy" -Tim Ferriss 

Waarom zijn ochtendroutines belangrijk

Ochtendroutines zijn een goede manier om elke dag opnieuw jezelf en jouw lichaam te voeden met positiviteit waardoor je dus een productievere dag zal ervaren. Jouw ochtendroutine bepaalt de rest van jouw dag. Een uurtje vroeger opstaan waardoor je jezelf fitter, gelukkiger en succesvoller maakt. 

Het nadeel van geen ochtendroutines te hebben is dat je minder aan jezelf en jouw doelen kan werken. Want de meeste mensen doen in de ochtend nog steeds hetzelfde: snoezen, even door social media scrollen, jouw mails al eens checken, aankleden, koffie drinken en vertrekken. Op deze manier heb je geen tijd aan jezelf besteed, geen tijd om aan jouw doelen te werken en geen tijd om te bewegen.

Alles start bij een goede nachtrust. Wanneer deze verstoord is dan zal dit automatisch ook invloed hebben op jouw ochtend en dus ook op de rest van de dag. Daarom is het belangrijk dat je dus ook jouw nachtrust verzorgd. Wanneer je niet goed uitgerust bent, zal jouw stressniveau stijgen en zal je dus ook prikkelbaarder zijn. En deze 2 zijn absoluut niet complementair met productiviteit. Voel je jezelf zenuwachtig of gestresst voor je gaat slapen? Maak dan al een to-do lijstje op of een lijstje met wat je niet mag vergeten. Op die manier hoef je hier 's nachts al niet van wakker te liggen. 

Sta vroeg op

Niet iedereen is een ochtendmens en dat hoeft ook niet, maar de meerderheid van de succesvolle ondernemers zijn vroege vogels, dit blijkt ook uit onderzoek. Door vroeg op te staan, creëer je extra tijd die je kan gebruiken om bijvoorbeeld te mediteren, tijd door te brengen met jouw gezin, te sporten,jouw hond uit te laten, een boek te lezen. Dit alles voor jouw dag écht begint. Beeld je eens in hoe het zou voelen wanneer je deze extra tijd creëert? 

Ben je nog op zoek naar goede boeken om te lezen? Bekijk dan het artikel 10 boeken die je als ondernemer moet lezen.

Mediteer

Mediteren wordt nog niet door iedereen aanvaard. Vaak wordt het meteen afgeschreven als 'dat is niets voor mij'. Terwijl er verschillende vormen van mediteren zijn die jou echt wel kunnen helpen. Het is bewezen dat mediteren ervoor zorgt dat je meer focus zal hebben, minder stress en angst en dat het jouw geheugen verbetert én creativiteit stimuleert.

Door in de ochtend te mediteren maak je jouw hoofd leeg en kan je jouw dag met een frisse aanpak starten."

Via Youtube kan je heel wat begeleide meditatie oefeningen terugvinden om jou op weg te helpen, maar er staan ook verschillende apps die je kan downloaden om te mediteren, zoals:

Neem dus de tijd om even te mediteren en te bewegen vooraleer je aan jouw dag start. Werken aan jouw mentale en fysieke gezondheid helpt je alleen maar vooruit. In welke volgorde je dit doet, dat bepaal je uiteraard zelf.

6 Voordelen van meditatie

Minder angst

Mediteren vermindert angst en stress en verhoogt ons welzijn.

Meer focus

Meditatie zorgt ervoor dat je beter kan leren , meer informatie verwerken en creatiever bent

Verhoogt geluk

Mediteren leert je dat geluk in ons zelf zit en niet extern.

Productiever

Door meer gefocust te zijn, zal ook jouw productiviteit verhogen

Meer energie

Je energielevel zal versterken na meditatie

in Balans

Door te mediteren breng je jezelf en jouw emoties in balans.

Beweeg

Zoals reeds vermeld is bewegen dus ook enorm van belang om jouw productiviteit te verhogen. Bewegen of sporten geeft een boost aan energie, motivatie, productiviteit. Velen proberen dit te vermijden of beginnen al te zweten bij de gedachte alleen al. Zoek iets van beweging dat bij jou past, zolang je maar beweegt. Ben je iemand die graag fietst? Spring dan 's morgens op jouw fiets. Ga je liever een ochtendrun doen? Dat is ook oké. Zelfs simpele stretch oefeningen zijn al genoeg! Doe iets dat je kan volhouden en starten is altijd moeilijk, maar eens je in de routine bent zal je jezelf er veel beter bij voelen.

Bewegen is een investering in tijd, energie en in jouw eigen persoonlijke gezondheid zowel mentaal en fysiek. En als ondernemer mag je jezelf niet voorbij lopen, alles start bij jezelf!

Richard Branson, Sheryl Sandberg and Mark Zuckerberg zijn succesvolle ondernemers die hun dag allemaal starten door te fitnessen.

Toon dankbaarheid

Het is bewezen dat dankbaarheid tonen een gezondere en positievere mindset creëert. Je zal betere beslissingen nemen, de juiste mensen aantrekken, jouw geld op een betere manier uitgeven en je zal creatiever zijn. Door dankbaar te zijn haal je de focus weg bij anderen en ga je meer op jezelf concentreren waardoor je zelf succesvoller kan zijn en gelukkig!

Dankbaarheid tonen neemt maar 5 tot 10 minuten in beslag en kan je in de ochtend gemakkelijk bij jouw kop koffie beoefenen. Stel jezelf elke ochtend de vraag waarvoor jij dankbaar bent? Is dit voor jouw gezin, gezondheid,... Er zijn ook verschillende manieren om dankbaarheid te tonen. Je kan dit in stilte doen maar  je kan ook een dankbaarheidsdagboek bijhouden waarin je elke dag 5 dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Deze dagelijkse oefening zal er niet alleen voor zorgen dat je positiever in het leven zal zijn, maar zal ook negatieve gevoelens zoals angst en frustratie overheersen.

3 manieren om dankbaarheid te tonen

Hou een dankbaarheidsdagboek bij

In dit dagboek kan je elke dag voor je jouw dag start opschrijven waarvoor je dankbaar bent. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Schrijf 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent
  • Voor wat ben je dankbaar dat je nu hebt, maar 1 jaar geleden niet?
  • Voor welke fouten die je gemaakt hebt ben je dankbaar?
  • Welke skills heb je waarvoor je dankbaar bent?

Ga niet mee in het negatieve

Veerkracht is een van de belangrijkste capaciteiten die je als ondernemer nodig hebt. Je zal op regelmatige basis geconfronteerd worden met uitdagingen of je zal af en toe falen. Het is hoe je hier mee omgaat dat belangrijk is. Je kan hier over blijven stilstaan , maar het zal je veel meer helpen door hierover te reflecteren en verder te gaan. Op die manier kom je niet in de negatieve spiraal terecht en zal je jouw mindset omzetten naar dankbaarheid.

Toon dankbaarheid aan anderen

Waneer iemand die je kent (collega, klant, vriend, ...) iets bereikt toon jouw waardering dan aan hen. Dankbaarheid tonen als ondernemer gaat verder dan alleen dankbaar zijn voor de dingen die jezelf hebt, het gaat ook over het herkennen van de dingen waar je dankbaar voor bent bij anderen. 

Organiseer

Maak in de ochtend een overzicht van wat er vandaag gedaan dient te worden of welke doelen die je vandaag graag zou willen behalen. Deze georganiseerde planning zal jou helpen om de dag door te komen en niet door van het een naar het andere te lopen, wat jou alleen maar gestresst maakt. Neem hiervoor enkele minuten de tijd en jouw dag zal veel productiever zijn.

Een oefening kan zijn om een lijst te maken van doelen die je zou willen halen vandaag en daar een top 5 van te kiezen. Zo weet je precies waar jouw focus ligt. De andere die overblijven kan je de dag daarna doen of delegeren aan iemand anders. Spendeer alleen jouw energie aan wat écht belangrijk is. Zorg ook dat de plaats van waar je werkt georganiseerd ligt, ook dit zal al heel wat verbeteren aan jouw productiviteit.