Personal branding inzetten als marketing voor makelaars

17/8/2023

Hoe kun je je onderscheiden van de massa aan vastgoedkantoren die er zijn in België? Om jouw vastgoedbedrijf te laten bloeien, heb je een krachtig & persoonlijk merk nodig. Een krachtig merk creëer je door in te zetten op gerichte marketing voor makelaars. Om je merk vervolgens ook nog eens persoonlijk te maken, moet je aan de slag met personal branding in jouw marketing strategie!

Onthoud dat jij het merk bent van jouw vastgoedonderneming. Jouw merk is jouw belofte aan jouw doelgroep.

In deze blog gaan we dieper is op hoe jij jouw vastgoedbedrijf een krachtige en persoonlijke uitstraling geeft met personal branding. We geven je 4 tips mee die je direct kunt toepassen.

Maar eerst, wat is personal branding eigenlijk?

Bij personal branding kijk je naar wat jou en jouw bedrijf uniek maakt. Je laat je kwaliteiten, passies en ambities zien aan de wereld. Niet alleen als mooie verpakking, maar echt en authentiek. Je zet jezelf als uniek persoon 'in de markt'. Als jij helder uitdraagt wie jij bent en waar jij goed in bent, weten mensen waar ze jou voor kunnen benaderen, en waarvoor niet.

Je personal brand staat voor een groot deel online. Maar ook je bedrijfsnaam, pitch of bedrijfslogo dragen bij aan jouw uitstraling. Potentiële klanten vormen zich op basis van jou en jouw merk een oordeel. Alleen als je je onderscheidt van de rest, ga je opvallen. Daarbij hoort nadenken over hoe je jezelf wilt presenteren. Welke personal brand wil jij hebben en spreek je daarmee je doelgroep aan.

marketing voor makelaars

Kort gezegd, is personal branding dus het laten zien van jouw persoonlijk unique selling points aan jouw doelgroep. Met persoonlijke unique selling points bedoelen we onderscheidende kwaliteiten, eigenschappen, kennis of iets unieks van jou zelf als persoon.

4 tips om personal branding in te zetten als marketing voor makelaars

1. Bepaal je doelgroep

Als je niet weet waar je moet beginnen, schrijf dan de namen op van de 15 meest recente klanten die je hebt geholpen. Vergelijk hun overeenkomsten en zoek hier verbanden in. Dit helpt bij het creëren van een klant persona en geeft waardevolle inzichten over wat jouw potentiële klanten denken en doen wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe woning of de ideale makelaar zoeken om hun woning te verkopen.

Nadat je het gedrag van jouw potentiële klant begrijpt, maak je inhoud die echt waarde toevoegt aan hun wensen en behoeften. De inhoud die je deelt moet volledig aansluiten op hun wensen en behoeften. Zo kan je bijvoorbeeld veelvoorkomende relevante problemen die spelen bij je doelgroep op lossen door gratis informatieve content te maken. Wees authentiek door waardevolle verhalen te vertellen, vertrouwen te creëren en relaties op te bouwen.

2. Focus op wat jou anders maakt

Klanten zoeken altijd op een manier dat de persoonlijkheid en visie van hun vastgoedmakelaar goed aansluit bij die van hen zelf. Nu je de behoeften van jouw klanten begrijpt, moet je je concentreren op wat je te bieden hebt.

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om jouw unieke punten te achterhalen, zoals:

• Als de rollen waren omgedraaid, waarom zou ik dan mijn huis verkopen bij mezelf?

• Wat typeert mij en zijn mijn meest uitgebreide passies?

• Wat zeggen mensen nadat ze zaken met mij hebben gedaan?

• Hoe maak ik het koopproces makkelijker voor mijn klanten?

• Hoe help ik mijn klanten tijd of geld te besparen?

• Hoe houd ik de relatie voor altijd met mijn klanten?

Hoe specifieker je antwoorden zijn, hoe groter de kans op kwaliteitsinhoud, want dat maakt jou uniek. Hoe beter je bewijst dat het een voordeel is dat jouw doelgroep met jou samenwerkt, hoe meer je potentiële klanten zult aantrekken en jouw bedrijf kunt laten groeien.

Maar pas op en lieg nooit tegen je doelgroep. Een vertrouwensbreuk kan je jaren lang wantrouw bezorgen of je zelfs helemaal uit de branche dwingen. Doe je zelf voor als wie je echt bent en laat je hart zien. Zorg voor consistentie.

3. Ga verder dan alleen visuals

Consistent zijn met het kleurenpalet, het lettertype dat je gebruikt en de juiste timing van jouw berichten op social media kan helpen. Maar als het gaat om social media, moet je focus liggen op de kwaliteit van je inhoud. Het regelmatig aanbieden van hoogwaardige inhoud verhoogt je geloofwaardigheid en expertise in de branche. Daarnaast verhoogt het daardoor ook de kans dat jouw potentiële klanten je in tijden van nood herinneren en je contacteren. Bouw sociaal bewijs op!

Toonaangevende vastgoedbedrijven bieden hun makelaars vaak een eigen marketingteam en zelfs een aangepast logo aan, maar dat is niet altijd genoeg.

Vastgoed is een zeer emotionele transactie, en een deel van de rol van een makelaar is om hun klanten te helpen bij het navigeren door alle emoties die gepaard gaan met het kopen of verkopen van vastgoed. De enige manier om jouw klanten daarin te ondersteunen, is door hun behoeften duidelijk te begrijpen, en geen enkele bedrijfsgerichte marketingstrategie kan je daarmee helpen. Het moet van jou als persoon komen en dus is personal branding DE manier. Omarm jouw transparantie!

4. Mens zijn

Verlies nooit je menselijke kant wanneer je bezig bent met personal branding. Een geleidelijke stroom van ideale klanten hangt af van jouw authenticiteit, consistentie en kwaliteit van jouw inhoud.

Personal branding is een aspect van jouw vastgoedbedrijf dat in de loop van de tijd zorgvuldig moet worden vormgegeven. Begin met het definiëren van je missie en wees je bewust van wat mensen zeggen nadat ze zaken met je hebben gedaan. Creëer je eigen cultuur!

Menselijke reacties helpen om de resultaten van jouw bedrijf te verhogen. Relaties die zijn gebaseerd op empathie, vertrouwen, transparantie en eerlijkheid zijn degenen die standhouden en een leven lang mogelijk succes opleveren.

Vind manieren om behulpzaam te zijn door een unieke en oprechte stem voor jouw klanten te ontwikkelen, en je zult gegarandeerd jouw vastgoedonderneming zien groeien.