Het belang van ergonomisch werken: 8 tips

17/8/2023

Wanneer je iets hoort of lees over het belang van ergonomisch werken, komt het al gauw neer op de negatieve factoren waarvoor ergonomisch werken wordt toegepast. Zo wordt er vaak gepraat over de problemen die kunnen worden voorkomen door het ergonomisch werken.

Maar jezelf en jouw medewerkers stimuleren om ergonomisch te werken, heeft ook een positief effect: je presteert beter en de focus op de problemen van de werkplek zal zich verplaatsen naar werk gerelateerde focus.

Ergonomisch werken resulteert in minder ziekteverzuim en ernstige of chronische klachten, wat weer leidt tot een hogere efficiëntie en betere prestaties: jij blij, je werknemers blij, belanghebbenden blij en dus iedereen blij!

Maar wat is ergonomisch werken precies?

Ergonomisch werken houdt in dat je een juiste werkhouding aanneemt en voldoende mentale en fysieke herstelmomenten inplant tijdens de werkuren.

Denk bijvoorbeeld aan 8 uur zittend werken achter een bureau. Om ergonomisch te werken zal je elk uur even moeten staan of lopen. Daarnaast moet uw zithouding juist zijn om je lichaam niet fysiek te belasten. Ergonomisch werken zorgt ervoor dat de veiligheid en de gezondheid van jou en je werknemers gewaarborgd worden.

Naast de gezondheid van jou en je werknemers, biedt ergonomisch werken tal van andere voordelen voor jouw onderneming!

Voordelen van ergonomisch werken

Verlaag de kosten  

Door te investeren in ergonomische werkplekken, verklein je de kans op  ziekteverzuim. Ben je zelf ziek, of zijn je medewerkers zien, dan ga je dit altijd terug zien in de kosten. Wanneer je zelf ergonomische klachten hebt, zal je jouw werk (deels) moeten uitbesteden. Wanneer je medewerkers ergonomische klachten hebben, zal je ze door moeten betalen zonder dat zij hun werkzaamheden kunnen doen.

Zorg je voor ergonomische werkplekken op kantoor, dan neemt de kans op ergonomische klachten drastisch af.

Verhoog de productiviteit  

Ergonomische werkplekken verhogen de productiviteit. Het ontwerpen van een werkplek die een goede houding bevordert, minder repetitieve bewegingen vereist, gemakkelijker hoogtes en reikwijdtes toelaat, en minder inspanning nodig heeft zal zorgen voor efficiëntere werkprocessen. Meer efficiëntie is gelijk aan meer productiviteit.

Werkkwaliteit  

Slechte kantoorergonomie leidt tot vermoeide en snel geïrriteerde geesten van mensen. Hierdoor zullen jij en je werknemers (vaak onbedoeld) met 100% inzet werk verrichten. Voorbeelden hiervan zijn belangrijk detail missen in e-mails of een belangrijk telefoontje naar een klant vergeten. Een bekend voorbeeld hiervan is het vergeten van het bijvoegen van de bijlage in een verzonden e-mail….

De beste manier om je medewerkers in gefocust te houden, is door te investeren in een ergonomische werkplek. Goede kantoorergonomie houdt iedereen in topvorm.

Verbetering van de betrokkenheid van medewerkers  

De ergonomie van het kantoor zal het ziekteverzuim verminderen, het moreel verhogen en de betrokkenheid van medewerkers vergroten. Medewerkers zullen het ook waarderen dat het bedrijf waarvoor ze werken zo hard werkt om hun gezondheid te waarborgen.

Veiligheidscultuur

Investeren in ergonomisch werken laat zien dat je bedrijf zich inzet voor gezondheid en veiligheid. Door gezondheid en veiligheid tot een kernwaarde van jouw bedrijf te maken, creëer je een sterkere veiligheidscultuur op jouw werkplek.

Dit zal ook buiten het bedrijf al positief ervaren worden. In onze vorige blog over maatschappelijk verantwoord ondernemen (Link intern naar MVO blog), hadden we het over MVO inzetten als unique selling points. Het waarborgen van ergonomische werkplekken kan ook zeker ingezet worden als een maatschappelijk verantwoorde unique selling point!

8 tips waarmee jij en je werknemers ergonomisch te werk gaan

Tips om zelf ergonomisch verantwoord te werk te gaan:

Design is not just what it looks like, design is how it works - Steve Jobs

1.Sta op en loop rond

Blijf niet in 1 houding zitten, verander regelmatig je houding. Zo kan je bijvoorbeeld muis loslaten als je iets op je scherm aan het lezen bent. Of je kan opstaan en rondlopen als je aan het telefoneren bent.

Zo is een zit-sta werkplekken een goed idee, omdat ze snel (vaak automatisch hoger kunnen worden gezet zodat je even staand kunt werken. Deze positieverandering geeft je tevens een kleine energieprikkel, waardoor je geest weer opfrist. Wanneer je in een ruimte werkt waar mensen rond lopen en zo nu en dan staand werken, herinnerd iedereen zich aan het belang van ergonomisch werken.

2.Pauzeer op tijd en regelmatig

Neem regelmatig korte pauzes waarbij je jouw bureau ook echt verlaat. Integreer deze pauzes in je werkritme door bijvoorbeeld even bij een collega langs te gaan in plaats van het sturen van e-mail.

3.Gebruik ergonomische producten

Probeer naast een ergonomische opstelling van bureau, stoel en monitorarm ook andere ergonomische producten zoals: een toetsenbord, een ergonomische muis en ondersteuning voor pols en arm.

4.Luister naar je lichaam

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar met die kleine pijntjes en klachten probeert je lichaam je iets te vertellen en vaak worden deze kleine pijntjes genegeerd. Zoals iedere fysiotherapeut zal bevestigen, is de beste behandeling van klachten het voorkomen ervan. Luister dus naar de kleine pijntjes en zoek er een oplossing voor.

5.Drink genoeg water

Net als topatleten, moeten we er allemaal voor zorgen dat we iedere dag genoeg water drinken. ‘Genoeg’ betekent niet per se eindeloos veel liters, zoals sommigen denken. Regelmatig wat slokjes water nemen is genoeg om gehydrateerd te blijven zodat je geen hoofdpijn of andere klachten krijgt. Dit wordt nog wel eens vergeten op een drukke dag.

ergonomisch werken

6.Creëer een open werkcultuur

Zorg ervoor dat het bespreken van fysieke klachten en symptomen acceptabel is. Als werknemers niet naar je toe komen met hun klachten, gaan ze ermee naar de huisarts als het waarschijnlijk al te laat is. En dat betekent weer dat ze ziek thuis zitten, omdat zowel werknemer als werkgever de symptomen te lang hebben genegeerd. 

7.Schenk aandacht aan vitaliteit op de werkvloer

Zowel mentale als fysieke vitaliteit draagt ook bij aan ergonomisch werken. Denk aan goed licht, opgeruimde werkplekken, goede akoestiek en groene planten. Dit helpt medewerkers om beter om te gaan met hun werklast.  

8.Biedt nuttige informatie juist aan

Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de mogelijkheden en juiste procedures met betrekking tot ergonomisch werken en blijf hen hier ook aan herinneren. Denk bijvoorbeeld aan een dagelijkse herinnering om rechtop te zitten.