Leiding geven is visie omzetten in realiteit

17/8/2023

Leiding geven lijkt makkelijker dan het is. Sommigen beschikken van nature uit over sterke leiderscapaciteiten, anderen dienen nog wat te werken aan bepaalde vaardigheden. Vanuit mijn ervaring als manager en werkgever, geven we graag enkele tips mee.

Investeer in opleiding

Selectie en aanwerving zijn achter de rug. Als alles goed is gegaan, heb je gemotiveerde en gepassioneerde mensen in huis gehaald. Met dezelfde ambities en een hart voor je zaak. Als ondernemer heb je het druk druk druk en wil je liefst van al dat je werknemers zo snel mogelijk volledig inzetbaar zijn. Hate to burst your bubble, maar er zal eerst nog wat opleiding aan te pas komen alvorens er sprake is van een geoliede machine. Neem de tijd om je mensen wegwijs te maken, om productkennis over te dragen, om je klanten en manier van werken te leren kennen, maar ook om jou te leren kennen. Deze kennis is de basis van het hele proces en brengt stabiliteit en rust.

Niet delegeren is stagneren

Eens ingewerkt, komt er ruimte vrij voor persoonlijke groei. Durf verantwoordelijkheden bij je medewerkers leggen. Het staat hen toe hun grenzen te verleggen en talenten bloot te leggen of deze verder te ontwikkelen.

Gaandeweg kan je bepaalde taken loslaten en gaan verdelen op basis van deze interesses en vaardigheden. Op die manier blijft iedereen geïnteresseerd en gemotiveerd én wordt het werk verdeeld.

Communiceren, communiceren wie zijn best doet zal het leren

Of het nu gaat over persoonlijke issues of werkgerelateerde obstakels, zorg dat je openstaat voor communicatie. Het is zo belangrijk om gesprekken aan te gaan met je crew: over vooruitgang, over successen maar ook over hindernissen en fouten.
Als werkgever/leidinggevende moet je beseffen dat men niet in je hoofd kan kijken. Je moet duidelijk naar voren brengen wat er op de agenda staat, waar je naartoe wil en vooral hoe je dat wil aanpakken.

Deze gesprekken kan je formeel vorm geven maar ook in lossere sfeer tussen pot en pint komen vaak de meest boeiende ideeën naar voren. Ook kleine en grote ergernissen krijgen lucht waardoor deze aangepakt kunnen worden en volledige focus weer naar het doel kan gaan.

Oei, geen groei?

Een goede werknemer/team blijft groeien. Is er geen sprake van groei, dan is er wellicht iets niet pluis. Misschien is er geen klik met het takenpakket of ligt de manier van werken wat moeilijk. Probeer te achterhalen waar het misgaat en trek hieruit conclusies. Mensen en ideeën groeien maar ook wegen kunnen scheiden.

Duimpje omhoog

Als laatste, maar voor mij persoonlijk als voornaamste, punt: positieve feedback.

Werken is noodzakelijk maar mag ook gewoon leuk zijn. Positieve feedback wordt veel te vaak uit het oog verloren. Het is geen teken van zwakte om je appreciatie te tonen, integendeel. Wie krijgt er niet graag waardering of een ‘duimpje omhoog’? Laat zien dat hard werken niet onopgemerkt blijft. In onze blogpost ‘Hoe feedback geven zonder bruggen op te blazen’ leer je alvast de kneepjes van het vak. Gelukkige werknemers zijn nog altijd de beste werknemers.