Ondernemingsplan voor 2022

17/8/2023

De vooruitzichten voor het jaar 2022 zijn zeer optimistisch. Ondanks een jaar in het gezelschap van de big C, zijn er enorm veel nieuwe opportuniteiten ontstaan. Zo is digitaliseren en innoveren een van de belangrijkste veranderingen geweest voor makelaars. Maar om dit jaar ten volle van de kansen te profiteren, kan je niet gewoon je zaken doen op “goede vertrouwen” en hopen op het beste. Je hebt een plan nodig. Je hebt een sterke visie nodig, een doel op lange termijn. 

Dat is waar deze blog over zal gaan, een vastgoed ondernemingsplan opstellen dat je gegarandeerd op het goede spoor zet voor een jaar vol met succes. Voor we erin vliegen zijn er enkele belangrijke zaken dat je moet begrijpen en implementeren.

Gebruik SMART doelstellingen. Als je hier nog nooit van gehoord hebt, is wel nu het moment voor aan de slag te gaan! 

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Wanneer je doelen stelt aan de hand van deze criteria, worden ze helder en concreet. In een samenwerking is het dan voor iedereen duidelijk waar je naartoe werkt. En als je zelfstandig aan de slag gaat, houden SMART-doelen je scherp. Wanneer jij je SMART-doelen bepaalt, kan je dit ook omzetten naar de jaardoelstellingen. Lees verder om te leren hoe je je SMART- en jaardoelstellingen kan opstellen.

Download hier onze jaardoelstelling document dat succesvolle makelaars gebruiken om hun doelen te bepalen. 

Nu we dat uitgeklaard hebben, en jij je jaardoelstellingen document hebt gedownload, kunnen we van start gaan. Op deze manier ga je in 2022 kristalhelder in op wat je wilt bereiken, hoe je dat gaat doen, en hoe dat je leven zal beïnvloeden.

ondernemingsplan

Vastgoed Ondernemingsplan 2022

Deel 1:  Zet de scène in beeld

Even dubbelchecken, je hebt iets om te schrijven en je zit klaar voor jouw jaar te plannen, toch? Goed!

In deel 1 van het ondernemingsplan kijken we vooral naar wat je wilt bereiken. Dit bepalen is de basis van je plan. Dankzij de SMART methode kan je je doelen goed opstellen. Zoals eerder gezegd, staat SMART voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Maar wat houden deze doelstellingen precies in?

Specifiek

Je doel moet concreet en duidelijk zijn. Wat wil je precies bereiken? Even een voorbeeld: In plaats van “We moeten meer panden hebben”, kan je je doel beter formuleren als: “De inkoop van appartementen in Nieuwpoort moeten met 12% stijgen, in vergelijking met 2021”

Meetbaar

Zoals het voorbeeld hierboven het duidelijk maakt, moet het resultaat ook zichtbaar of waarneembaar zijn. Daarom worden deze vaak in percentages of getallen uitgedrukt. 

Je moet namelijk nagaan of je je doel bereikt hebt. Aan welke voorwaarden is er dan voldaan geweest? Welke tools gebruik je om dit te meten? 

Acceptabel of Aanvaardbaar

Commitment is essentieel wanneer het gaat over het behalen van doelen. Waarom is het zo belangrijk voor je om dit doel te behalen? Accepteren de betrokkenen het doel en zijn ze bereid om eraan mee te werken? Commitment is namelijk meer dan het ergens mee eens zijn.

  • Stemmen de betrokkenen mee in de gestelde doelen?
  • Vinden de betrokkenen deze doelen aanvaardbaar?
  • Sluiten deze doelen bij aan de draagkracht of draaglast van je teamleden?

Realistisch

Het doel moet realistisch en haalbaar zijn. Een doelstelling van 50 panden meer in portefeuille per maand is een onmogelijke doelstelling als je in het afgelopen jaar maar 6 per maand heb binnengehaald. De lat moet niet zo hoog liggen dat het nauwelijks mogelijk is om het doel te behalen. 

Kies ook niet voor een te makkelijk doel, want dat is geen uitdaging en het geeft je ook geen gevoel van trots. Je behaalt deze namelijk te gemakkelijk. 

  • Daag je jezelf voldoende uit of ben je te veeleisend? 
  • Is het doel haalbaar zowel voor jou als voor anderen?
  • Staan de inspanningen die je moet verrichten om de doelen te behalen in verhouding tot de andere werkzaamheden of doelen die je hebt opgesteld?

Tijdgebonden

Zorg ervoor dat er een duidelijke begin- en einddatum gebonden is aan je doelstelling. Zeker voor doelen die je op korte termijn wilt realiseren, is het van groot belang dat deze een duidelijke einddatum hebben. Probeer hiervoor de onderstaande vragen te beantwoorden: 

  • Wanneer wil je welke doelen behalen?
  • Wanneer ga je evalueren?
  • Wanneer ga je rapporteren?

Wij raden je sterk aan om je doelen nu neer te pennen aan de hand van de SMART-doelstellingen. Geef betekenis aan je doelen. Denk hierbij niet alleen aan de verkoopcijfers maar hou rekening met het grotere plaatje. Wat kan meer inkomsten betekenen voor jouw toekomst, met de langetermijndoelstellingen, je missie en waarden. 

Begin met dit allemaal op te schrijven vooraleer je naar deel twee van het ondernemingsplan gaat. 

Deel 2: terugblikken en vooruitkijken

De beste manier om te beginnen van wat je dit komend jaar wilt bereiken, is te benchmarken. Kijk naar wat je dit jaar hebt bereikt, en gebruik dit als basis om je doelstellingen voor het komende jaar te bepalen. Zet voor jezelf de lat hoger, maar niet te hoog. 

Gebruik het jaardoelstelling document

  1. Bepaal je doel in omzet.
  2. Reken om in het aantal verkopen dat je denkt te behalen (gebruik hiervoor een gemiddelde commissie)
  3. Zet om in het aantal inkopen (gebruik hiervoor de verkoop-uit-portefeuille ratio in %)
  4. Verdeel het aantal opdrachten in de 12 maanden. Dit zorgt ervoor dat de opvolging goed verloopt.

    (Het maandelijkse doel moet opgesteld worden aan de hand van het aantal inkoopopdrachten, niet perse door de verkoop want daar heb je minder controle over.)
  5. Vul elke maand in en stuur bij waar nodig

Bereken ook het aantal gesprekken die nodig zijn voor het bereiken van je doelen. Niets brengt meer duidelijkheid in je doelen dan het herkennen van dat dagelijkse aantal gesprekken en het na te leven. 

Een goed doordacht ondernemingsplan moet een voortdurend referentiepunt voor jouw business zijn. Echter, als de cijfers niet realistisch zijn, is het gemakkelijk om jouw plan als irrelevant af te doen. Realistisch betekent rekening houden hoe verkooppatronen fluctueren gedurende het jaar. Als de winter een trage tijd is, moet je daar rekening mee houden, zodat je niet achterblijft bij een omzetdoelstelling die je niet zou kunnen halen. 

Schrijf neer hoeveel opdrachten je het afgelopen jaar hebt afgerond per maand en per kwartaal. Dit geeft een beter beeld van de “seizoensgebondenheid” van je zaak.

Deel 3: Hoe geraak je er?

Wanneer je het aantal dagelijkse gesprekken hebt vastgesteld, heb je nog altijd leads nodig om die gesprekken in de agenda te zetten. 

De inkoopfunnel helpt je in het bepalen hoeveel leads je nodig hebt om jouw maanddoel te realiseren.

Om correcte resultaten te bekomen dien je zeer zeker jouw dagelijkse resultaten bij te houden. Wanneer mensen activiteiten doen ontstaan er ratio's, die ratio's helpen om de toekomst te voorspellen of om te ontmaskeren waar we meer moeten oefenen. Stel jezelf deze vragen: 

  1. Hoeveel effectieve inkoopgesprekken heb ik nodig om een verkoopopdracht te realiseren? (bv 1/3)
  2. Hoeveel geplande inkoopgesprekken worden er gemiddeld geannuleerd? (bv %)
  3. Hoeveel contactmomenten (bv een telefoongesprek) heb ik nodig voor 1 gepland inkoopgesprek vast te zetten. (bv 1/3)
  4. Hoeveel % van mijn leads zijn effectief bruikbaar (bv 80%)

Download het gratis Prospectie Pack voor vastgoedmakelaars. (Kant en klaar telefoonscript, de inkoopfunnel, de prospectie cirkel, leadgeneratie checklist en nog veel meer.

Deel 4: Structuur in je bedrijf

Hoe productiever je bent, hoe meer geld je verdient. Hoe meer georganiseerd je bent hoe meer je gefocust kunt blijven. Operations gaat over het stroomlijnen van jouw bedrijf en het verbeteren van de efficiëntie. Aan welke gebieden kun je werken die de de grootste impact hebben?

Als dit deel van het ondernemingsplan je niet gemakkelijk afgaat, houd dan een week of twee bij waar en hoe je jouw tijd besteedt. Neem dan een stap terug en kijk waar je efficiënter kunt zijn, wat te veel tijd kost, en wat aan anderen kan worden overgedragen of geautomatiseerd.

Hoe pak je dit aan? Heel gemakkelijk! 

Maak een lijstje met alles wat jij wilt doen en waar je verantwoording nodig hebt. Geef dan elk opgeschreven item punten van 1 tot 5 (waarbij 5 het belangrijkste is). Zo weet je waar je prioriteiten liggen en kan je effectiever te werk gaan.

Deel 5: SWOT-Analyse

Het is altijd een goed idee om te evalueren wat je te bieden hebt en waar je aan moet werken.

Dit SWOT-analyse werkblad helpt je bij het identificeren van je sterktes, zwaktes, kansen en eventuele dreigingen.

Als je die eenmaal hebt geïdentificeerd, is het tijd om uit te zoeken hoe je je sterke punten en kansen kunt uitbuiten en hoe je je zwakke punten en bedreigingen kunt minimaliseren. Misschien betekent dit dat je taken moet delegeren die niet in jouw straatje passen, zodat je meer tijd hebt om je te concentreren op je sterke punten.

Download hier de template voor het opstellen van een SWOT analyse.

Deel 6: De zoektocht naar persoonlijke voldoening

Als je het geweldig doet in zaken, maar je leven is een wrak, wat is dan het nut?

In dit deel wordt je gevraagd jezelf te beoordelen op de 5 aspecten van het leven - financiën, professioneel leven, relaties, welzijn en fun.

Maak de balans op van waar je nu staat en stel dan doelen voor waar je eind 2022 wilt zijn... en idealiter ook nog vijf of tien jaar verder. Stel vervolgens vast wat er moet veranderen om die doelen te bereiken.

Misschien wil je die ferrari kopen waar je al zo lang van droomt? Of liever die woning aankopen voor jou en jouw gezin?

Waarom maken we dit een deel van jouw 2022 ondernemingsplan? Omdat je heel hard werkt voor wat je verdient. 

Conclusie?

Deze planning sessie is voorbij: jouw weg banen door dit plan is de eerste stap naar groot succes in 2022.

De volgende stap is je te committen aan jouw ondernemingsplan en aan te geven hoe je je eraan zal houden... zelfs wanneer het moeilijk wordt.

We kunnen niet wachten om te zien wat je creëert in 2022! Laten we er je beste jaar ooit van maken!