7 Strategieën om klantenloyaliteit op te bouwen en te behouden

17/8/2023

De sleutels tot het opbouwen van klantenbinding in de vastgoedsector zijn communicatie en relatie. Dit geldt ongeacht de bedrijfstak waarin je werkt, maar is in de vastgoedsector dubbel zo belangrijk. Het is geen vanzelfsprekendheid - het opbouwen van een sterk en loyaal klantenbestand kost tijd en moeite. Het opbouwen van een loyaal klantenbestand kan een enorm verschil maken voor het succes of falen van een makelaar.

Toch maken relatief weinig makelaars maken een inspanning om een klantenbinding op te bouwen die de kans op het bereiken van dit soort succes verhoogt. Weten hoe je deze relaties kunt koesteren en jouw merk met deze klanten kunt opbouwen, creëert het soort vertrouwen dat elke eigenaar die een nieuw huis wil kopen of een oud huis wil verkopen, wenst.

Waarom is klantloyaliteit belangrijk?

Of je nu net begint in de vastgoedsector, op zoek bent naar je eerste klantengroep en enthousiast bent om je eerste verkoop te doen of al jarenlang samenwerkt met woningeigenaren, stappen ondernemen om klantentrouw te vergroten levert tastbare resultaten op de lange termijn.

Vastgoed biedt bijna elke klant de gelegenheid om een ambassadeur van je merk te worden. Als je je klant goed behandeld en een sterke band met hen opbouwt, bestaat er een goede kans dat ze jou aanraden bij hun vrienden en familie wanneer die mensen iemand nodig hebben om hen te helpen bij het kopen of verkopen van een huis.

Het opbouwen van een trouwe klantengroep is een win-win situatie voor jou en je klanten. Stappen ondernemen om een ​​trouwe klantengroep op te bouwen, helpt je om je kantoor te verbeteren. En jouw klanten krijgen een vastgoedmakelaar die is afgestemd op hun behoeften en die weten dat ze hen zullen helpen de beste deal te vinden die beschikbaar is. Het opbouwen van deze loyaliteit vraagt tijd, maar is zéker de moeite waard.

7 manieren om klantloyaliteit op te bouwen en te behouden

1. Geef waarde

Pas je inspanningen aan de snelheid waarmee je klanten bewegen aan. Als mensen snel willen verkopen of haast hebben bij het kopen, zorg dan dat je kantoor alles in staat stelt om te helpen. Als mensen hun tijd nemen, laat hen dan regelmatig iets weten over woningen die ze misschien interessant vinden. Deel ook enkele interessante bronnen met hen. Als je bijvoorbeeld een waardevol artikel ziet over de verschillende soorten leningen, aarzel dan niet om dit te verzenden.

Als je hoort dat de rentetarieven binnenkort zullen stijgen, is het belangrijk om ook die informatie door te geven. Het helpt je klanten besluiten wanneer ze willen kopen. Kijk uit naar artikelen in de plaatselijke krant met betrekking tot buurten waarin je weet dat je klant interesse heeft. Word een vertrouwde bron van informatie. Er is zo veel om over na te denken en te doen als je van plan bent om te verhuizen. Het feit dat je als makelaar hiermee helpt is echt een voordeel.

2. Luister en leer de behoefte kennen

Zorg ervoor dat je artikelen en aanbevelingen verzendt die aansluiten bij de behoeften van jouw klanten. Het is belangrijk om te luisteren en te begrijpen wat je klanten nodig hebben, wat er gebeurt en wat hun tijdlijnen zijn. Luisteren is niet iets waar veel mensen goed in zijn, maar het kan een essentiële vaardigheid zijn om als makelaar te ontwikkelen.

Als je naar een klant luistert en leert over hun wensen en doelen, helpt dit je niet alleen om je inspanningen af ​​te stemmen, maar het onderscheidt je ook van andere makelaars die de tijd nemen om op deze manier te luisteren. Zelfs als ze mogelijk niet volgen op eventuele aanbevelingen die je misschien doet, dan herinneren ze zich toch dat je echt interesse toonde.

3. Verstuur jouw klanten verjaardagswensen of kerstkaarten

Er is niets mis mee om je klanten zich wat speciaal te laten voelen. Neem elke dag een paar minuten de tijd op kantoor om je klanten verjaardagswensen sturen. Maar stuur ze geen standaard verjaardagskaart of groet met een kleine notitie en je handtekening eronder. Voor de klant is het mogelijk dat je assistent dit heeft gedaan. Voeg een persoonlijke, handgeschreven bericht toe of maak het toch zo persoonlijk mogelijk. Als je in contact bent gebleven, dan weet je misschien dat het een bijzondere verjaardag is of dat er binnenkort een belangrijk evenement plaatsvindt in hun leven. Zorg dat je bericht de verbinding weerspiegelt. Het hoeft niet lang te zijn - het moet alleen persoonlijk zijn.

Dit helpt om top-of-mind te blijven en maakt van jouw gebaar eentje dat onthouden wordt.

Stuur ze bijvoorbeeld ook met de feestdagen een kerstkaart of een klein geschenkje. Het is een uitstekende manier om je klanten te laten zien hoeveel je hen waardeert. Dit is ook een betekenisvolle manier om te laten zien dat je cultuurbewust bent. We leven in een steeds meer diverse samenleving, waar je klanten misschien niet Kerstmis en Pasen vieren maar wellicht wel andere belangrijke dagen.

4. Wees betrouwbaar en responsief

Als je klanten besluiten dat het tijd is om te verhuizen, toon dan aan dat je betrouwbaar en responsief bent voor hun behoeften. Je hoeft niet noodzakelijk 24/7 beschikbaar te zijn, maar laat ze weten hoe snel je antwoord geeft. Bijvoorbeeld, vertel hen dat als ze een bericht achterlaten, je binnen een uur terugbelt en dat ze daarop kunnen rekenen. Ook kan je vertellen dat ze je ieder moment tot 21:00u kunnen bellen, inclusief in het weekend. Zorg dan ook wel dat je bereikbaar bent. Maak waar wat je verkondigt.

Mensen die een huis kopen of verkopen maken zich zorgen - het kan een angstige tijd zijn. Als ze weten dat er iemand is die er voor hen is en hen door dit proces helpt, betekent dit veel voor hen.

5. Communicatie

Het is net zo belangrijk om goed te communiceren als naar de ander te luisteren. Als je klant aan het begin staat van het proces van een huis kopen of verkopen, dan mag je niet over-communiceren. Houd in gedachten dat ze nerveus en overstelpt zijn. Rustige communicatie helpt om hen rustiger te maken.

Het is ook belangrijk voor jou als makelaar om jouw waarde voor hem/haar uit te drukken, vooral als dit de allereerste keer is dat je elkaar spreekt. Hier begin je ook al meteen te werken aan die loyaliteit. Klanten willen weten waarom ze jou moeten kiezen als hun makelaar. Ze willen zien dat je betrouwbaar bent, dat je snel reageert en geëngageerd bent om hun te helpen. Laat hen weten wat jou uniek maakt, wat je ervaring is, hoe je obstakels overwint en hoe je plannen maakt om hun behoeften te bevredigen - beantwoord alle vragen voordat de klant deze stelt.

6. Wees dankbaar voor het vertrouwen dat je krijgt

Zodra het koopproces is voltooid, neem de tijd om je klanten te laten zien hoeveel je hun vertrouwen waardeert. Stuur een persoonlijke kaart om hen te bedanken of om hen succes te wensen bij hun aankoop. Neem de gelegenheid om ze een klein cadeau te sturen. Indien mogelijk, probeer het persoonlijk af te leveren. Een fles wijn, iets waarmee ze in hun nieuwe woning uit de voeten kunnen, een cadeaubon voor een restaurant of bioscoop in hun nieuwe buurt of een mooie plant zijn allemaal geweldige geschenken. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je waardeert dat ze voor jou als makelaar hebben gekozen.

7. Volg jouw klanten op

Het is een goed idee om dit te doen met al je klanten, maar vooral nuttig voor je meest trouwe klanten die je opnieuw inschakelen of geweldige referenties geven. Nodig deze bijvoorbeeld uit voor een receptie op kantoor, ga langs bij hen thuis of spreek af op een andere leuke locatie. Het is een geweldige manier om contact te houden en te laten weten dat je op de hoogte bent van hun huidige situatie en klaar staat om hen op elk moment te helpen, ook als ze momenteel niet op zoek zijn naar het kopen of verkopen van een woning.

8. Blijf up-to-date

Volg seminars over belangrijke veranderingen in de vastgoedmark, zorg dat je echt mee bent met wat er gebeurt op de markt.. Neem deel aan events waar je kans hebt om te netwerken met andere professionals. Reken niet alleen maar op oude trucs of gewoonten die je door de jaren heen hebt geleerd. Kennis is macht. Hoe meer je weet over de vastgoedsector, hoe beter je een goede service aan je klanten kunt bieden.