De kracht van visualisatie: je geest trainen tot succes

17/8/2023

Visualisatie is een krachtige en eenvoudige techniek die je kan gebruiken om een sterk mentaal beeld te creëren van een toekomstige gebeurtenis. 

Door goed gebruik te maken van visualisatie, kan je van tevoren oefenen voor de gebeurtenis, zodat je jezelf goed kan voorbereiden. En door je succes te visualiseren, kan je het zelfvertrouwen opbouwen die je nodig hebt om goed te presteren. 

De kracht van visualisatie is heel sterk. Als je het dagelijks beoefent, kan het je helpen in alle aspecten van je leven - het bereiken van doelen, productiever zijn, positief groeien als persoon, tot het verminderen van stress en nog zoveel meer.

Wat zijn de voordelen van visualisatie?

Wanneer je van visualisatie deel maakt van je routine, zijn er enkele (hele goede) voordelen aan verbonden: 

  • Visualisatie bouwt moed op
  • Visualisatie bestrijdt negativiteit
  • Visualisatie verzamelt energie
  • Visualisatie bevordert het doel

Ben je nog op zoek naar een goede ochtendroutine? Lees dan ook 'Ochtendroutines om jouw productiviteit en succes te verhogen'.

Hoe kan je visualisatie gebruiken om je doelen te bereiken?

Visualisatie is zo mooi dat je het op zoveel gebieden van je leven kunt gebruiken. Wil je een promotie? Wil je meer vrienden maken op kantoor? Wil je jouw eigen bedrijf beginnen?

Op al deze gebieden kan visualisatie je helpen. Daarom gebruiken zo veel bijzonder effectieve mensen de techniek om hen te helpen hun doelen en dromen te bereiken.

Je kan deze onderstaande stappen volgen om te beginnen met het visualiseren van je doelen: 

1. Beslis wat je wilt

Waar wil jij je op richten? Kies één droom of doel dat je wilt visualiseren. Bijvoorbeeld: visualiseer een succesvolle uitkomst van de presentatie die je binnenkort gaat geven

2. Beeld je de scène in

Begin met de exacte scène voor te stellen. Probeer zo specifiek en precies mogelijk te zijn - hoe meer details, hoe beter de visualisatie zal werken.

Stel je de scène voor alsof je er zelf bij bent. Beeld je de omgeving in, probeer je de kamer voor te stellen, welke kleuren hebben de muren? Welke meubels staan er in de kamer? 

Maak gebruik van al jouw zintuigen in de visualisatie oefening - Zicht, geluid, smaak, reuk, tast - betrek ze er allemaal bij, zodat jij je visioen echt tot leven brengt. Hou ook rekening met je gevoelens: wat zou je voelen en ervaren? Je bent vol vertrouwen en opgewonden over de presentatie die je gaat geven uiteraard!

3. Stel je elke stap naar jouw succesvol einde voor

Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat jouw presentatie een succes wordt?

Bepaal elke stap die moet plaatsvinden om je doel te bereiken. Begin elke stap voor te stellen als onderdeel van jouw visualisatie oefening.

Bijvoorbeeld, de presentatie zal beginnen met een inleiding. Dus visualiseer jezelf en leg de groep uit waarom je de presentatie geeft, en wat het hen oplevert. Visualiseer de onderwerpen die aan bod komen, wat je bij elke dia gaat zeggen. Beeld je handbewegingen in, en stel je voor dat je iedereen rechtstreeks aankijkt als je spreekt. Doorloop de hele presentatie in je hoofd. 

Concentreer je altijd op wat je wilt, niet op wat je niet wilt. Je wilt je ontspannen en zelfverzekerd voelen, niet nerveus of vergeetachtig. Concentreer je dus op de positieve gevoelens en vermijd de negatieve.

4. Visualiseer dagelijks

Belangrijk is het om consequent te zijn. Regelmatige visualisatie kan je hersenen overtuigen dat wat je je inbeeldt ook echt de waarheid is. Hoe vaker je iets visualiseert, hoe sterker die visie wordt - en hoe groter de kans dat je krijgt wat je wilt. Waarom? Omdat je het al gedaan hebt.

Het mooie van visualiseren is dat je het overal kunt doen: in de trein van en naar je werk, 's avonds voor je naar bed gaat, of terwijl je jouw ochtendkoffie drinkt.

Enkele visualisatie tips 

Kies een rustige omgeving. Doe je visualisatie oefeningen op een rustige plek. Dit stelt je in staat om je te concentreren op de ervaring en er het meeste voordeel uit te halen. Elke keer dat je onderbroken wordt, duurt het langer om weer volledig in de visualisatie te komen. 

Schrijf één zin op die de uitkomst beschrijft die je wilt. Hang deze zin ergens op of bij je  bureau waar hij goed zichtbaar is. Dit houdt de positieve uitkomst recht voor je, waar je er vaak aan zult denken en zal zien. Als je kan, herhaal de zin dan meerdere keren per dag hardop.

Zoek een beeld dat je visualisatie weergeeft. In ons presentatie voorbeeld kan dat een foto zijn van iemand die zelfverzekerd voor een groep staat te praten. Zet deze afbeelding op een goed zichtbare plaats. Dit is nog een hulpmiddel om je te helpen het gewenste resultaat te visualiseren terwijl je aan het werk bent.

Samenvatting

Visualisatie kan een buitengewone techniek zijn die je helpt je voor te bereiden op een situatie onder hoge druk. Onderzoek heeft aangetoond dat het vooraf visualiseren van een gebeurtenis je mentale prestaties en je fysieke prestaties kan verbeteren.

Gewoonten worden gecreëerd door herhaling; als je beelden van succes in jouw gedachten herhaalt, zal je eerder succes ervaren wanneer het echte scenario zich voordoet.

Of je nu een doel hebt om je sollicitatie goed te doen of een doel om beter te presteren op je werk, het visualiseren van je succes zal je meer zelfvertrouwen geven en je hersenen trainen voor succes overal waar je gaat.

Het proberen waard!

Hieronder om af te sluiten nog een video waarbij Tony Robbins de kracht van visualisatie uitlegt.