Met onzekerheid omgaan : 6 strategieën

17/8/2023

Omgaan met onzekerheid is de laatste jaren iets waar we meer en meer mee bezig zijn geweest. De angst voor het onbekende is in de afgelopen jaren de uitdaging waarmee veel, zo niet alle, ondernemingen werden mee geconfronteerd. Toch wordt de nieuwe onzekere wereld gebombardeerd met de rivaliteit van verandering en ontwrichting. Als leiders en ondernemers zal je altijd met de handen in het haar zitten als het gaat om het managen van een ontwrichtende situatie of het motiveren van je eigen mensen. 

Er zijn vier soorten onzekerheden waarmee bedrijven meestal te maken krijgen:  

  1. Variaties
  2. Voorziene onzekerheden
  3. Onvoorziene onzekerheden
  4. Chaos

Deze vier soorten onzekerheden zouden gewoonlijk het systeem en de strategieën van elke organisatie bepalen.

Omgaan met onzekerheid: 6 strategieën

Wij geven je hier een lijst van zes strategieën waarvan leiders gebruik kunnen maken om zich zonder enig probleem aan elke situatie aan te passen en om met onzekerheid om te gaan: 

1. Anticiperen op het onverwachte 

Anticiperen is een winnende strategie om bedrijven in crisistijden te leiden. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar succesvolle ondernemers hebben reeds hun bedrijf al op zo’n solide basis gebouwd dat het op een zeer flexibele manier op alle schokken kan reageren. 

De drie basiscomponenten voor succesvol anticiperen zijn: 

Flexibele planning 

Je maakt een strategie op maat die flexibel genoeg is voor elke onverwachte uitdaging (met ruimte voor regelmatige herziening)

Toekomstvoorspelling

Dit is nuttig voor elke onderneming, omdat het alle aspecten van traditionele grenzen overschrijdt en nieuwe deuren opent om te denken. 

Scenarioplanning 

Hierbij ga je alle mogelijke scenario’s uitstippelen en je bereidt jezelf ook voor.

De belangrijkste rol van forecasting is ervoor te zorgen dat de organisatie op veilig water vaart en toch waakzaam genoeg is om diep in het water te navigeren. 

met onzekerheid omgaan

2. De snelheid van denken en handelen 

Flexibiliteit is een kritische component die jouw bedrijf uit elke uitdagende situatie zal halen. Leiders die snel reageren op kansen die zich voordoen, blijven altijd drie stappen voor met hun concurrenten. 

De belangrijkste succesfactor hier, is het vinden van kansen en ideeën voor innovatie in bedreigingen - zo kan je de markt leiden naar nieuwe trends én domineer je de tegenslagen! 

De sleutel voor succes voor leiders en ondernemers is: 

  • Een agressieve aanpak bij het nemen van risico’s
  • Het mobiliseren van middelen
  • Het aanpassen aan omstandigheden
  • Leven met onzekerheid

Een succesvol, flexibel en responsief scenario rust op het financiële, operationele, portfolio en organisatorische aspect.

Even een woordje uitleg: het financiële aspect zal ondernemers ertoe aanzetten een goede cashflow te behouden. Het resultaat? Liquiditeit kan dan fungeren als buffer tegen eventuele commerciële en financiële schokken. 

Het operationele aspect zal ervoor zorgen dat de organisatie in een efficiënte flow draait. 

Het portefeuille-aspect zal de nadruk leggen op het belang van het herschikken, heruitvinden en verplaatsen van middelen met snelheid. 

Het organisatorische aspect, ten slotte, zal plaats maken voor een minder hiërarchische omgeving en meer vertrouwen op de empowerment van de werknemers.

3. Uitzicht op de toekomst

Met sterk leiderschap benadruk je het feit dat je sterk gelooft in de organisatie, haar mensen en de toekomst. 

Een sterke visie is een factor die de levensduur van leiderschap garandeert. Een succesvolle eigenschap is het vermogen om mensen te empoweren, te inspireren en te engageren om te handelen in het voordeel van de onderneming. 

Het basisconcept van dit punt is dat je het vermogen moet hebben om een transparant gesprek te voeren met collega's. Transparant communiceren is een eigenschap die de duidelijkheid en geloofwaardigheid van de leiders van de organisatie bevordert, terwijl het de band tussen de werkgever en zijn werknemers versterkt.

4. Kracht versus flexibiliteit 

Veerkracht heeft volgende kenmerken: 

  1. Aanpassingsvermogen
  2. Vermogen om terug te veren
  3. Gerichtheid op de prestatie
  4. Nederigheid
  5. Gerichtheid op oplossingen
  6. Leren uit ervaring

Het is belangrijk om tijdens momenten van onzekerheid optimistisch en zelfverzekerd te zijn. Op je werk zal je team en bedrijf beïnvloed worden door je ingesteldheid. Als iedereen mee optimistisch en zelfverzekerd is, zal je in een mum van tijd de uitdagingen overwinnen. 

Oude ervaringen zullen je altijd helpen te bepalen hoe jij je staande moet houden in tijden van crisissen. Ervaringen geven je een stevige buffer tegen elke schok die op je pad komt.

Veerkracht zal altijd wijzen op het belang van flexibiliteit en kracht bij tegenslag. Vertrouwen hebben in je merk, je bedrijf en je mensen zal vorm geven aan de toekomst en de manier waarop jij je bedrijf zal leiden in het aangezicht van alle obstakels. 

“Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall.”― Confucius

Bovendien zal het weerspiegelen van een vrolijke, sterke, optimistische en nederige aanpak je op zoveel verschillende vlakken helpen. Dat is hoe jij je mensen zal motiveren om in moeilijke tijden te werken.

5. Open armen voor samenwerking 

Het basisconcept hier is dat je een flexibel plan aanneemt, praat met je klanten, en je daarbij reageert met de beste oplossingen op de behoeften van je klanten. 

Het gaat over het vermogen om een hand uit te steken, barrières op te heffen en bruggen te bouwen met anderen. Dit zal je in staat stellen een alternatief perspectief te krijgen en innovatie te maximaliseren.

Open samenwerking is een strategische oplossing voor de meeste obstakels. Het komt erop neer dat jij je flexibel moet opstellen ten opzichte van diversiteit, je moet je ook intensief aanpassen aan de nieuwe normen, en hierbij de beste oplossing voor een bepaald obstakel terugkoppelt. De open samenwerking zal werken als een schakel tussen je omgeving en de cultuur binnen je organisatie en de buitenwereld. 

Kortom, open samenwerking, zoals kapitaalinvesteringen, uitbesteding, franchising, onderzoek- en ontwikkelingsgroepen en technologie licenties, zal organisaties stimuleren om meer te leren en te innoveren.

Lees hier ook ons artikel over waarom netwerken zo belangrijk is.

6. De kracht van kennis 

Dankzij voorspellend leren kan je zaken voorspelen en analyseren zoals nooit tevoren: je ziet eerder verborgen patronen en trends. Zo kan jij beter anticiperen op eventuele toekomstige en plotselinge veranderingen.

Je kan je technieken verbeteren van voorspellend leren door gebruik te maken van de volgende leermiddelen:

Analytics/datamining 

Je gaat hierbij diep graven in de gegevens -  of het nu gaat om statistische, kwantitatieve analyses of voorspellende modellen. Dankzij het analyseren van deze gegevens kan je oplossingen, beslissingen en acties aan te sturen. 

Double loop learning 

Hiermee kan je het beleid, de regelgeving en de doelstellingen van de organisatie beïnvloeden om elke situatie die zich voordoet of een verstorend obstakel op te lossen. Met double looping kan je het belang van vallen en opstaan benadrukken in de overtuiging dat mislukking de beste leerschool is, en de cultuur bevorderen die het mogelijk maakt om door mislukkingen te leren en nieuwe technieken, hulpmiddelen en zelfs strategieën aan te nemen.

Abductie 

Deze strategie gebaseerd op het aanzwengelen van kennis uit de frontlinie, het midden management, en de operationele kracht van de organisatie. Je gaat hierbij gebruik maken van de kennis, ervaring en hands-on praktische oplossingen van je personeel. Het aannemen van een cultuur die is gebouwd op debatteren en het stellen van de juiste vraag zal je team in staat stellen om dingen anders te zien.