Ontdek de voordelen van falen

17/8/2023

Als je bang bent om te falen, dan ben je zeker en vast niet de enige. Uit een enquête uit 2015 van het sociale netwerk Linkagoal bleek dat 31% van de volwassenen zegt bang te zijn om te falen, meer dan het aantal mensen dat bang is voor spinnen!

In deze blog willen we je niet alleen de voordelen van falen meegeven en aantonen dat dit goed is voor je bedrijfsleven, maar ook op persoonlijke vlak kan je enorm groeien door leren om te gaan met falen.

Wat zijn nu de voordelen van falen in jouw bedrijfsleven?

Als ondernemer wordt je gestresseerd en misselijk bij de gedachte aan een mislukking van jouw bedrijf. Je hebt het opgericht, gebaard, gevoed en er nachten mee wakker gelegen. Het idee dat het zou kunnen mislukken is te pijnlijk om over na te denken. Bovendien, wat zouden je vrienden, partner, ouders, kinderen of derden zeggen als ze wisten dat je gefaald hebt? En het allerbelangrijkste: hoe zou je elke ochtend in de spiegel kunnen kijken om terug te gaan naar de baan in loondienst die je hebt opgegeven met zulke hoge verwachtingen van een succesvol ondernemerschap?

Los van onze persoonlijke beweegredenen, is faalangst een van die uitdagingen die elk van ons een gezamenlijke band geven met de hele mensheid. Maar faalangst is, ook al komt het vaak voor, ook gevaarlijk. In feite kan faalangst jouw kansen op succes in de weg staan. Als je een bedrijf begint en je bent bang dat het zal mislukken, dan moet je daar vrede mee hebben. Vrijwel elke succesvolle persoon liet een reeks mislukkingen achter zich op hun weg naar de top.

voordelen van falen

Walt Disney werd ontslagen wegens gebrek aan verbeelding. Oprah Winfrey werd ontslagen omdat haar baas zei dat ze ongeschikt was voor televisie. Jack Ma, nu China's rijkste man, werd afgewezen voor 30 banen op een rij, waaronder een bij KFC waar hij de enige van de 24 sollicitanten was die niet werd aangenomen… Het is geen toeval dat in elk succesverhaal, mislukking onvermijdelijk is. Laat angst je niet tegenhouden!

“Falen is niet het tegenovergestelde van succes. Het is een deel van succes.”

#1 Falen helpt je om betere beslissingen te leren nemen

Als je eerste zakelijke onderneming slaagt, weet je zelden waarom. Misschien heb je wel alle juiste beslissingen genomen, of kwamen de marktfactoren op precies de juiste manier samen om een rugwind te creëren die je vooruit stuwde. Wat echt heel fijn is, maar misschien heb je ook gewoon dom geluk gehad. 

Het is moeilijk om te weten wat het eerste succes veroorzaakt. Zonder een context van eerdere mislukkingen waartegen je dat succes kunt afzetten, kun je de contrastgebieden niet zien. Je weet dus niet wat je de volgende keer moet herhalen of wat je absoluut moet vermijden.

Een vroege mislukking kan wel leiden tot latere succes. Als je eerste onderneming mislukt is, vraag je jezelf dan af: Waarom? Is het omdat je in een positie terecht bent gekomen waar je niet klaar voor was? Als dat zo is, is het misschien tijd om je hoofd naar beneden te doen en te beginnen met het verzamelen van uren en uren van oefening die nodig zijn om meesterschap te verwerven op welk gebieden dan ook voordat je het opnieuw probeert.

Aan de andere kant, misschien ben je al geweldig in wat je doet, en had een mislukking niets te maken met gebrek aan vaardigheden of kennis. In zo’n gevallen kan het zijn dat je faalde omdat je niet lang genoeg aan je project vasthield? Is het een kwestie van doorzettingsvermogen? 

Als je weet waarom het mislukte, kan je die fout in de toekomst vermijden. Belangrijker nog, het kan je zelfs leren hoe je betere zakelijke beslissingen kunt nemen die je kansen op mislukking beperken en je kansen op succes vergroten. Ondernemen is een proces van falen en leren opstaan. 

#2 Bescherm jezelf tegen grote teleurstellingen

Je kan jezelf immuun maken voor grote mislukkingen door kleine pogingen uit te voeren waarbij je faalt. 

Ikzelf hou niet van in het openbaar te spreken. Vaak komt het voor dat je stem wiebelt en je struikelt over je woorden, waardoor je zelfbewuster gaat voelen. Wat ikzelf probeer is door kleine pogingen te doen om mijn angst hiervoor te laten verdwijnen. Probeer eens om jezelf op te nemen en een zinnetje hardop te zeggen. Herbekijk dit video en wordt comfortabel met jezelf. Probeer ook hardop een vraag te stellen tijdens een vergadering. Het zijn de kleine overwinningen die er het meest toe doen.

Door onszelf in kleine doses bloot te stellen, zullen we minder snel ernstige gevolgen ondervinden als we falen. En zelfs, we kunnen ermee zegevieren. Met elke stap versterken we onze immuniteit voor de nadelen van een nieuwe gewoonte, en vergroten onze kansen om er in de toekomst in te slagen.

“Als je wilt slagen in nieuwe gewoontes, moet je eerst leren slagen in mislukkingen” - Christine Carter.

#3 Falen helpt je onderweg te leren

Niet iedereen leert van mislukkingen. Het is zelfs zo dat ondernemers die falen in hun eerste bedrijf, meestal ook falen in hun tweede bedrijf. Waarom? Hebben ze niets geleerd van hun mislukking?

Eigenlijk is dat precies wat er gebeurde. Alle gevoelens van pijn en frustratie van hun eerste mislukking vervaagden na verloop van tijd, maar deze ondernemers hebben nooit toegestaan dat deze moeilijke emoties hen leidden naar de nieuwe informatie, vaardigheden, of zelfbewustzijn die ze nodig hadden om van hun tweede bedrijf een succes te maken. Laat dit scenario van een dubbele mislukking u niet overkomen. Zet je eerste "schrikdraad-ervaring" om in intelligentie.

Trouwens, een meelevende maar directe mentor kan je vaak helpen je fouten om te zetten in wijsheid, dus zoek een zakelijke goeroe voor jezelf, iemand tot wie je je kunt wenden als je mislukkingen verwerkt die je ervaart.

Wil je weten hoe je aan de zoektocht naar een mentor begint? Lees dan het artikel 'Hoe een goede mentor vinden'. 

#4 Falen maakt dat je mensen je meer mogen

Wanneer zeer competente mensen een blunder begaan, hebben toeschouwers van dit incident de neiging hen na de fout aardiger te vinden dan voor de fout. Sociaal psychologen hebben een naam voor deze ervaring. Ze noemen het "het pratfall effect"

Maar wees voorzichtig, want uiteindelijk kan het pratfall-effect tegen je gaan werken. Een of twee publieke blunders maken je menselijk. Te veel fouten, en mensen zullen je zien als een hansworst. Speel dus voorzichtig met het pratfall effect. Het is een hoge-risico, hoge-beloning leiderschapsstrategie.

#5 Falen helpt je een bedrijfscultuur op te bouwen van voortdurend experimenteren

voordelen van falen

Een leider die gefaald heeft, omarmt risico's vaak vrijuit. Zij of hij is meestal bereid om teamleden ook risico's te laten nemen. Als je je eenmaal op je gemak voelt met je eigen mislukkingen, voel je je immers ook meer op je gemak met de faux pas van anderen. Die houding kan leiden tot een cultuur van voortdurend experimenteren, waardoor je bedrijf beter en beter wordt.

In een organisatie die voortdurend experimenteren op prijs stelt, moeten leiders en volgelingen geloven dat er een betere manier is om dingen te doen en vervolgens bereid zijn om hypotheses te stellen, te testen, te herhalen, te falen en het proces te herhalen totdat ze die betere manier ontdekken. Het opbouwen van zo'n cultuur vergt geduld, geld, focus, optimisme en teamwork. En het allerbelangrijkste: de bereidheid om te falen.

"Falen en uitvinden zijn onafscheidelijke tweelingen." - Jeff Bezos 

#6 Maak bekend wat je geleerd hebt

Het is niet belangrijk dat je valt, maar hoe je opstaat. Als je op een kleine manier faalt, ga dan na wat je in dat proces geleerd hebt. We hebben de neiging om de schijnwerpers te vermijden (misschien zelfs een paar ziektedagen te nemen) wanneer we niet de perfecte formule hebben gevonden. Versterk in plaats daarvan de voordelen van het leren om de schaamte van het falen te verminderen.

Zo kan je je ervaringen rond een bepaald project bekendmaken aan je team. Bouw een database op met alle “geleerde lessen”. Na elke mijlpaal denken alle teamleden na over wat ze hebben geleerd en maken ze aantekeningen in deze database. Collega’s die later aan een nieuwe project beginnen werken, kunnen deze inzichten bekijken vooraleer ze aan de slag gaan. Dit is niet alleen handig voor je team, maar vooral voor jezelf. Door te gaan reflecteren op je eigen leerpunten ga je makkelijker om met mislukking. 

Probeer er ook voor te zorgen dat je een voorzichtiger taalgebruik hebt wanneer je iets nieuws gaat proberen. Door iets als een experiment, concept of probeersel te gaan beschouwen, maak je perfectie overbodig en stelt dat je in staat sneller te werken en onderweg nuttige feedback en betrokkenheid te krijgen. 

#7 Houd een voortgangsmeter bij en sta jezelf toe te stoppen

Elke keer dat we onszelf beschamen of de schuld geven, ondermijnen we onze motivatie om door te gaan. Houd in plaats daarvan de kleine vooruitgangen bij, in plaats van elke dag apart te beoordelen. Door een logboek van je inspanningen bij te houden, zul je na verloop van tijd merken hoe ver je bent gekomen. 

Bovendien, stop wanneer je op je hoogtepunt bent - terwijl je goed bezig bent met je nieuwe gewoonte en er nog steeds van geniet. Om te weten dat je stopt voordat jouw prestaties beginnen af te nemen, stel je best een limiet in op voorhand. 

Onze gewoonten en denkwijze smeken ons om groot te denken, maar houden ons vast, bang dat we niet groot genoeg of niet goed genoeg zullen spelen. Door onze tenen te dompelen in klein falen openen we een pad naar blijvende verandering. Gewoonten veranderen is gemakkelijker wanneer de prijs geen steile mislukking is, en de beloning een groot succes.

Conclusie?

Als je bedrijf, idee of project mislukt - zelfs als dat op grote schaal gebeurt - omarm dan de voordelen van falen of wat die mislukking je biedt. Laat het onbelangrijke los. Richt je energie op wat belangrijk is. Bepaal dat je de volgende keer zult slagen. En herbouw jouw bedrijf op een stevige basis van al je geleerde lessen.

Je zal slagen. Dus ga het doen!